Eyer Torbalarından İkon Çantalara Hermès’in İki Asırlık Tarihi

Marka yaratmak zordur, lüks bir marka yaratmak çok daha zor... Bugün kadınlar tarafından ‘arzu nesnesi’ haline getirilmiş, sipariş verebilmek için bile aylar süren bir bekleyiş listesinde olmayı göze almayı sağlayan ikon bir çanta markasının doğuş hikayesinden bahsedeceğiz sizlere. Karşınızda Hermès!

Bugün kolunda bir Hermès ile gezmenin ‘prestij’ olarak algılandığı çantaların hikayesi 1837 yılında Normadinya’da doğan ve eyer yapımı ile ilgili aldığı eğitim sonrası Paris’te binicilik üzerine kendi şirketini kuran Thierry Hermès ile başladı. Atlar için yem torbası ve kaliteli eyerler üreterek öne çıkan Hermès’in ürettiği çantaların bugüne kadar sürekli yükselme trendini koruyarak ‘zamansız bir parça’ olmasının en önemli nedenleri arasında zamanın gerekliliklerine uyum sağlaması zorunluluğu var.

 

180 yıllık tarihinde bir çok global ekonomik kriz görmesine rağmen değişime ayak uydurarak hayatta kalmayı, hatta değerini kat be kat artırmayı başaran markanın ürünleri aslında bir yatırım amaçlı da değerlendirilebiliyor. Öyle ki şirket son 35 yılda değerini %500 artırırken, Hermes’in Birkin modeli son 35 yılda Amerikan piyasası ve altın fiyatından daha iyi bir performans göstererek doğru bir yatırım aracı olduğunu kanıtladı.

Peki ‘dünyanın en pahalı çantası’ rekorunu kıran ‘Birkin Bag’e sahip bu çanta markasının sırrı tam olarak ne sizce?

Tren ve arabaların ulaşım aracı olarak kullanılmaya başlaması, o dönemde şirkete ürün gamını genişletmezse yok olacağını belirten ciddi bir uyarıydı ve bu nedenle aile, sandık, bavul, cüzdan gibi ürünlerin üretimine yoğunlaşmaya başladı.

Babasından yönetimi devralan Charles-Emile Hermès, daha özel modellerin dikimi ile beraber markanın uluslararası perakende satışının geliştirilmesi üzerine de yoğunlaştı. Daha sonra oğulları Adolphe ve Emile-Maurice’in yardımıyla at binicilerinin eyerleri yanlarında taşımasına olanak sağlayan  ‘Haut à Courroies’  modelini tasarlayarak şirketin devamlılığını sağlamlaştıran baba emekli olduğunda şirket Adolphe ve Emile-Maurice kardeşlere geçerek yeni bir boyuta hazırlanmaya başladı.

Özel deri dikim tekniği ile dikkatleri üzerine çekmeye başlayan marka tüketim kültürünün gelişmesiyle alışverişte daha fazla zaman geçiren kadınların ihtiyacını fark etti: Daha büyük çantalar!

Nadir bulunan derileri işleyerek şık ve kullanışlı çantalara dönüştüren marka, Emile-Maurice’in Amerika seyahatlerinde karşılaştığı fermuarların Avrupa’da kullanılmak üzere patentini alarak çantalarda kullanan ilk marka olmasıyla moda sektöründe de bir devrim yarattı. Öyle ki Hermès o dönemlerde Galler Prensi Edward’a fermuarlı bir deri ceket giydirirken bir yandan da hazır giyimde gideceği yolları keşfediyordu.

Kelly

Hermes çantaların ikonlaşmasının arkasında yine ‘ikon’ kadınlar olması gerçeğini yadsıyamayız. 1935’te piyasaya sürdükleri çantanın kaderini ise Monako Prensesi Grace Kelly’nin elinde tuttuğu bu model bir çanta ile Times dergisinin kapağına çıkması değiştirdi. Fransa’nın Pantin kasabasında hala el işçiliği ile üretilen ve yapımı 4 saat süren çanta, bu olaydan sonra prensesin ismini alarak ‘Kelly’ olarak anılmaya başlandı.

Günümüzde marka her sezon için sadece 60 tane Kelly üretiyor.

 Birkin

Marka Kelly ile yakaladığı şöhreti 50 yıl sonra yeni ikon parçası ile perçinlemeyi başardı. 1985’te Londra’ya giden bir uçakta şirketin başındaki isim Jean-Louis Dumas’nın ünlü aktris Jane Birkin’in yanına oturmasıyla başlamış. Uçakta taktığı çantaya eşyaları sığmayarak etrafa saçılan Birkin’e “Cepleri olan bir çanta edinsen iyi edersin” diyen Dumas’ya  “Hermès cepli bir çanta yaptığı gün bu olacak!”  şeklinde cevap veren Birkin’e kendini tanıtan ve soyadının Hermès olduğu söyleyen Jean-Louis Dumas nasıl bir çanta istediğini sormuş ve Birkin aklından geçenleri bir kağıda karalamış…

İkilinin yaşadığı bu hoş tesadüf moda dünyasına yeni bir ikonu, geçtiğimiz aylarda ‘dünyanın en pahalı çantası’ rekorunu bir açık arttırmada 379,261 $ ‘a satılarak alan ve bir kadının ihtiyacı olan çok cepli bir çantanın gelebileceği yeri bize gösteren Hermès Birkin’i armağan etti.

16 farklı çeşit ile günümüze kadar gelen Hermès çantalarının her biri kendine has bir dikim tekniğine sahip ve hala el işçiliği ile üretiliyor. Markanın her bir çantasının bu kadar kıymetli olmasının nedeni el sanatlarına duydukları saygı ve mükemmeliyetçiliklerinin birleşiminden kaynaklanıyor. Her biri Hermès ustaları tarafından bin bir emekle üretilen bu çantaları satın almak için uzun bir bekleme listesine girmeyi göze almanız gerekiyor. Size özel üretilmiş, mükemmel bir dikim ve deriye sahip bir çantaya sahip olmak için bu kadar beklemeniz size ‘ayrıcalıklı’ olma hissi yaşatırken şirketin gelenekten geleceğe sahip çıktıkları bu miras ile ne kadar doğru temeller üzerine kurulmuş olduğunu kanıtlıyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir