Yapay zekâ ile bugünün ve geleceğin aydınlatılması için firmalara destek olmaktayız

NielsenIQ Türkiye işbirliği ile Tech Brands Turkey ödülleri kapsamında gerçekleştirilen araştırmanın detaylarını, NielsenIQ Türkiye Tüketici Araştırmaları Direktörü Nur Serenli ve NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü Afrika ve Orta Doğu Analitik Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan anlattı.

Türkiye'nin en teknolojik markalarının ödüllendirildiği Tech Brands Turkey ödüllerinin sahiplerini bulmak ve Türkiye’deki markaların teknoloji alanındaki tüketici-marka algısını ölçmek için NielsenIQ Türkiye ile işbirliği gerçekleştiriyoruz. NielsenIQ Türkiye kapsamında gerçekleştirilen Tech Brands Turkey araştırmasının detaylarını, NielsenIQ Türkiye Tüketici Araştırmaları Direktörü Nur Serenli ve NielsenIQ Türkiye Genel Müdürü Afrika ve Orta Doğu Analitik Başkan Yardımcısı Didem Şekerel Erdoğan'dan dinledik.

Kullandığınız araştırma metodolojilerinizden bahsedebilir misiniz?

Nur Serenli: NielsenIQ olarak, dünya çapında tüketici davranışlarına dair içgörü ve öngörüleri sunmak adına, kapsamlı veri toplama tekniklerini zengin analitik yetkinlikler ile entegre etmekteyiz. Aynı şekilde tüketicilerin tüm perakende formatlarındaki satın alma ve davranışlarını ölçerek, firmaların geleceğe dair stratejik önceliklerine ışık tutacak öngörüler sunmaktayız. Teknoloji ve dijitalleşme yolculuğunda, veri toplama ve analiz yöntemlerine yatırım yaparak da yeni yapay zekâ ve otomasyon çözümleri ile bugünün ve geleceğin aydınlatılması konusunda firmalara destek olmaktayız.

Pandemi dönemi ile birlikte ortaya çıkan trendler ve pazar büyümeleri ile ilgili neler paylaşmak istersiniz?

Didem Şekerel Erdoğan: Dünya, zorlu pandemi sürecini geride bırakıp 2022’de "Yeni Normal" düzenine geçmiş olsa da, bu dönemin de kendine özgü koşulları beraberinde getirdiğini gördük. Tüketiciler bu dönemde özellikle jeopolitik istikrarsızlıklar, tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar ve global ölçekte enflasyonist ortamla karşı karşıya kaldı. NielsenIQ olarak, tüketici davranışlarını ve perakendeyi belirleyeceğini düşündüğümüz 10 yeni trendin, bu şartlarda merhaba dediğimiz 2023 yılına damga vuracağını öngörmekteyiz.

Yeni Alışverişçi ve Tüketici: Pandemiden devralınan alışkanlıklar ve son dönemdeki fiyat değişimlerinin etkisiyle, alışverişçilerin daha çok ev içi tüketime yönelmekte olduklarını görmekteyiz. Bu durum, ev içinde tüketilecek ürünler bağlamında bir kolaylık ihtiyacı doğururken, aynı zamanda ev içi aktivitelerin artışıyla tüketici alışkanlıklarında da önemli bir değişime işaret ediyor.

Kutuplaşmış Tüketici: Pandemi ve sonrasında tüketicilerin gelirlerini farklı şekillerde etkileyen ekonomik koşulların, iki ayrı uçta tüketici profillerinin oluşmasına neden olduğunu gözlemliyoruz. Bu nedenle üretici ve perakendecilerin, ürün portföylerini her iki kesimin ihtiyaçlarına da yanıt verecek şekilde tasarlamaya özen göstermeleri gerekiyor.

Fiyat Optimizasyonu: Zorlu fiyat ve tedarik zinciri koşullarında faaliyet gösteren üretici ve perakendeciler, bu durumu etkin bir şekilde yönetmek ve fiyatlarını optimum seviyede tutmak durumundalar. Burada akıllı ve geleceğe yönelik öngörüde bulunan analitik çalışmalar kritik bir önem taşıyor. 

Değer Algısının Yeniden Yapılanması: Zorlu ekonomik koşullarla karşı karşıya kalan tüketicinin fiyat-değer algısının artacağını, özellikle promosyon ve "her gün en düşük fiyat" (EDLP) yönünde talebinin artacağını öngörebiliyoruz. Ancak aynı zamanda, kutuplaşmış tüketici boyutunu da gözden kaçırmadan, premium alternatifler de ilave faydalar sunularak değerlendirilmeli.

Sağlıklı Beslenme - Fiyat İkilemi: Sağlıklı beslenmenin alışverişçi gündemindeki yeri gün geçtikçe yükseliyor. Tüketiciye daha sağlıklı alternatifler sunmak başarı açısından kritik. Ayrıca daha ucuz paketleme yöntemleri ve muadil içerikler kullanarak bu ürünleri daha erişilebilir kılmak ve ana öğün yerine geçebilecek besleyici alternatifleri alışverişçiye sunabilmek de başarıda belirleyici olacaktır.

Portföy Mimarlığı Dönemi: Tedarik zinciri sorunları dünya genelinde tüm sektörleri etkilemeye devam ediyor. Perakendecilerin hızlı dönen, kategoriyi büyütmeye yönelik artı satış getiren ürünleri önceliklendirmesi, üreticilerin de portföylerini optimum ürün sayısı seviyesinde yönetmeleri, stoksuzluk yaşamamak ve nakit akışını etkin yönetmek adına önemli.

Çoklu Kanal Her Yerde: Covid-19’la birlikte online alışveriş alışkanlığı gelişen alışverişçi, hemen hemen tüm dünyada bütünleşik bir alışveriş deneyimi talep ediyor. Bu aynı zamanda kolaylık yönünde de bir arayış. Söz konusu arayışa çevik biçimde adapte olan ve çoklu kanal yönetimini etkin bir şekilde gerçekleştiren üretici ve perakendeciler, 2023’ün kazananı olacaklar.

Sağlıklı ve Zinde Olma Arayışı: Tüketici davranışlarında Covid-19 koşullarından miras kalan hijyen alışkanlıkları devam ediyor. Ayrıca, fiziksel ve ruhsal sağlığı koruma ve fit olma arayışı, tüketici öncelikleri arasında artan öneme sahip. Bu arayışa hitap eden ürün, hizmet ve iletişim geliştirmek firmalar için fırsat alanları yaratacaktır.

Sürdürülebilirlik: Uzun süredir gündemde olan sürdürülebilirlik başlığı, küresel iklim değişikliği etkilerinin artan şekilde hissedilmeye başlamasıyla alışverişçinin gündemindeki yerini hızla yukarı taşıyor. Yarını beklemeden bugüne dokunan, yerel ve yöresel çözümler sunmak, çevre dostu-sürdürülebilir ambalaj ve bitki bazlı içerikler kullanmak, tüketiciyle duygusal bağ oluşturmak, sürdürülebilir iş modelleri yaratmak ve bunun iletişimini sağlamak; perakendeci ve üreticilerin 2023’te bir adım önde olmaları için büyük önem taşıyor.

İnovasyon: Yenilik, tüm tüketicilerin ama özellikle de Türk tüketicisinin beklediği ve açık olduğu bir olgu. Fiyat-değer algısının öne çıktığı dönemlerde inovasyon bir lüks olarak algılanmamalı. Tersine, değişen ihtiyaçlara yönelik yaratıcı ürün ve çözümler üretmek, farklı ve özgün bir ürün/hizmet portföyü sunmak ve şeffaflık, 2023’te rekabette pozitif ayrışmak açısından kilit öneme sahip.

Son olarak Türkiye’nin en teknolojik markalarının ödüllendirildiği Tech Brands Turkey hakkında neler söylemek istersiniz?

Didem Şekerel Erdoğan: Teknoloji, pandemi ile karşı karşıya kaldığımızdan bu yana, hiç olmadığı kadar hayatımızda ve teknolojinin hayata entegrasyonu her geçen gün daha da artarak devam ediyor. Eğitimden sağlığa, alışverişten spora kadar her türlü aktiviteyi bugün teknolojiyi kullanarak yapıyoruz. Teknolojinin bu katalizör etkisi ile değişim ve dönüşüm yolculuğunun çok daha hızlı olduğunu; yenilikçi teknolojilerin markaların ürün ve hizmetlerine yansımalarını, her zamankinden daha fazla görüyoruz. Tech Brands, dijital ve teknolojik dönüşümü önceliklendiren markaların öne çıkmasında önemli bir girişime 3 yıldır imza atıyor. 

Biz de NielsenIQ olarak, Tech Brands Turkey girişimine, markaların teknolojiye yaptıkları yatırımın tüketiciye yansımalarını ölçen araştırmanın gerçekleştirilmesinde ve Türkiye’nin en teknolojik markalarının belirlenmesinde destek olduk.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir