Yemeksepeti CMO'su Barış Sönmez ile Markanın Covid-19 Sürecini Konuştuk

Banabi ve Yemeksepeti'nin Türkiye'deki Covid-19 sürecine katkılarını göz önünde bulundurarak, markanın attığı ve atacağı adımları Yemeksepeti'nin CMO'su Barış Sönmez ile konuştuk.

Yemeksepeti'nin salgın sürecinde yaptığı ilk hamle; online market alışveriş uygulaması olan Banabi de dahil olmak üzere uygulamalarındaki siparişlere temassız ödeme seçeneği getirmesiydi. Hemen ardından Yemeksepeti'nin kurucusu Nevzat Aydın Corona ile mücadele kapsamında sağlık kurumlarına 1 milyon TL bağışladıklarını duyurmuştu. Ayrıca Yemeksepeti Dominos ile yaptığı iş birliği kapsamında sağlık çalışanlarına 3 milyon TL değerinde pizza bağışlamıştı.

Tüm bu sosyal sorumluluk çalışmalarının ve hızlı alınan aksiyonların arkasında nasıl bir iç görü olduğunu Yemeksepeti CMO'su Barış Sönmez'e sorduk. Keyifli okumalar.

Cemre Üçhisarlı: Yemeksepeti olarak en başından beri Covid-19 ile mücadeleye ciddi katkılarınız oldu. Tüm süreçleri hızlı bir şekilde koordine ettiniz. Öncelikle şirket olarak bunu neye borçlu oluğunuzu sormak istiyorum.

Barış Sönmez: İlk günden itibaren Yemeksepeti olarak çalışanlarımızın, kullanıcılarımızın, iş ortağı restoranlarımızın ve tedarikçilerimizin sağlığını korumak adına tüm önlemleri aldık. Ülke olarak içinde bulunduğumuz süreçte, üzerimize düşen sorumluluğun farkındalığıyla, kullanıcılarımızın dışarı çıkmadan hayat standartlarını ve konforlarını sürdürmeleri en büyük önceliğimiz.

Yemeksepeti olarak dinamik ve yeniliklere hızlı adapte olan bir ekibiz. Nevzat Aydın önderliğinde şirketle ilgili tüm kararları birlikte aldığımız bir yönetim ekibi var. Bu ekip her an irtibat halinde olduğu için ve alt ekiplerden doğru ve hızlı bir şekilde beslendiği için karar alma süreçlerimiz aslında benzer şirketlere göre oldukça hızlı. Bu süreçte de iş yapış sürecimizde bir aksama olmadan gerekli tüm aksiyonları hızlı bir şekilde hayata geçirebildik. 

C.Ü: Son dönemde tüm markalar gibi siz de pazarlama ve iletişim faaliyetlerinizi yalnızca Covid-19'a yönelik yapıyorsunuz. Bu bağlamda attığınız adımların odağının ne olduğuna ve hızlı hamlelerinizdeki iç görüye kısaca değinebilir misiniz?

B.S: Aslında bu dönem kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını doğru anlayarak, o ihtiyaçları giderecek aksiyonlar almaya çalışıyoruz. Mesela öncelikle teması kısıtlama ihtiyacı  nedeniyle çok hızlı bir şekilde temassız teslimat özelliğini aktive edip tüm  kullanıcılarımızı bundan haberdar ettik.

Bu kritik dönemde kullanıcılarımızın gıda ve market ürünlerine ulaşımında önemli bir rol üstlendiğimizin farkındayız. Bizim önceliğimiz insanların bu ürünlere güvenli ve sağlıklı bir şekilde ulaşması. Yine temassız bahşiş özelliği ile de daha önce online karşılanamayan bir ihtiyacı gidermiş olduk.

Bunun yanı sıra, online yemek siparişi sisteminin devamlılığı restoranların finansal olarak ayakta kalmaları için de hayati önem taşıyor. Alınan önlemler neticesinde restoranları masa müşterisine kapanan ve buna rağmen mutfaklarını açık tutup evden çıkmaya çekinen kullanıcıların gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kahramanca çalışan restoran işortaklarımız için de buradaki farkındalığı arttırmak için bir reklam filmi hazırladık. İsmimizi bu dönem geçene kadar işortaklarımıza duyduğumuz saygı çerçevesinde “Emeksepeti” olarak değiştirdik.

Ayrıca içinde bulunduğumuz dönemde hem kullanıcılarımıza faydalanabilecekleri indirimleri duyurmak hem de işortağı restoranlarımızın işlerine detek olabilmek adında dijital reklam yatırımlarımızı arttırdık. Burada temel amacımız Yemeksepeti üzerindeki restoranların dijital ortamlarda da görünülürlüklerini en üst düzeyde sağlamak.

C.Ü: Salgının ve etkilerinin ne kadar süreceği bilinmiyor. Sizin bu konudaki ön görünüz nedir ve marka olarak geleceğe yönelik nasıl bir aksiyon planı yaptınız, yakın zamanda yeni projeleri hayata geçirecek misiniz?

B.S: Sizin de belirttiğiniz gibi bu sürecin ne zaman sonlanacağı tam bilinmiyor burada yorumu bilimadamlarına bırakmak en doğru olanı. Biz Yemeksepeti ve Banabi olarak bu süreçte hem kullanıcılarımızın hayatını kolaylaştıracak hem de iş ortaklarımızın işlerini geliştirecek yeni projeler üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Özellikle belirtmek isterim, yönetim ekibi olarak aldığımız karar ürün geliştirme sürecindeki standart önceliklendirmeyi bir tarafa bırakıp tamamen yeni döneme adapte olmamızı sağlayacak yenilikleri geliştirmek oldu. Tüm ürün ve yazılım geliştirme ekipleri şu an bu projeler üzerinde çalışıyor.

Diğer taraftan bence bu sürecin kahramanlarından bir kesim de kullanıcılarımızın market ihtiyaçlarını karşılayan Banabi ekibi. Özellikle banabi saha ekibindeki arkadaşlarımız 7/24 canla başla çalışarak siparişleri çok kısa sürelerde kullanıcılarımıza ulaştırıyorlar.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir