Marketing Meetup 2019 Sahnesinde Neler Konuşuldu?

  • 25 Nisan Perşembe günü "happiness" temasıyla gerçekleşen Marketing Meetup 2019 etkinliğinde çok sayıda önemli isim sahne aldı.
  • Marketing Meetup 2019'da sahne alanlar arasında Burning Man İletişim Direktörü Megan Miller; komedyen, ürün tasarımcısı ve yazar Shed Simove; sanatçı, tasarımcı ve mucit Dominic Wilcox; Hollywood'da film pazarlama danışmanı olarak görev yapan Peter Adee ve Yemeksepeti CEO'su Nevzat Aydın gibi çok değerli isimler vardı.
  • İlgili Yazı: MarTech Awards Kazananları Belli Oldu

Bu yılın "happiness" (mutluluk) Marketing Meetup etkinliği, geçtiğimiz perşembe günü Uniq Hall'de gerçekleşti. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi, bu yılın Marketing Meetup etkinliğinde de çok önemli isimler sahne aldı. Sahnede yer alan isimler arasında Fikirlerin Adamı, Pazarlama Stratejisti Shed Simove, Yenilikçi, Düşündürücü ve Şaşırtıcı Nesnelerin Yaratıcısı Dominic Wilcox ve Vestel Ticaret Pazarlama GMY ve Mobil Ürünler Satış GMY Tunç Berkman'ın oturumlarını sizlerle ayrıntılı olarak paylaşmıştık.

Bu değerli isimlerin haricinde etkinliğimizde Burning Man İletişim Direktörü Megan Miller, Yemeksepeti.com CEO'su Nevzat Aydın, Film Pazarlama Danışmanı Peter Adee gibi önemli isimler de yer aldı. Etkinliğimizde sahne alan tüm konuşmacıların sunumlarında yer verdikleri pek çok önemli detayı bu yazımızda bulabilirsiniz.

Shed Simove - Komedyen, Ürün Tasarımcısı, Yazar

Marketing Meetup 2019'daki ilk sunum, fikirler konusunda uzman olan komedyen, ürün tasarımcısı ve yazar Shed Simove'a aitti. Shed,
"Yaratıcılığın Kilidini Açmak: İnanılmaz Fikirlere Sahip Olmanın 3 Yolu" isimli sunumunda, hayata geçirdiği çok sayıdaki sıra dışı fikirlerinden bahsetti. Bu fikirlerden biri, içerisinde sadece Shed'in yer aldığı Shinder isimli bir arkadaşlık uygulamasıydı. Shed'in Shinder isminin ticari marka hakkını almaya çalışmasının ardından Tinder'ın avukatları kendisine dava açacaklarını belirttiler ve bu olayın ardından Shinder uygulaması,
BBC de dahil olmak üzere pek çok basın kuruluşu tarafından haber yapıldı.

https://pazarlamasyon.com/shed-simove-marketing-meetup-2019da-neler-anlatti/

Bununla birlikte Shed, Shinder'dan çok daha fazla ses getiren bir diğer ürünü olan "Erkekler Seksten Başka Ne Düşünürler?" isimli kitabından da söz etti. En çok satanlar arasına girmeyi başaran 200 sayfalık bu kitabın tüm sayfaları boştu. Shed'in belirttiğine göre bu kitap, 90 binden fazla kopya satarak dokuz defa en çok satan kitaplar arasına girdi. Shed, kitabının satış bazında Harry Potter serisini ve Dan Brown'ın ünlü romanı "Da Vinci Şifresi" kitaplarını geride bıraktığını ifade etti. Ayrıca tamamen boş sayfalardan oluşan bu kitap, Felemenkçe, Japonca ve Çince'nin de aralarında bulunduğu pek çok yabancı dile çevrildi.

Nevzat Aydın - Yemeksepeti CEO'su

Marketing Meetup 2019'un konuşmacıları arasında yer alan bir başka değerli isim de Yemeksepeti'nin CEO'su olan Nevzat Aydın idi. Nevzat Aydın, Marketing Meetup etkinliğinin sunuculuğunu yapan Hakan Akben'in kendisine yönelttiği soruları yanıtladı.

Yemeksepeti'nin 2005 yılında günde 1000 sipariş aldığını ifade eden Aydın, 2019 yılı itibarıyla günde 400 bin sipariş aldıklarını belirtti. Şirketin ilk beş yılının sıkıntılı geçtiğini söyleyen Yemeksepeti'nin CEO'su, restoranları platformlarında yer almaya ikna etmenin ve insanların böyle bir platformdan yemek sipariş etmelerini sağlamanın, kendileri için zorlu bir süreç olduğunu dile getirdi.

Tüm bu zorluklara rağmen, kullanıcıların Yemeksepeti'ni fazlasıyla sahiplendiklerini ve platformun bu sayede bu kadar büyüdüğünü söyleyen Nevzat Aydın, şirketi kurduktan sonraki ilk yıllarda reklam yapmak için paraları olmadığını ve "ağızdan ağıza pazarlama"ya güvenerek ilerlediklerini ve Yemeksepeti markasının ilk yıllarında ağızdan ağıza pazarlama sayesinde hızla büyüdüğünü ifade etti.

İnsanların kendisine "Yemeksepeti'ni niye sattın?" sorusunu çok sık sorduklarını belirten Nevzat Aydın, başka bir ülkede olsa Yemeksepeti'ni satmayacağını, ancak ülkenin geleceğine yönelik aldığı duyumlar nedeniyle şirketi satmaya karar verdiğini belirtti ve "Bankada bir milyon dolar yokken 500 milyon dolarlık teklifi reddedip tarihe geçmek istemedim." dedi.

Andria Zafirakou - Dünyanın En İyi Öğretmeni

Bill Gates’in duyurduğu "Dünyanın En İyi Öğretmenleri" listesinin ilk sırasında yer alan ve geçtiğimiz yıl "Dünyanın En İyi Öğretmeni" unvanını kazandığı için bir milyon dolarlık bir ödül almaya hak kazanan Andria Zafirakou da Marketing Meetup 2019'un konuşmacıları arasındaydı.

Yaklaşık olarak 130 dilin konuşulduğu Londra’nın etnik açıdan en farklı okulu olan Alberton Community School’da 12 yıldır sanat öğretmeni olarak görev yapan Andria, "Eğitimde Yaratıcılık: Sanat Eğitimin Kalbinde" isimli sunumunda, sanatın neden son derece önemli olduğu ve sanatı herkes için ulaşılabilir kılmak amacıyla neler yapılabileceği hakkında konuştu. Bununla birlikte Andria yaptığı konuşmada, herhang bir sanatı icra edebilen bir insanın dil bilmesine ihtiyaç olmadığını, çünkü bu insanların sanat aracılığıyla iletişim kurabildiğine dikkat çekti.

Dominic Wilcox - Sanatçı, Tasarımcı ve Mucit

Marketing Meetup 2019'da sahne alan konuşmacılardan biri de İngiliz sanatçı, tasarımcı ve mucit Dominic Wilcox idi. BMW MINI, Kelloggs ve Paul Smith gibi büyük markalarla çalışan Dominic, Marketing Meetup'ta "Normali Yeniden İcat Etmek!" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Dominic yaptığı sunumda, katılımcılara dünyanın ilk GPS'li ayakkabıları ve geleceğin renkli camlı sürücüsüz uyku aracı gibi ilginç tasarımlarından bazılarından bahsetti.

İnsanın yaratıcılığının üzerinde zihinsel katmanlar olduğunu ifade eden mucit, bu katmanların insanın yaratıcılığının ortaya çıkmasını zorlaştırdığını belirtti. Bununla birlikte özgüvenin, fikirlerin hayata geçmesi için hayati bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Dominic, saçma görünebilen bir fikrin bile kendi içinde ilginç bir noktaya sahip olabileceğini dile getirdi.

https://pazarlamasyon.com/dominic-wilcox-marketing-meetup-2019da-neler-anlatti/

Dominic Wilcox gerçekleştirdiği sunumda, "Little Inventors" (Küçük Mucitler) projesinden de söz etti. Kendisinin belirttiğine göre, Little Inventors projesi kapsamında açtıkları internet sitesine bu zamana dek binlerce çocuk, icat fikirlerinin yer aldığı çizimleri gönderdi ve daha sonra bu icat fikirlerinden bazıları, yetenekli üreticiler ile birlikte hayata geçirildi.

Tunç Berkman - Vestel Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

Marketing Meetup 2019'un kurumsal sponsoru olan Vestel'in Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tunç Berkman, "Dijital Devrimin Pazarlama Trendleri ve Değişen Tüketici Davranışlarına Etkisi" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi ve genel olarak bu sunumda değişen tüketiciye yeni pazarlama stratejileri ile nasıl ulaşılabileceğinden bahsederken aynı zamanda Vestel olarak bu konuda yaptıkları çalışmalardan da örnekler verdi.

https://pazarlamasyon.com/vestel-pazarlamadan-sorumlu-genel-mudur-yardimcisi-tunc-berkman-marketing-meetup-2019da-neler-anlatti/

Vestel Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı, bunların yanı sıra
Vestel olarak hayata geçirdikleri sosyal sorumluluk projelerinden de bahsetti. İlk olarak hayata geçirdikleri "Ben Robot Değilim" isimli sosyal sorumluluk projesinden söz eden Berkman, bu proje kapsamında vestel.com.tr'de hayvan görüntülerinin yer aldığı captcha'lar paylaştıklarını ve hayvanlara yönelik şiddete karşı gerçekleştirilen bu kampanyanın büyük bir etki yarattığını ifade etti.

Ayşe Şule Bilgiç - Pepee'nin Yaratıcısı

Marketing Meetup 2019'da "Düş Kurmak Ciddi Bir İştir" sunumuyla izleyicilerin karşısına çıkan Pepee'nin yaratıcısı Ayşe Şule Bilgiç, konuşmasında düş kurmanın önemine dikkat çekti ve kurduğu bir düşün sonucunda Pepee'nin nasıl ortaya çıktığını anlattı. Kariyeri boyunca birçok farklı iş yaptığını, ancak bu işlerin kendisini memnun etmediğini ve anlamlı bir şey yapmak istediğini belirten Bilgiç, daha sonrasında çocuklar için bir şeyler yapmak istediğini farkettiğini ve Türkiye'deki ilk yerli çizgi filmini yapmaya karar verdiğini ifade etti.

Türkiye'de neredeyse hiçkimsenin çizgi film yapmayı düşünmediğini, çünkü çok maliyetli bir iş olduğunu, nasıl yapılacağını kimsenin bilmediğini ve yeterli iş gücünün olmadığını ifade eden Ayşe Şule Bilgiç, bununla birlikte maliyetin son derece yüksek olduğunu ve yaptığı araştırmalara göre, bu iş için yaklaşık olarak 70 kişilik bir ekip gerektiğini sadece bir bölümün 150 bin dolara mal olduğunu dile getirdi. Buna karşılık bir ulusal kanalın yöneticisiyle yaptığı bir görüşmede, bir çizgi film bölümü için sadece 150 dolar ödeme yapıldığının kendisine söylendiğini belirtti.

Tüm bu olumsuzluklara rağmen pes etmediğini ve hayalinden vazgeçmediğini belirten Ayşe Şule Bilgiç, 2008 yılında sadece üç kişilik bir ekiple Pepee'yi yapmaya başladıklarını ifade etti. Pepee'nin ilk 7-8 bölümünün yayınlanmasının ardından, TRT'nin yerli çocuk kanalı kurmaya karar verdiğini söyleyen Bilgiç, Pepee'nin TRT Çocuk kanalında yayımlanan ilk yerli çizgi film olduğunu belirtti. Bilgiç'in belirttiğine göre, Pepee'nin Türkiye'deki marka bilinirliği oranı %98.

Didem Şekerel Erdoğan (Nielsen Türkiye Genel Müdürü) ve İnci Gültekin (Nielsen Türkiye ve Rusya Operasyon ve Teknoloji Lideri)

Marketing Meetup 2019'da "Bulutların Üzerinde Analitik" başlıklı bir sunum yapan Nielsen Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan ve Nielsen Türkiye ve Rusya Operasyon ve Teknoloji Lideri İnci Gültekin, tüketicilerin mutlu olma isteklerinin, tüketim alışkanlıklarını nasıl etkilediğine işaret eden bazı önemli veriler paylaştılar.

Günümüzde insanların sürekli olarak mutluluğu aradıklarını belirterek konuşmalarına başlayan ikili, herkes için mutluluk kriterlerinin değiştiğini ve bunun da insanların tüketim alışkanlıklarını etkilediğini belirtti. İkili, buna bağlı olarak pek çok insanın kendilerini daha mutlu edecek çikolota vb. gıda ürünlerini tercih ettiklerini belirtti. Ayrıca Erdoğan ve Gültekin, yaptıkları sunumda, Nielsen'in teknoloji ve veri paylaşım platformu "Nielsen Connected System"den bahsetmeyi de ihmal etmedi.

Ali Erhan Tamer - OXYAI Kurucu Ortağı

OXYAI şirketinin kurucu ortağı olan Ali Erhan Tamer, Marketing Meetup 2019'da, "Yapay Zeka Yalan Söylemez" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Tamer, yapay zekalı robot Deep Blue'nun ünlü satranç oyuncusu Garry Kasparov'u 1997 yılında bir satranç maçında yenmesi olayını anlatarak sunumuna başladı ve bu olayın, yapay zekanın gelişiminde nasıl bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti.

Bununla birlikte oyunlardaki yapay zekalarda kullanılan "reinforcement algoritma"nın yapay zekanın gelişiminde ne kadar önemli olduğuna dikkat çeken Ali Erhan Tamer, bu nedenle yapay zeka üzerine çalışan pek çok şirketin çeşitli oyunları (satranç, go, Dota 2 vb.) başarılı bir şekilde oynayarak insanları mağlup edebilen yapay zekalar geliştirmeye çalıştığını dile getirdi.

Ender Uslu - Infront Türkiye Genel Müdürü

Marketing Meetup 2019'da konuşma yapan önemli isimlerden biri de dünyanın en büyük spor ajansı Infront'un Türkiye genel müdürü olarak görev yapan Ender Uslu idi. "Sahaya Milyonları Dahil Edebilmek" başlıklı sunumunda spor pazarlamasından bahseden Ender Uslu, pazarlamacıların duygular harekete geçirmeleri gerektiğine dikkat çekerek bir nevi "duygu alışverişi" işinde olduklarını ifade etti ve markaların bu duyguları harekete geçirmek için sporu bir araç olarak kullandıklarını dile getirdi. Uslu, bununla ilgili olarak Coca-Cola gibi büyük markaların hayata geçirdikleri spor temalı kampanyaları örnek gösterdi.

Bunların yanı sıra Infront Türkiye Genel Müdürü, Y ve Z jenerasyonunun spor içeriği tüketiminin, haftanın her günü pek çok etkene göre değiştiğine dikkat çekti ve spor pazarlamasında samimiyetin önemli olduğunu ve spor kulüplerinin de son dönemde bunu farkettiğini ve sosyal medyada taraftarın dilinden konuşmaya başladığını ifade etti.

AkSigorta ile Bambaşka Hikayeler - İşitme Engelliler İçin Alt Yazılı Gözlük

Hakan Akben'in moderatörlüğünde işitme engelliler için "alt yazılı gözlük" geliştiren iki öğrenci Dağhan Akyürek ve Ömer Berkay Biçen, AkSigorta ile birlikte proje kapsamında neler yaptıklarını anlattı. İki öğrenci, AkSigorta'nın yaptıkları işin önemini ve büyüklüğünü anlamalarını sağladığını ifade etti.

Daha sonrasında sahneye AkSigorta Bireysel Satış ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Tolga Okan Tezbaşaran çıktı ve "AkSigorta ile Bambaşka Hikayeler" projesinin nasıl ortaya çıktığını anlattı. Müşteri ile markaları arasında bir kopukluk olduğunu farkettiklerini ve "AkSigorta ile Bambaşka Hikayeler"in de müşteri iletişimini değiştirme stratejilerinden ortaya çıktığını dile getiren Tolga Okan Tezbaşaran, sigorta şirketinin, insanlar tarafından sadece müşteriye ihtiyaç duyduğunda ödeme yapan bir kuruluş olarak görülmesini değiştirerek AkSigorta markasını hayatın içine konumlandırmayı amaçladıklarını ifade etti.

Megan Miller - Burning Man İletişim Direktörü

Marketing Meetup 2019'taki son sunum, Burning Man İletişim Direktörü Megan Miller'a aitti. "Kolektif Hayal Gücünü Harekete Geçirmek" başlıklı bir sunum yapan Miller, genel olarak Burning Man'in tam olarak hangi amacı hizmet ettiğinden, insanların Burning Man'e neden katıldığından ve Burning Man'in, insanların gerçek benliklerini bulmalarına nasıl yardımcı olduğundan bahsetti. Bunula birlikte Burning Man’in parçası olan katılımcıların ve toplulukların hayatlarının nasıl değiştiğini de katılımcılara anlattı.

https://pazarlamasyon.com/burning-man-iletisim-direktoru-megan-miller-marketing-meetup-2019da-neler-anlatti/

Paranın, Burning Man'in odağında olmadığına dikkat çeken Burning Man İletişim Direktörü, bundan dolayı Burning Man'e katılan insanları müşteri ya da tüketici olarak değil, katılımcı olarak gördüklerini ifade etti ve aynı zamanda Burning Man'deki en değerli para biriminin, insanların orada yapabilecekleri katkı olduğunu dile getirdi. Ayrıca Megan Miller,
Burning Man'de hiçbir şeyin satılmadığını ve katılımcıların ihtiyaçları olan her şeyi kendilerinin getirdiklerini de belirtti.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir