Paribu Ventures Yöneticisi Utku Dördüncü: "Metaverse'ten beklenenler ütopik değil"

Paribu Ventures Yöneticisi Utku Dördüncü: "Kurumların marka ve pazarlama stratejileri arasında yaşanan yeniliklerin tam içinde yer almak ve metaverse’e ilk girenlerden biri olmak var artık. "

Yeni bir gerçeklik, anlam dünyası ve işbirliği fırsatları sunan; kültürel, entelektüel ve ekonomik üretim için altyapı ve etkileşim olanakları tanıyan metaverse kavramı, değişime ayak uydurmak isteyenlerin gündemine yerleşti. Bu alanı bir oyun alanı olarak gören markalar, ardı ardına stratejiler geliştirmeye çalışırken, birçok kişi de internetin geleceği olarak görülen bu sanal evrende şimdiden yerini ayırtmak istiyor.

Metaverse evrenine dair teknolojide geride kalma korkusu, sektöre dair pazarı ve yatırımları artırıyor. Gartner tarafından yapılan araştırmada 2026 yılına kadar insanların yüzde 25’inin; iş, alışveriş, eğitim, sosyal medya ve eğlence için günde en az bir saatini metaverse’te geçireceği öngörülüyor. Peki marka ve pazarlama dünyasını nasıl bir gelecek bekliyor? Son zamanların en sıcak gündem maddelerinden metaverse kavramıyla ilgili, Paribu Ventures Yöneticisi Utku Dördüncü ile görüştük.

Marka olarak insanlara hızlı ulaşmak, tüketici olarak markaya hızlı erişim sağlamak önemli
2000’lerin başında çeşitli sosyal medya platformları hayatımıza girdiğinde bunların her birinin bir pazarlama, reklam mecrası olabileceği düşüncesi kafamızda canlanmıyordu. Ancak hızlı bir değişimle bunu yaşadık ve adapte olduk. Tüm markalar sosyal medyayı bir reklam ve pazarlama mecrası olarak kullanıyor, buraya özgü içerik üretiyor, yeri geldiğinde destek hizmetini dahi sosyal medya kanalları üzerinden veriyor. Buradan yola çıkarsak metaverse’ün hayatımıza girmesiyle ilgili beklenenler de ütopik değil. Üstelik djital dünyaya olan aşinalığımız sebebiyle buna daha hızlı adapte olabileceğiz ve yeni dünyada en öne çıkan kavramlardan biri de hız. Marka olarak insanlara hızlı ulaşmak, tüketici olarak markaya hızlı erişim sağlamak önemli. Kurumların marka ve pazarlama stratejileri arasında, yaşanan yeniliklerin tam içinde yer almak ve metaverse’e ilk girenlerden biri olmak var artık. Önce bu yenilikler gelsin biz de sonrasında öğrenelim diye bakılmıyor, öncü olmak isteniyor. Bence bu yaklaşımla yalnızca pazarlama değil rekabet stratejileri de farklı bir boyuta yaklaşacak. Tüketiciler açısından bakarsak da daha cazibeli, daha deneyim odaklı, belki daha seçici olmayı kolaylaştıracak ama tüketim hızını artıracak bir dönem bizi bekliyor.

Önemli projeleri teknolojik altyapı açısından desteklemek çok önemli
Paribu bir teknoloji firması olarak varlığını sürdürüyor. Paribu Net’i hayata geçirmesinin ardından yakın zamanda self custody dediğimiz cüzdan uygulaması, ardından NFT, oyun ve Metaverse alanında da çeşitli projeleri olacak. Paribu Ventures ise, tüm bu alanlarda faaliyet gösteren fakat erken dönemde olması daha çok tercih edilen projelere yatırım yapma amacıyla kuruldu. Bu dünyanın içinde yer almak, önemli projeleri sadece maddi açıdan değil, teknolojik altyapı açısından desteklemek bizim için çok önemli. Bu yüzden sadece metaverse değil; oyun, Web3, blokzincir, NFT, Paribu’nun ve Paribu Ventures’ın odak noktasında diyebilirim. Aslında her biri ayrı bir gibi görünen bu kavramlar, birbiriyle ilişki içinde ve bir araya geldiklerinde büyük bir ekosistemin ayrılmaz parçaları hâline geliyor. Bizim amacımız da bu ekosistemin her bir basamağında inovasyon katarak ilerleyen projeleri tespit edip desteklemek ve onlarla birlikte büyümek. 

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir