Marketing MeetUp sahnesinden "Misfit'ler" geçti!

Pazarlama dünyasını, teknoloji ve dijitali bir araya getirerek iş zekâsına, analitiğe ve entelektüelliğe odaklanan ve bu yıl "The Misfits" temasıyla birbirinden değerli konukları sahnesinde ağırlayan Marketing MeetUp 2021 sona erdi. Pazarlamasyon'un Kurucusu Necip Murat ve Marketing MeetUp'ın sunucusu Hakan Akben'in açılış konuşmasıyla start alan Marketing MeetUp, Wyndham Grand İstanbul Levent'te konuklarını ağırladı.

An'lamak

ThinkNero CEO'su Doç Dr. Yener Girişken'in "An'lamak" adlı oturumuyla başlanan Marketing MeetUp sahnesinde Girişken, pazarlama fonksiyonlarının neler olduğunu anlamaktan öte pazarlamanın derinlerinde yatan en önemli etkenin "insanı anlamak" olduğundan bahsetti.

"Bilinçdışını anladığımızda daha fazla değer yaratarız. Bilinçdışındaki reaksiyonlarla karar alıyoruz fakat duygusal kararı rasyonalize etmek zorundayız. İnsanlar duygularıyla karar veren varlıklardır. Pazarlamacıların en temel görevi ise insanı anlamaktır ve tüketiciyi duygusal eksende anlamak istiyorsanız öncelikle kendi duygularınızı anlamalısınız."

Her şeye rağmen tutkularınızdan vazgeçmeyin!

MAGMA & Boğaziçi Caz Korosu Kurucusu Masis Aram Gözbek, Marketing MeetUp sahnesinde deneyimlerini aktarırken her şeye rağmen tutkulardan vazgeçilmemesi gerektiğini yaşadığı zorlu süreçlerle aktardı.

"Uyumsuzların hikâyesi risklerle dolu bomboş bir yolda, karda iz bırakmak gibidir. Misfit olmaktan korkmamak ve yapılan her işte inançlı olmak gerekiyor. Yaptığımız şeye inandığımız şeye samimiyetimiz mutlaka geçiyor.  İnandığınız zaman yönü değiştirebiliyorsunuz. Uyumsuz olmaktan korkmamak gerekiyor."

Mırıldan, şarkı söyle, bağır : Queen'in 'We will rock you' 

Masis Aram Gözbek'in keyifli sahnesinden sonra Marketing MeetUp'a online olarak katılım sağlayan LinkedIn Kıdemli İçerik Çözümleri Danışmanı Purna Virji, içerik pazarlama stratejisi için önemli adımlardan söz etti.

"We will rock you şarkısında koro bölümü geldiği zaman herkes o kısmı söylemeye başlar yani hesaplarsanız nakarat ve sözlere baktığınızda hit bir şarkı oluyor. Bunu içerik stratejinize uyarlayabilirsiniz.

Bağırma olan kısımların ağırlıklı içerik olması gerekiyor ve enerjinizi en çok bu kısımda harcamalısınız. Bunu senede iki veya üç kez yapmalısınız. Aynı şarkının nakarat kısmı gibi. Yıl boyunca ise bir melodinin olması gerekiyor. Sesiniz yüksek çıkmasa da bir melodiniz olması gerekiyor. En çok bağırdığımız kısım 'içeriğimiz nedir' kısmı. Şarkıya eşlik edilen kısım ise süreçteki kampanyalarınız olmalı. içerikler bilgi ve işlem içermeli ve süreki çalışıyor olması önemli. Az çalışarak onlarca içerik yaratabilirsiniz."

Yaratıcı ekonomisine yol açın

Virji'nin değerleri aktarımlarının ardından Komünite'nin Kurucusu Fatih Güner, Türkiye'de iletişim ve reklam sektörünün son yıllarda sıkışmasından bahsederken bu sıkışmada zamanını satan insanları ürününü satan insanlara dönüştürmenin öneminden söz etti.

"Yaratıcı ekonomisi yaratıcı insandan geliyor. Türkiyede iletişim ve reklam sektörü son yıllarda sıkışma yaşıyor. Bazısı kendine yol bulmaya çalışıyor. Diğer kısım ise bir noktada kafasını kaldırıp ben bunu yapmak istemiyorum diyor. Bu noktada şse Misfit'ler ortaya çıkıyor. Standardize ettiği süreci ürünleştirmeyle yer değiştirebilenler başarılı oluyor."

Misfit Zihinler

Nöro Sağlık Beyin Eğitimleri Araştırmaları Uygulamaları Merkezi Kurucusu Uzm. Dr. Kerem Dündar, Misfit'in ne demek olduğunu pazarlama camiasından yola çıkarak anlatan keyifli bir sunumla konuklara aktardı.

"Pazarlama camiası en zeki insanların toplandığı bir alandır. Misfit ne demek? Genlerimiz bizi doğayla fit ettirmek için var. Misfit'lik, insanı bugüne kadar özellik değil insanlığı bugüne kadar getiren bir özelliktir. İnsan genleri sayesinde doğaya uyum sağladı fakat insanlık uyum sağlamayan kişilerle bugüne geldi. Misfit standart yazılımı kabul etmeyen kişidir. Otorite eski bilginin temsilidir ve misfit ise onu yıkan kişidir."

Dünya 2.0: 'Felaketler Çağında İnsan, Toplum ve Markalar'

Dünyayı tehdit eden çevresel ve sosyal birçok krizin yanı sıra 2020 yılında küresel pandemiye teslim olmasıyla dünyamız için yeni bir çağ olan “Felaketler Çağı” panelinde; ZENNA Araştırma ve Danışmanlık’ın Kurucusu ve Şirket Başkanı Nuran Aksu, Schneider Electric Pazarlama İletişimi Direktörü Burcu Mungan, Allianz Türkiye Pazarlama ve Dijital Sigortalar Genel Müdür Yardımcısı Onur Kırcı, Anadolu Efes Türkiye Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi, Boyner Pazarlama ve Marka Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Nurçin Koçoğlu Marketing MeetUp sahnesinde bir araya geldi.

Nuran Aksu'nun, "Pandemi sonrasında şirketlerde neler değişti?" sorusuyla başlayan panelde konuşmacılar keyifli anlatımlarda bulundu.

Burcu Mungan: "Çözüm bulabileceğimiz veya minimuma indirebileceğimiz teknolojiye sahibiz. En önemlisi iklim krizi. Çünkü insan varlığını tehdit ediyor. Küresel anlamda çözüm bulmamız çaba sarf etmemiz gerekiyor. Bizi buraya getiren bir sistem kurmuşuz ve bunlardan kurtulmamız gerektiğinin farkına vardık. Bu noktada kurumsal firmaların sorumluluğu çok büyük. Birçok firma, sürdürülebilirliği kâr amacının yanına koymaya başladı. Sadece kâra odaklanarak devamlılık sağlanmaz çünkü yeni jenerasyon tüketicisi anlamlı bir amaç arıyor. Firmaların da bu noktada amacı kârlılıkla birleştirmesi gerekiyor. Süreci, ekosistem olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu açıdan yapılması gerken en önemli şeylerden biri hedeflerin belirlenmesi." 

Onur Kırcı: "Sigorta sektörü diğer sektörlere göre krizlere daha açık bir sektör. Uzun süredir Allianz olarak topluma ve bireye önleyici destek nasıl veririz bunu odak noktasına aldık. Vizyonumuzu önleyici destek vermeye odakladık. Şirketlerin de vizyonlarının bu tarafa evrilmesi gerekiyor. Pandemi öncesi ve sonrası olarak değerlendirmek gerekirse, pandemi sonrasında ekosistemin çarklarından birisi zaafiyete uğrarsa çatlamalar büyük oluyor. Müşterilere kulak verilmeli. Müşterilerin iç görülerini dinleyen ve hatta iç görüleri önceden tahmin eden şirketler, rekabette bir adım önde olacaklar."

Selda Susal Saatçi:

Bu dönemde sürdürülebilirlik konusunda duyarsız kalınmaması gerektiği öğrenildi. Üreitimin ve tüketimin olduğu ortamda dünya ve doğa üzerinde baskısının olduğu kuşkusuz. Doğal afetler ne zamanki daha çok yaşanır hale geldi o zaman iklim krizi konusundaki farkındalığımız üst seviyeye çıktı. Tüketici bilinçlenmeye başladı. Sürdürülebilirlik kavramı bizim için yeni bir kavram değil. Pandemi sürecinde özellikle bu konuda odağımızı daha çok yoğunlaştırdık.

Nurçin Koçoğlu: "Bu dönemde insanlar tek başına hareket etmemeyi öğrendi. Biz de çözümü bir araya gelerek oluşturmaya çalıştık. Müşterileri de işin içine kattığımızda ve sosyal medyayı iyi kullandığımız zaman farkındalık artırdık. Bu işten samimiyetle uygulandığında aksiyon alınıyor. Araştırmalara göre güven endeksi bu dönemde en düşük seviyede seyretti. Bunun altından çıkan dipnot ise belirsizliğin olması. Gelecekle ilgili beyanda bulunan şirketler güven veren şirketler olarak öne çıkıyor."

Yeni medya girişimciliği ve yatırımcıların yaklaşımı

Yeni medya girişimciliği ve yatırımcıların yaklaşımı panelinde; Figopara Kurucu Ortağı ve CEO’su Koray Gültekin Bahar, Angel Effect Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akar, Swipeline Kurucu Ortağı Umut Yaka Aposto Kurucu Ortağı Umutcan Savcı bir araya geldi. Panelde yeni medya girişimciliği temelinde medyaya yapılan yatırımların yönlendirilmesi hakkında konuşuldu.

Koray Gültekin Bahar: "Geleneksel medyanın bakış açısının değişmediğini görüyoruz ve bu yüzden yeni nesil medyanın oluşması çok önemli. Yeni medyada değerler sistemi, çok daha bozulmamış bir yapıda."

Gökhan Akar: "Yeni nesil girişimciliğe yeni bir sermaye yatırımının uygun olacağını düşünerek girişimlere yatırımda bulunduk. Kurucuların ve kurucuların vizyonunun, bunları gerçekleştirebilcek potansiyelde olması, yatırımda bulunmamızı sağladı."

Umutcan Savcı: "İnsanlara içeriği sunmak ve bunu çeşitli koleksiyonlarla yapmak, bizim için hayaldi. Bu hayal, en az kaynakla en çok eforu yapmak işine dönüştü. Bu sayede hayal ettiğimiz haberciliğin en iyisi olma yoluna girdik ve yeni gelir modelleri sunan bir platform olduk."

Umut Yaka: "Editöryel içeriklerin daha ön plana çıktığını gördük ve 'word of mouth' büyüdük. Amaca uygun içerikler ürettiğimiz için de başarılı olduk. Markalar tarafında ulaşmak istediğimiz kitleye bilgi aktarmak için sevdikleri şekilde ilerliyoruz." 

Modern İpek Yolu ve Teknoloji İhracatı

Related Digital CEO'su Sedat Kılıç, teknolojide otomasyon aracı kullanımı artış göstermesi üzerine konuşmasını gerçekleştirirken pazarlama otomasyonunun ne olduğu ve hizmet alanını konu alan keyifli bir sunum gerçekleştirdi.

"Teknolojide otomasyon aracı kullanımı artış gösterdi. Türkiye’de de artış göstermekte. En önemli gücümüz insan fakat bunu ihraç edemiyoruz. Pazarlama otomasyonunun önemi günden güne artıyor. Şirketler olarak dünyanın birçok yerine pazarlama otomasyonu konusunda ihracatta bulunuyoruz."

Modern İnsan Mitinin Çöküşü: Rasyonalite & Dualite

WE.Q & Yönetim Kurulu Üyesi, TKSSD  Yönetici Ortak Doç. Dr. Dicle Yurdakul, toplum olarak Z kuşağını anlamak üzerine konuşmasında konukları daha eski bir tarihe götürerek sistemin parçalarının birbirini dengede tutma eğiliminde olduğundan söz etti.

"Rasyonalite üzerine bir model kurulursa bilimde ve sanatta ilerlemeler kaydedilir. Moderniteyle birlikte pazarlamacıların doğuşu başlıyor. İnsani olarak kalkınmanın sonucu olarak da gerçekleşiyor. Toplumsal olarak büyük buhran sonrasına bazı isyanların başlamasına sebep oluyor. Bunlar; paçalanma, bölünme, eksiklik ve uyumsuzluk. Yani 'misfit'. İnsan kendi yarattığı dünya ile uyumsuz. Bu dönemden sonra post moderniteye geçiş başlıyor. Bu da temelde dualiteyi reddediyor. Sistemin paçaları birbirini dengede tutma eğilimindedir. Bugün hem tüketici hem birey tarafından baktığımızda bu çatışmayı hâlâ yaşıyoruz."

Çerezsiz reklamcılığın ispatlanmış geleceği

Adform Kurucu Ortağı Jakob Bak, online olarak yer aldığı Marketing MeetUp sahnesinde, gelecekte çerezsiz reklamcılığın öneminden söz etti.

Jakob Bak: "Dünyadaki büyük ülkelerde yayıncıların büyük çoğunluğu birinci sınıf çerez kullanıyor. Üçüncü taraf çerez olmadan birinci sınıf tarayıcı kullanıyor. Birkaç yıldır çerez kullanılmayan durum, çözüm yarattı. Farklı birinci taraf kimlikler yayıncıların kendi kimliklere sahip bu karmaşık bi yapı fakat bu sorun değil asıl sorun farklı tipteki kimliklerle alakalı. Yayıncıların birinci taraf kimlik kullanması için atması gereken kimliklerine taşıması ve istatistiklere bakılması gibi iki büyük adım bulunuyor."

Yeni nesil pazarlama: Oyun ve Espor

Nöro Sağlık Beyin Eğitimleri Araştırmaları Uygulamaları Merkezi Kurucusu Uzm. Dr. Kerem Dündar, Eğitimci, Akademisyen, Yazar, Oyunlaştırma Uzmanı Ercan Altuğ Yılmaz, Profesyonel Basketbolcu Sinan Güler ve Espor FIFA Takım Koçu Barkın Yıldızbayrak'ın bir araya geldiği Oyun ve Espor panelinde, bir Espor oyuncusunun gününün nasıl geçtiği, normal sporculardan farklarının neler olduğu konuşuldu.

Kerem Dündar: "Espor, markalar tarafından onaylanınca kabul gördü ve pazarlama gücünün değerlendirilmesiyle birlikte büyüdü."

Ercan Altuğ Yılmaz: "Espor'da yeni nesili organize görüyoruz. Senkronize bir akış söz konusu ve hiyerarşiye uygun hareket ediyorlar."

Barkın Yıldızbayrak: "Çok fazla emeğin verildiği bir spor. Bir oyuncuysanız eğer hayatınızı takımınıza yaptığınız işe adamanız gerekiyor. Bu tarz sporlarda mental sağlık da çok fazla etkili. Organizasyonların başarılı olması için gündemde olması gerekiyor."

Sinan Güler: "Espor kabul görmekten ziyade çok büyük bir endüstri oldu. Kabul etmek gerekir ki Espor farklı bir branş ve genç jenerasyonun hayatında büyük bir yer tutuyor. Önemli olan şey, doğru kişilerle bir araya gelmek ve eğitimlerine katkı vermek."

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir