Türk Markaları Yuvadan Uçuyor Mu?

Özellikle 2013 yılı Türk şirketlerine yapılan yatırımlar ve satın almalar açısından oldukça hareketli bir yıl oluyor. Ülkemizin önde gelen markaları yabancı yatırımcıların radarına girmiş durumdalar. Yıllar boyu Türkiye'de büyümüş ve bu ülkenin önemli markaları haline gelmiş Viko, Kemal Kükrer, Hakan Plastik, Sırma Su, Baymak ve Penti gibi pek çok marka aldıkları yabancı yatırımlar ile Türk şirketi olmaktan çıkıyor.

Tabii ki yabancı yatırımlar, markanın bizim markamız olduğu gerçeğini değiştirmiyor ancak ülkemizde bu tarz yatırımlara imza atacak, markaları bir sonraki seviyeye çıkaracak kalitede yatırımcılar bulunmaması, özellikle orta gelir tuzağı kapanına kısılmış Türkiye'nin önemli problemlerinden biri. Üst seviye yatırımlar yapmak bir yana, pek çok startup dahi yatırım bulmakta zorlanıyor. Bu da katma değerli ürünler üretme noktasında önümüzdeki en büyük engel.

Yaz aylarında BIC Angel Investments, Türkiye’deki girişimcileri daha iyi anlayabilmek ve verdiği profesyonel desteğin kalitesini bir üst seviyeye taşıyabilmek amacıyla online araştırma gerçekleştirdi. Girişimcilere göre, Türkiye'de yaşadıkları en büyük zorluk sermaye bulmaktaki sıkıntı. Girişimcilerin aradığı yatırım tutarı ağırlıkla 50 bin ile 250 bin TL arasında değişiyor. Girişimcilik bilincinin eksikliği, yasal düzenlemelerin girişimciliğe uygun olmayışı, yatırımcıların yeterince risk almayışı; yatırımcıya ulaşmaktaki zorluklar ve girişimcilerin tecrübesiz oluşu takip eden zorluklar olarak tespit edildi.

Yabancı yatırımların ülkemize gelmesi tabii ki sevindirici ancak markalarımızın da yabancı şirketlere satılıyor olması da düşündürücü. Bizde, bağrımızdan çıkan önemli markalarımızın, yaban ellere gidişine dikkat çekmek için, son dönemde gerçekleşen satın almaları ve yatırımları sizler için derledik.

Kemal Kükrer'e Japon Ortak

kemal

Türkiye'nin en eski firmalarından birisi olarak 1915 yılında kurulan Kemal Kükrer'in yüzde 50'si, dünyanın en büyük sos üreticisi Japon Ajinomoto'ya 60 milyon lira karşılığında satıldı. Kemal Kükrer, 'Kükre Gıda' şirketi altında faaliyetlerini sürdürüyor.

Panasonic Viko'yu Satın Aldı

viko

Türkiye’de elektrik anahtarları ve priz üretiminin en büyük şirketi olan Viko’nun çoğunluk hisselerini Japon devi Panasonic satın aldı. Satış işlemi iki firma tarafından yapılan açıklamalarla duyurulurken, Japon Nikkei gazetesi Panasonic’in Viko için 460 milyon dolar ödeyeceğini yazdı.

Hakan Plastik İsviçrelilerin Oldu

hakan2

Türkiye'nin önde gelen plastik boru üreticisi Hakan Plastik'in çoğunluk hissesi, İsviçreli boru üreticisi George Fisher şirketine satıldı.

Temeli 1965’te atılan Hakan Plastik, İstanbul Sanayi Odası’nın son açıkladığı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine 177 milyon 429 bin TL ciro ile 443’üncü sıradan girmişti. Şirket, alt yapı, üst yapı ve tarımsal boru üretimi yapıyor.

Sırma Su, Danone ile Anlaştı

sirma_siseler_butun

Fransız Danone, Türkiye'nin önde gelen su ve gazlı içecek markalarından Sırma Su'yun yüzde 50.1 hissesini satın aldı. Fransız su ve yoğurt markası Danone, Türkiye’nin en büyük su ve gazlı içecek markalarından Sırma ile ortaklık anlaşması imzaladı.

Baymak Hollandalı BDR'nin

baymak-bdr-thermea--HI-316761

Türkiye ısıtma sektörünün önde gelen kuruluşlarından 46 yıllık Baymak'ın yüzde 100'ü Hollandalı BDR Thermea'nin oldu. İSO 500 listesinde 243'üncü sırada yer alan Baymak’ın 2011 sonu itibariyle cirosu 316 milyon lira seviyesinde bulunuyor.

Penti Amerikalı Ortak Aldı

penti-reklam-afisleri-5-442

Uzun süredir pek çok yatırım fonunun ilgisini çeken Penti’den 'The Carlyle Group’ anlaşmasıyla ilgili hisse bedeli ve fiyat açıklanmazken, piyasalarda yüzde 30 hissenin 130 ila 150 milyon dolar arasında bir bedele satıldığı iddia ediliyor. Çorap, iç çamaşırı, ev giyim, mayo ve aksesuar pazarında güçlü bir konuma sahip olan Penti’nin Türkiye’de 155 mağazası bulunuyor. Ayrıca 16 ülkede 39 mağazası olan Penti’nin İngiltere, İtalya ve Çin’de de ofisleri var.

Flormar, Fransız Yvos Rocher'in

123827027_640

Fransız kozmetik devi Yves Rocher Grubu, Türkiye’nin köklü kozmetik firması Flormar’ın yüzde 51’ini satın aldı. 100’ü Türkiye’de, 200’ü yaklaşık 30 ülkede, toplam 300 mağazası olan Flormar, İspanya’dan Suudi Arabistan’a geniş bir coğrafyada faaliyet gösteriyor.

TAV'da Artık Fransızların

TAV_ADP_1

TAV Havalimanları Holding'in yüzde 38'i ve halka açık olmayan TAV Yatırım Holding'in yüzde 49'u Fransız Aéroports de Paris Management şirketine 923 milyon dolar karşılığında satıldı.

Koton'un Yarısı Hollandılarda

Koton_Magaza

Koton'un yüzde 50’si Turkven’in sahibi olduğu Hollanda merkezli Nemo Apparel BV’ye satıldı. Satış bedelinin yaklaşık 500 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

Pronet İngilizlere Satıldı

IFSEC-Big

Türkiye elektronik güvenlik sistemleri sektörünün önde gelen markalarından Pronet, Londra merkezli girişim sermayesi şirketi Cinven'e satıldı. Satış bedelinin 350 milyon euro olduğu tahmin ediliyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir