Google Analytics'te Kullanabileceğiniz Hesaplanmış Metrikler

Hesaplanmış metrik (calculated metrics) uzun bir süredir beta sürümünde olmasına rağmen birçok dijital pazarlama uzmanının işine yarayan bir özellik. Hesaplanmış metrikler Google Analytics üzerinde varsayılan (default) olarak tanımlı olmayan; fakat varsayılan Google Analytics metrikleri yardımıyla oluşturabileceğiniz metriklerdir.

Google Analytics'te hesaplanmış metrikleri, aşağıdaki adımlarla kolayca oluşturabilirsiniz:

1- Hesaplanmış metrikler Google Analytics yönetici panelinde "Görünüm" altında bulunur.

2- Hesaplanmış metrik adı altında yeni metriklerinize isim verdikten ve biçimlendirme türünü (görselde türleri bulabilirsiniz) seçerek, basit matematik işlemleri üzerinden hesaplayabilirsiniz.

Web siteleri ve özelilkle e-ticaret siteleri için kullanabileceğiniz bazı hesaplanmış metrikler:

1- Kullanıcı hedef dönüşüm oranı: Google Analytics'te hedef dönüşüm oranı, ziyaret sayısının hedef tamamlanma sayısına bölünmesi ile hesaplanır. Fakat e-ticaret sitesinde genellikle bir dönüşüm için bir kullanıcı birden çok kez siteyi ziyaret eder. Bu yüzden kullanıcıların gerçek değerini hesaplamak için, "kullanıcı hedef dönüşüm oranı" güzel bir KPI olabilir.

Kullanıcı hedef dönüşüm oranı aşağıdaki şekilde hesaplanabilir:

Ad: Hedefx/Kullanicilar

Format: Kayan (Float)

Formül: {{Hedef x (Hedef x Tamamlama Sayısı)}} / {{Kullanıcılar}}

2- Bir kullanıcının ortalama maliyeti: Google Adwords reklamları yapıyorsanız (Google Analyitcs ile bağlamanız gerekir) ve/veya diğer reklam maliyetlerinizi Google Analytics'e giriyorsanız, bu metriği hesaplanmış metrikler ile rahatlıkla hesaplayabilirsiniz. Bu sayede web sitenize gelen bir kullanının size ne kadar maliyeti olduğunu görüp, bu metriğe göre de dijital pazarlama bütçe optimizasyonu yapabilirsiniz.

Bir kullanıcının ortalama maliyeti aşağıdaki şekilde hesaplanabilir:

Ad: Maliyet/Kullanicilar

Format: Para Birimi (Currency)

Formül: {{Maliyet}} / {{Kullanıcılar}}

3- Bir kullanıcının ortalama geliri: Bu da "bir kullanıcının ortalama maliyeti"nde olduğu gibi, eğer site içerisinde e-ticaret kodu var ise olan gelir değerine göre bir kullanıcının e-ticaret sitesine getirdiği ortalama geliri hesaplamanıza yardımcı olur. Bu hesaplanmış metrik sayesinde de dijital pazarlama optimizasyonunu daha verimli yapabilirsiniz.

Bir kullanıcının ortalama geliri aşağıdaki şekilde hesaplanabilir:

Ad: Gelir/Kullanicilar

Format: Para Birimi (Currency)

Formül: {{Gelir}} / {{Kullanıcılar}}

4- İşlem başına ürün görüntülenme sayısı: E-ticaret sitelerinde bulunan e-ticaret kodu yardımıyla, işleme dönüşen ziyaretlerin işleme dönüşmeden önce ne kadar ürün görüntülediği de hesaplanmış metrikler sayesinde hesaplanabilir. Eğer site üzerinde pazarlama (onsite marketing) yapıyorsanız, bu metrik oldukça faydalı olabilir.

İşlem başına görüntülenme sayısı aşağıdaki şekilde hesaplanabilir:

Ad: UrunGoruntulenme/Islemler

Format: Kayan (Float)

Formül: {{Ürün Ayrıntısı - Görüntüleme Sayısı}} / {{İşlem Sayısı}}

Yukarıda belirttiğim metrikler, hesaplanmış metrikleri temel düzeyde anlamanız için ve özellikle e-ticaret siteleri için faydalı KPI olabilecek metrikler. Hedeflerinize göre hesaplanmış metrikler oluşturarak analizlerinizi daha da derinleştirebilirsiniz.

İyi analizler!

 

 

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir