VeriNays Araştırma’nın gerçekleştirdiği “Türkiye'nin Online Kitap Alışverişi Alışkanlıkları Araştırması”na göre, katılımcılar kitap alışverişinde en çok amazon.com.tr’yi tercih etti.
Multinet Up CMO’su Bora Işık ile hem araştırma bulgularını hem de yemek kartının dönüşen rolünü konuştuk.
2024 AdEx Benchmark Raporu'na göre, Avrupa dijital reklam pazarı 118,9 milyar Euro ile rekor kırarken, Türkiye ilk 10’da 4. sıraya yükselerek dikkatleri üzerine çekti.
Unilever Food Solutions, Geleceğin Menüleri Trend Raporu’nun üçüncüsünü sektörle buluşturdu.
Türkiye 2024 yılı Tahmini Medya ve Reklam Yatırımları Raporu’na göre toplam yatırımlar önceki yıla göre yüzde 78,9 büyüyerek 253,6 milyar TL’ye ulaştı.
Areda Piar’ın Pazarlamasyon için gerçekleştirdiği “Sürdürülebilirlik İletişiminde Öncü Markalar” araştırması markaların sürdürülebilirlik iletişiminde öne çıkan kampanyalarını mercek altına aldı.
Onclusive’in ‘Brand Influence 2025’ raporu, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık politikalarını iletişim stratejilerine en etkili şekilde entegre eden markaları ve bu alandaki küresel medya etkisini gözler önüne seriyor.
Türkiye’nin gündeminde muhalefetin bazı yerli markalara boykot çağrısı yer alırken, AGS Global tarafından gerçekleştirilen araştırma boykotun etkilerine mercek tutuyor.
Multinet Up'ın, Kuantum Araştırma işbirliği ile gerçekleştirdiği 2024 Pazar ve Segmentasyon Araştırması, işletmelerin yemek kartı, kurumsal yardım ve seyahat harcamaları gibi alanlarda değişen eğilimlerini gözler önüne seriyor.
Tüketiciler teknolojiye karşı dengeli bir yaklaşım arıyor.
2024, küresel dönüşümlerin hız kazandığı bir yıl olurken, Ipsos’un araştırmaları da siyasetten teknolojiye uzanan bu değişimlerin topluma nasıl şekil verdiğini ortaya koydu.
EY'nin araştırmalarına göre, demografik değişimler dünya genelindeki iş gücü piyasasını derinden etkiliyor. Japonya'da 65 yaş ve üzerindeki nüfus oranı yüzde 30'a, AB ülkelerinde yüzde 22'ye, Güney Kore'de yüzde 18'e ve Çin'de yüzde 14'e ulaşmış durumda. Bu yaşlanma trendi, iş gücünde önemli değişimlere yol açarak, ekonomik yapıları ve iş gücü dinamiklerini yeniden şekillendiriyor.
Areda Piar’ın Pazarlamasyon için gerçekleştirdiği “2024’e İz Bırakan Kampanyalar Araştırması” yılın en etkileyici projelerini farklı kategorilerde mercek altına aldı. Bu kapsamda, yılın iz bırakan kampanyaları belirlendi.
Youthall "Türkiye'de İK'nın Geleceği: 2025 İK Trendleri Araştırması" sonuçlarını yayımladı. Araştırma sonuçları, insan kaynakları alanında başarılı olmak isteyen şirketlerin; değişen iş dünyasına hızla uyum sağlayarak dijitalleşmeyi benimsemeleri, hibrit çalışma modelinin gücünden faydalanmaları gerektiğini ortaya koydu.
Areda Piar’ın gerçekleştirdiği Süt Araştırması, Türk halkının süt tüketim alışkanlıklarını gözler önüne seriyor. Araştırma sonuçları sütle ilgili tartışmaların yanı sıra tüketici tercihlerini de net bir şekilde ortaya koyuyor.
BAREM’in global ortağı WIN International'ın 39 ülkede yaşanan dijital endişe boyutu araştırmasına göre dijitalleşme beraberinde korkuyu getiriyor.
sahibinden.com Sürdürülebilirlik Raporu ile “daha iyi bir gelecek” için üstlendiği misyonu ve sürdürülebilirlik alanında attığı adımları açıkladı.
GroupM’in 2024 raporu, reklam sektörünün dijitalleşme ve yapay zekâ desteğiyle tarihi bir büyüme dönemine girdiğini ortaya koyuyor.
McKinsey Global Institute, küresel ekonomide dönüşüm yaratma potansiyeline sahip iş alanlarını analiz eden kapsamlı bir rapor yayınladı. Bu iş alanları, hem yüksek büyüme oranları hem de yoğun rekabet dinamikleriyle dikkat çekiyor.
Accenture’ın "Life Trends 2025" raporu, hızla gelişen teknolojinin insanlarla olan ilişkisini nasıl dönüştürdüğünü beş ana trend üzerinden inceledi. Raporda, güvenin dijital dünyada giderek daha önemli hale geldiği, yapay zekânın iş ve sosyal yaşamdaki etkilerinin sorgulandığı bu dönemde, markaların şeffaflık, hız ve otantik deneyimler sunarak tüketicilerin beklentilerine yanıt vermesi gerektiği vurgulanıyor.
Teedo Online Eğitim Platformu, ‘Kariyer Odaklı Online Eğitim Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Araştırma, çalışanların esnek çalışma özgürlüğünü, daha kıdemli pozisyonlara tercih ettiklerini ortaya koyuyor. Bu sonuç, iş-yaşam dengesini korumaya yardımcı olan esnek çalışmanın iş dünyasında kalıcı olacağına işaret ediyor.