"Dijital uygarlık" döneminde fiziksel parayla vedalaşmaya hazır olmalıyız

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan: "Yapı Kredi olarak her daim yeni trendleri ve teknoloji atılımlarını yakından takip ediyor, müşterilerimize değer katacağımız teknolojileri kullanarak hizmetimizin sınırlarını genişletmeye odaklanıyoruz."

Dünya çapında büyük bir değişimin hatta devrimin eşiğindeyiz. Toplumun değişen ihtiyaçları ve finansal teknolojide yaşanan gelişmeler hayatın her alanına, her iş koluna ve sektöre sirayet ediyor. Değişen ve dönüşen yeni dünyada; kripto paralar, Bitcoin, altcoin, akıllı kontratlar bir süredir hayatımızdayken, son bir yıl içerisinde hayatımıza giren Web3, NFT, metaverse kavramları hayatımızın bir parçası haline geldi. İlgi odağı yeni kavramların tam merkezindeki blockchain, varoluş amacına uygun olarak kullanılması durumunda günümüz dünyasında bireyler için en sancılı konulardan olan şeffaflık ve güven sorunlarına çözüm bulabilecek güçte. Son raporlara göre blockchain sektörünün 2025 yılında 28 milyar dolar değerine ulaşacağı öngörülüyor. 2017 yılında bu sektörün değeri 411 milyon dolar değerindeydi. 

Peki blockchain bizi nereye götürüyor? Ne zaman meteverse’ten arsa ve NFT satın almanın ötesine geçeceğiz? Bu konuda istekli miyiz yoksa regülasyonları mı bekliyoruz? Dünyanın gündeminde ilk sıralarda yer alan blockchain’in kavramıyla ilgili Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Yakup Doğan ile görüştük.

"Dijital uygarlık" döneminde fiziksel parayla vedalaşmaya hazır olmalıyız
Yapı Kredi olarak her daim yeni trendleri ve teknoloji atılımlarını yakından takip ediyor, müşterilerimize değer katacağımız teknolojileri kullanarak hizmetimizin sınırlarını genişletmeye odaklanıyoruz. Müşterilerimizin hayatına değer katacak tüm yenilikleri değerlendirerek verdiğimiz hizmetlerle sınırları kaldırıyoruz. Bu anlamda blockchain teknolojisi de uzun zamandır gündemimizde olan bir konu. 

Varlık kavramının şekil değiştirerek dijitalleşmesi, müşterilerimizin ihtiyaçlarını ve beklentilerini de değiştiriyor. Bu doğrultuda müşterilerimizin diledikleri bankacılık hizmetine zaman ve mekandan bağımsız bir şekilde kolayca ulaşabildikleri Yapı Kredi dijital kanallarını sürekli geliştiriyoruz. Kripto para alım-satımı yapılabilen Paribu ve BtcTurk gibi güvenilir platformlara Yapı Kredi Mobil aracılığıyla hesaptan direkt para transferi yapılabilmesini sağlıyoruz. Blockchain, öncelikli olarak para transferleri ve ödemeler sektöründe öne çıksa da aslında kripto paranın ötesinde kullanım alanlarına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, kimlik tanıma gibi daha niş özelliklerin şifrelenmiş bir altyapıya taşınması için de bu sistem kullanılıyor. 

Bunların yanı sıra Yapı Kredi olarak, Avalanche teknolojisi ile blockchain üzerinde ürün ve hizmet geliştiren girişimlere kapsamlı destek sağlayacağımız Yapı Kredi Fast FRWRD Hızlandırma Programı’mızın başvuruları devam ediyor. Programımızı, seçilen girişimlerle beraber Eylül ayında başlatmayı planlıyoruz.

Web 3.0, ikinci bir gerçek dünya haline gelecek
Son zamanların yükselen trendlerden Web 3.0 da odağa alınması gereken konulardan birisi. Web 3.0, interneti daha kişiselleştirilmiş, gizliliği yüksek, tamamen merkezsiz ve içeriği sadece insanlar değil, aynı zamanda yapay zekâ tarafından da oluşturulan bir yapı haline getirerek yeni iş modelleri doğuracağına inanıyoruz. Bunun ilk örneği olarak da bir sektör haline gelen kripto paraları gösterebiliriz. Bununla birlikte, Web 3.0 insanların, cihazların ve sistemlerin birbirine bağlandığı ve “metaverse” gibi kavramlarla bir araya gelerek birbirleri ile engelsiz şekilde etkileşime geçtiği bu ortam, ikinci bir gerçek dünya haline gelecek. Biz de bu yeni dünya trendlerini ve teknolojilerini hızla değerlendirerek World'ün 30'uncu yılına özel Vadaa ile bir ilki gerçekleştirip NFT dünyasına giriş yaptık. Böylece ilk defa bir marka karakteriyle NFT üreten ve hediye eden marka olduk.

Yakın zamanda gündeme gelen ve Web 2.0 ile Web 3.0’ın bitcoin blockchain üzerinde oluşturulmuş bir birleşimi olarak tanımlanan Web 5.0’ın da üzerinde düşünülmesi gereken konseptlerden bir diğeri olduğuna inanıyoruz. Biz de Web 3.0 çalışmalarımız devam ederken aynı zamanda Web 5.0’ı yakından takip etmeye başladık müşterilerimize en uygun zamanda en iyi çözümleri, ürün ve hizmetleri sunmak üzere bu konsepti de radarımıza aldık.

Baştan sona her şeyin dijital dünyaya taşındığı ‘dijital uygarlık’ döneminde fiziksel parayla vedalaşmaya hazır olmalıyız. Merkeze bağlı kripto para olan dijital para fikri, pandeminin getirdiği hızlı dijitalleşmeyle birlikte daha da güçlü bir hale geldi. Ülkemiz de bu akımda küresel anlamda dijital sistemin bir parçası olabilir ve İstanbul dijital finansın merkezi haline gelebilir. Bununla birlikte kripto ödemeler, Türkiye’de henüz regüle edilmiş durumda değil. Ancak dünya, bu yöne çoktan gitmeye başladı bile. Bu alanda da yeni düzenlemeler yapılarak kripto para ile ödeme işlemlerinin önünün açılması, metaverse dünyası için de kritik olacak ve finans sektöründe dönüşüm yaratacağını öngörüyoruz. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir