İki dünya markası adidas ve Puma’nın kurucuları kardeşti

Spor giyim üreticisi devlerinden, birbirine rakip olan adidas ve Puma’nın kurucularının aslında kardeş olduğunu biliyor muydunuz?

İki kardeş: Adolf ve Rudolf Dassler. Biri adidas’ın diğeri ise Puma’nın kurucusu. Adolf ve Rudolph kardeşler, Almanya’nın bir şehri olan Herzogenaurach’ta annelerinin çamaşırhanelerinde kurulmuş olan Dassler Brothers Shoe Company’de beraber çalışıyorlardı. Daha sanatsal bir kişiliğe sahip olan Adolf, tasarım işiyle uğraşırken, dışa dönük kişiliğiyle dikkat çeken Rudolph ise satış tarafında işleri yürütüyordu.

Adolf ve Rudolph bir süre sonra ortaklıkları devam ederken ikisi de evlenerek farklı bir hayat kurdular fakat işler bu noktadan sonra değişmeye başladı. İki kardeşin eşleri birbirleriyle hiç anlaşamıyordu ve bu durum Adolf ve Rudolph kardeşlere de yansıyordu. Farklı sebepler yüzünden araları iyice bozulan kardeşler birbirinden iyice uzaklaştı. O dönemde Hitler’in yönetime gelmesiyle birlikte iki kardeş de Nazi destekçisi oldu. İki kardeşi tamamen birbirine düşman eden olay ise İkinci Dünya Savaşı sırasında Herzogenaurach’ı bombalanırken Rudolph ve eşinin bulunduğu sığınakta Adolf’un müttefikleri kast ederek “kahrolasılar yine geldiler” demesi üzerine oldu. Rudolph bu sözün kendisini ve ailesini hedef aldığına inandı ve iki kardeş arasında ipler tamamen koptu. Aynı zamanda Rudolf’un savaşa çağırılıp Adolf’un çağırılmaması da  Rudolf’u çok kızdırdı ve kardeşinin savaşa gitmemesi fikri aralarını iyice açtı. 

Savaş sona erdikten sonra Adolf, Rudolf’un Nazilerle çalıştığını söylemesi üzerine Rudolf yargılandı ve tüm bu olaylardan sonra tamamen ayrıldılar. Kazançlar, çalışanlar ve ekipmanların hepsi iki kardeş arasında bölündü, her ikisi de kendi yollarına gitti ve bir daha birbirleriyle konuşmadı. Kardeşlerin bitmek bilmeyen çekişmesi tüm şehre de konu oldu. Durum öyle bir boyuta ulaştı ki, şehirde herkes birbirine düşman oldu. Bir kardeşin firmasına satış yapan, ürün veren firma diğer kardeşe ürün ya da hizmet vermiyordu. İki fabrika çalışanları arasında evlilik yasaklanmıştı. Şehir zamanla “Eğik Boyunların Şehri” olarak anılmaya başlandı çünkü şehirde karşılaşan insanlar birbirleri ile konuşmadan önce başlarını eğip hangi marka ayakkabıyı giydiklerine bakıp ona göre birbirleriyle iletişim kuruyorlardı. 

Adolf ve Rudolf’un ayrılığı sonrası Adolf, çevresi tarafından “Adi” olarak anıldığı için markanın başına Adi’yi ve sonuna ise soyismi olan Dassler’in "Das"ını ekleyerek adidas markasını kurmuş oldu. Rudolf ise, Ruda adını verdiği yeni bir firma kurdu. Puma’nın kuruluşu ise tam da burada başladı. Rudolf Dassler, Ruda adını verdiği markasını yeniden tasarladı ve marka bugün Puma olarak, pazarın güçlü isimleri arasındaki yerini aldı. 1974'te Rudolf'un ve 1978’de ise Adi'nin ölmesinden sonra şirketleri oğulları devraldı ve 1990'dan beri, her iki Dassler şirketi de halka açık limited şirketler olarak aile şirketi olma statüsünden ayrıldılar. 

Herzogenaurach şehrinde, yerel halk bugün hâlâ Puma ya da adidas giyiyor. Günümüzde bile iki şirketin çalışanları sokakta karşılaştıklarında kıyafetleri hakkında birbirlerini eleştiriyorlar. adidas ile Puma arasında tam 60 yıl süren bu düşmanlık ise, 2009 yılında iki şirketin çalışanları arasında yapılan sembolik bir dostluk maçıyla sona erdi.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir