SmartMessage CEO'su Oğuz Küçükbarak: "Dijital alandaki gelişmelerle teknoloji, pazarlamanın ayrılmaz bir parçası haline geldi"

SmartMessage CEO'su Oğuz Küçükbarak ile pazarlama teknolojilerinin sunduğu avantajları ve pazarlama teknolojilerinin Türkiye’deki ve dünyadaki gelişimini konuştuk.

Şirketlere yazılım teknolojileri alanında hizmet ve çözümler sunan SmartMessage'ın CEO'su Oğuz Küçükbarak'a SmartMessage'ın sunduğu hizmetlerden, pazarlama teknolojilerinin şirketlere sunduğu avantajlara, gelecek dönemde pazarlama teknolojilerini bekleyen trendlerden, Türkiye'deki ve dünyadaki gelişimine kadar birçok konuda sorularımızı yönelttik.

SmartMessage şirketlere neler sunuyor?

SmartMessage olarak yirmi yıla yakın süredir yazılım teknolojileri alanında hizmet ve çözümler sunuyoruz. Özellikle uzmanlığımız olan pazarlama ve iletişim konularında yenilikçi ürünlerle tüm dünyadaki müşterilerimizin kitleleriyle etkileşimlerini daha etkin hale getiriyoruz. SmartMessage omnichannel pazarlama ve müşteri deneyimi platformumuz bu noktada markalarla takipçileri arasında bir köprü görevini görüyor.

SmartMessage ile müşterilerimiz e-posta, SMS, push bildirimleri ve chatbot gibi dijital kanallardan bildirim ve kampanyalarını kolayca oluşturabiliyorlar. Ayrıca sunduğumuz pazarlama otomasyonu hizmetiyle de şirketler, tüketicilerin müşteri yolculuğundaki çeşitli aksiyonlarına yönelik iletişimler gerçekleştirip, hizmet ya da ürün satın alma, üyeliği devam ettirme, geri kazanım gibi süreçleri optimize edebiliyor ve hızlandırabiliyorlar. Özellikle kurumsal ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde üretilmiş olan bir altyapımız olduğu için istikrarlı performans ve ölçeklenebilirlik fark yarattığımız özelliklerimiz arasında geliyor. Bu bağlamda yerel ve küresel olarak finans ve sigorta sektörlerindeki markalar başta olmak üzere sayısız kuruma hizmet sunuyoruz.

Pazarlama teknolojileri şirketlere ne gibi avantajlar sunuyor?

Dijital alandaki gelişmelerle teknoloji, pazarlamanın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Pazarlama teknolojileri markaların kitleleriyle olan ilişkilerini daha sağlamlaştırmanın yanı sıra iş yükü optimizasyonu açısından önemli avantajlar sağlıyor. Örnek vermek gerekirse pazarlama otomasyonuyla müşteri yolculuğunda fırsat anlarını önceden planlayıp, aksiyonlar alınmasını sağlayabiliyorsunuz. Pazarlama teknoloji ürünleri çok geniş bir yelpazeye yayılmış durumda. İçinde dijital reklamdan iletişime, veri işlemeden müşteri deneyimine değişik fonksiyonlara sahip sayısız ürün içeriyor. Statista verilerine göre 2021’de dünyadaki pazar büyüklüğü 344.8 milyar dolara ulaştı. Ürün sayısı ve çeşitliliği artmaya devam ediyor. Özellikle büyük kitlelere hitap eden kurumların artık pazarlama teknolojilerini kullanmadan etkin kampanya ve İletişim yönetimi yapmaları neredeyse imkansız. Bir de özellikle pandemiyle artan dijital kullanım düşünüldüğünde bu konuya yatırım yapan firmaların rekabette öne geçtiklerini gözlemliyoruz.

Pazarlama teknolojileri trendleri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Pazarlamanın müşteri deneyimiyle de iç içe geçmesi müşteri verilerini işleyen platformların ön plana çıkmasını sağladı. Bu trend devam edecek gibi görünüyor. Metaverse ve Web3 gibi kavramlarla tanışan pazarlama dünyası planlamalarını yeni İnternet dünyasına göre yapmaya başladı. Bu konularda pazarlama teknolojileri ürün ve hizmetlerinin sayısı artacak. Ayrıca “no code” yani kod bilgisi gerektirmeyen yazılım yaklaşımlarının pazarlama teknolojilerinde etkisini artıracağını gözlemliyoruz. Bizim de SmartMessage olarak kod bilgisi gerektirmeden chatbot ve pazarlama otomasyonu kurguları oluşturabilen ürünlerimiz bulunuyor.  Veri koruma standartlarına uygun hiper-kişiselleştirme günümüz tüketicilerini memnun edecek en önemli stratejilerden olacak. İletişim alanında ise chatbotların yaygınlık ve etkisinin yükseleceğini düşünüyoruz.

Pazarlama teknolojileri konusunda Türkiye’deki ve dünyadaki gelişimini özetleyebilir misiniz?


Pazarlama teknolojisi dünyada büyümeye devam ediyor. Statista’nın verilerine göre şu anda dünyada 9 bin 500 değişik çözüm müşterilere ulaşıyor ve pazarlama bütçelerinin yüzde 26.6’sını martech ürünleri oluşturuyor. Martech konusunda duayen isimler arasında gelen Scott Brinker’ın pazarlama teknolojileri markalarını bir araya getirdiği ünlü “Martech Landscape” çalışmasında ürün ve hizmet sayısı artışının 2020’de 2011’e göre yüzde 5 bin 223 büyüdüğünü görüyoruz. Dünyada ürün çeşitliliği artıyor, özellikle müşteri verisi başlığının önemli hale geldiğini gözlemliyoruz. Ayrıca Metaverse gibi oluşumlarla pazarlama teknolojileri alanına yenilikçi ürün ve hizmetler ekleneceğini düşünüyoruz.

Türkiye’de de özellikle toplu İletişim alanındaki ürün ve hizmetlerle başlayan pazarlama teknolojisi pazarı gitgide büyüyor. SmartMessage gibi yatırıma da değer bulunan firmaların sayılarının arttığını ve global eksende de ses getirdiğini görüyoruz. Pazarlama teknolojilerine yönelik startup’ların sayısı artıyor ve çözüm çeşitliliği zenginleşiyor.

Türkiye’de hangi sektörlerden en yoğun talebi alıyorsunuz?

Sektör bağımsız olarak büyük kitlelere hitap eden markalar müşteri portföyümüz içinde bulunuyor. Bununla birlikte özellikle bankacılık ve sigorta sektöründe önemli bir penetrasyona ve süreğen ilgiye sahip olduğumuzu belirtebiliriz. Ayrıca perakende, otomotiv, eğitim ve eğitim gibi sektörlerden de talep alıyoruz. SmartMessage olarak aslında sektör spesifik yaklaşımdan ziyade kurumsal iletişimde fayda sağlayabileceğimiz hedef müşteriler üzerinde duruyoruz. Bu durum da çeşitlilik açısından zengin bir müşteri portföyüne sahip olmamızı sağlıyor. Örnekle bir hukuk firmasından bir sosyal sorumluluk kurumuna, bir tekstil markasından bir hava taşımacılığı işletmesine değişik alanlarda yer alan şirketlere hizmet sunuyoruz.

Bu alanda yatırım yapacak olan şirketlere ne gibi önerilerde bulunabilirsiniz?

Pazarlama alanında yatırım yapacak şirketlerin özellikle hizmet alacağı firmanın deneyimi ve güvenirliği konusunda emin olmaları gerektiğinin altını çiziyoruz. Pazarlama teknolojileri teknik olarak yüksek ve süreğen bir performans gerektiren bir alan. Bu bağlamda yatırım yapılacak firma ya da platformun sadece kısa zaman diliminde değil ileride oluşabilecek daha yüksek hacimdeki ihtiyaçları da karşılayabilecek durumda olması gerekiyor. Çözüm üreticilerinin repütasyonları araştırılarak ve sektör deneyimlerine bakılarak adım atmanın daha güvenli olacağına inanıyoruz. Yine ürünleri özelleştirme durumu, müşteri destek başarısı ve kolay ulaşılabilirlik önemli başlıklar arasında geliyor. Planlama yapılırken ileriye yönelik ihtiyaçların da irdelenmesini önemsiyoruz. Ayrıca tek platformda birçok yeteneğe sahip olan bir tercihin ayrı ayrı çözümlere göre daha yüksek performans verdiğini yirmi yıla yakın tecrübemizle rahatlıkla ifade edebiliriz. En temel nokta olan entegrasyon verimi bile bu konuda fark yaratıyor ve işlevselliği çok büyük oranda etkiliyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir