Hedefimiz sürdürülebilir bir geleceğe değer katmak

Sürdürülebilirliği gezegen, insan ve refah boyutlarıyla ele alan BSH, gezegen başlığı altında atığı ve çevre kirliliğini en aza indirmek için çalışıyor. BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi Kurumsal İletişim Direktörü ve Sürdürülebilirlik Lideri Burçin Girit, “2030 hedefimiz tüm tesislerimizi yüzde 100 yeşil elektrikle çalışır hale getirmek” diyor.

Pandeminin ardından iş dünyası için hareketli geçen bir 2022’yi geride bırakırken, markaların gündeminde yoğunlukla dijital dönüşüm yer tuttu. 2023’te de, bu dönüşümü tamamlayan marka yöneticilerinin yeni hedefler belirlediğini görüyoruz. Peki Türkiye’nin lider yöneticilerinin hedeflerinde neler var? BSH Gelişen Pazarlar Bölgesi Kurumsal İletişim Direktörü ve Sürdürülebilirlik Lideri Burçin Girit'e yeni döneme ilişkin öngörü ve planlarını sorduk. 

Hedefimiz sürdürülebilir bir geleceğe değer katmak
Dünyanın her yerinde çok farklı özelliklere, yaşam şekillerine, kültür ve değerlere sahip müşterilere hitap eden BSH, bu farklılık ve çeşitlilikleri ana değeri olarak benimsiyor. Ev kavramı her kültür ve çevrede farklı davranış, ihtiyaç ve talepleri geliştirebiliyor ama biz hepsi için ortak bir zemin yaratmaya çalışıyoruz. Bu yüzden ‘Sürdürülebilirlik evde başlar’ sloganımızla müşterilerimizin evleri için hiç durmadan yenilikçi, akıllı ve tüketici odaklı ürünler ve hizmetler sağlayarak ekonomik, çevresel ve sosyal olarak sürdürülebilir bir anlayışla kesintisiz olarak çalışmaya devam ediyoruz. 

Sürdürülebilirliği gezegen, insan ve refah boyutlarıyla ele alan BSH, gezegen başlığı altında atığı ve çevre kirliliğini en aza indirmek için çalışıyor. İnsanlar için yaşam kalitesini geliştirmeye odaklanırken, işte süreklilik yaklaşımıyla refaha katkıda bulunuyor. Yeryüzü kaynaklarımız günden güne azaldığı için başta kaynakların devamlılığını hedefliyor, insanı odağımıza alan fikirler geliştirmeye gayret gösteriyoruz. İnsan boyutunda, adil, eşitlikçi, kapsayıcı ve sosyal olarak sürdürülebilir bir gelecek için çalışıyoruz. Refah boyutunda, uzun vadeli ticari başarıları kısa vadeli kârlarla takas etmiyoruz. Gerçek sürdürülebilirliğe ulaşmanın kilit unsurlarından biri, iş modelimizi döngüsel bir ekonomiye uyarlamak. Kiralama ve paylaşım gibi yeni döngüsel iş modelleri, bir yandan çevresel ayak izimizi azaltmaya yardımcı olurken, aynı zamanda şirketimizin gelecekteki varlığını garanti altına alıyor. Kaynak kullanımı için geliştirdiğimiz yeni yöntemler ve geri dönüşüm oranlarının daha da artmasıyla üretimdeki atık fazlasını azaltabilir ve ekosistemimizin yükünü hafifletebiliriz.

Avrupa’nın lider ev aletleri üreticisi olarak yeni nesil projelerle tüketicilerimizin hayatını kolaylaştırırken sürdürülebilir yaşam alışkanlıkları kazanmalarını ve döngüsel ekonomi modellerini benimsemelerini de destekliyoruz. Örneğin etkin enerji tasarruflu yıkama programları önerip su ve enerji tüketimi hakkında bilgi veren yeni, akıllı bulaşık makinelerimiz, tüketicilerin CO2 ayak izlerini azaltmalarına yardım ediyor. Ayrıca sürdürülebilirlik konusunun tam merkezinde yer alan iç mekan bahçe sistemleri geliştiriyoruz. Tüketicilerimiz SmartGrow Life ile evlerinde meyveler ve mikro bitkiler yetiştirebiliyor. Böylece sürdürülebilir gıda konusunda çözümün bir parçası oluyorlar. 

Net sıfır hedefi çok yakında
Atık ve çevre kirliliğini en aza indirme konusunda BSH olarak bugüne kadar önemli mesafe kaydettik. 2020’den beri BSH’nin dünya çapındaki tüm tesisleri karbon nötr olarak faaliyet gösteriyor. 2030 hedefi ise, tüm tesislerini yüzde 100 yeşil elektrikle çalışır hale getirmek. Döngüsel ekonomi alanındaki öncü çalışmalar sayesinde 2030’a kadar BSH ürünlerinin yüzde 50’sinin dönüştürülmüş malzemelerden oluşması, cihazlarda yeniden kullanılabilen malzeme oranının ise en az yüzde 95’e çıkarılması hedefleniyor. 

Değer zincirinin her aşamasında sürdürülebilirlik hedefleniyor
BSH olarak, sadece üretim aşamasında ya da ürünlerde değil değer zincirinin her aşamasında sürdürülebilirlik yaklaşımıyla hareket ediyoruz. 9. Sürdürülebilir İş Ödülleri’nde 6 kategoride 7 projemizle finale kaldık ve ‘Green Logistics’ projemizle Tedarik Zinciri Yönetimi kategorisinde ödül aldık. Kendi içinde 5 alt projeyi içeren Green Logistics kapsamında ihracat yüklemelerinde yükleme modelini değiştirerek aynı hacimdeki ürünleri daha az araçla gönderdik. Lojistikte katettiğimiz gelişmeler ve uygulamaya aldığımız Endüstri 4.0 örnekleri sayesinde daha az seferle daha büyük oranda ürün gönderimi sağladık. Böylece yılda yaklaşık 8.388 ton CO2 salımını engellemeyi hedefliyoruz. 

Sosyal sorumluluk çalışmalarıyla cinsiyet eşitliği ve dijitalleşmeye destek
Sürdürülebilir ve aydınlık bir geleceğin ancak eşitlik ile mümkün olacağı inancıyla, cinsiyet eşitliğinin önündeki engellere meydan okuyan çalışmalara imza atıyoruz. Özellikle toplumsal cinsiyet eşitliği gibi köklü sorunlarda çözümün, uzun vadeli ve etki yaratacak adımlardan geçtiğine inanıyoruz. Bu yüzden BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısıyız. Geçen yıl kadınların eğitim ve kariyer olanaklarını geliştirmek, iş gücüne eşit katılımını sağlamak amacıyla We Power projesini başlattık. Proje kapsamda mühendislik ve satış alanlarında kadın profesyonellerin temsilinin güçlenmesi için özel bir kariyer programı hazırladık. We Power programına katılan kadın öğrenciler, BSH Türkiye’de yoğun bir deneyim sürecine dahil olarak kariyerlerine güçlü bir başlangıç yapıyor. Sadece 2022 programı için başvurularda yaklaşık 6 bin adaya ulaştık. 

BSH içerisindeki Women2women mentorluk ağıyla da yine kariyer yolculuklarında kadın çalışanlarımızı destekliyoruz. 2017 yılında Kodluyoruz Derneği işbirliğiyle Makers Of Tomorrow projesini başlattık. Bu projeyle çocuklarımızın çağın gerekliliği olan teknoloji okuryazarlığı konusunda yetkinlik kazanmalarına destek veriyoruz. Çerkezköy’de kurduğumuz MakersLab’da, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine yönelik kodlama, elektronik, robotik, 3D tasarım, mobil uygulama geliştirme ve algoritmik düşünce alanlarında eğitimler veriyoruz.

Atölyelerimizle şu ana kadar 4 bin 263 öğrenci kodlama eğitimi aldı. Projemizi makersoftomorrow.online platformu ile tüm Türkiye’deki çocukların ve gençlerin erişimine açtık. Makers Lab’daki çocuklarımız çok başarılı işlere imza attılar. Burada kurulan FRC (First Robotics Competition) takımımız alanının en prestijli ödülü olan “Rookie All Star”ı kazandı ve ABD’de çeyrek finalde yarışma hakkını elde ederek ülkemizi temsil etme şansı yakaladı. 

Şimdi bu projeyi bir adım ileriye taşıyarak gençlere geleceğin teknolojilerinde söz sahibi olma imkânı sunan Bi’ Fikrim Var beyaz eşya teknolojisi fikir yarışmasını hayata geçirdik. Yalnızca Tekirdağ bölgesinde açılan yarışma yoğun ilgi gördü ve çok kısa bir sürede 100’ü aşkın öğrenci başvuruda bulundu. Yarışmacı kontenjanımızı da yoğun başvuru üzerine yüzde 50 artırdık. 13-18 yaş grubundaki öğrencilerden oluşan takımlar MakersLab’da robotik, kodlama, sunum teknikleri üzerine eğitimler aldıktan sonra inovatif fikirlerini mentorlar ve akademisyenlerin desteğiyle geliştirecek. Finale kalan takımlardan dereceye giren ilk iki takım Makers Lab’da gerçekleştirilecek yüz yüze kodlama kampına katılmaya hak kazanırken, birinci olan takımın üyeleri BSH Türkiye’de staj yapma imkânı elde edecek. Yarışmada üretilen projelerle, eminim ki her bir öğrencimiz ev yaşamındaki değişimde rol oynayacak. 

BSH Türkiye'nin yeni dönem hedefleri

  • İnsanı odağımıza alan fikirler geliştirmeye devam edeceğiz.
  • Sürdürülebilir bir anlayışla; yenilikçi, akıllı ve tüketici odaklı ürünler ve hizmetler geliştirmeye devam edeceğiz.
  • 2030 hedefimiz tüm tesislerimizi yüzde 100 yeşil elektrikle çalışır hale getirmek.
  • BSH ürünlerinin yüzde 50’sinin dönüştürülmüş malzemelerden oluşturmayı hedefliyoruz. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir