Blockchain'i dönüşümün tetikleyicisi ve aracı olarak görüyoruz

Paribu CEO’su Yasin Oral: "Blockchain teknolojisini; önemli bir yer kaplayacak, ihtiyacı karşılayacak ve mevcut yapıları daha da ileriye götürecek bir dönüşümün tetikleyicisi ve aracı olarak görüyoruz."

Dünya çapında büyük bir değişimin hatta devrimin eşiğindeyiz. Toplumun değişen ihtiyaçları ve finansal teknolojide yaşanan gelişmeler hayatın her alanına, her iş koluna ve sektöre sirayet ediyor. Değişen ve dönüşen yeni dünyada; kripto paralar, Bitcoin, altcoin, akıllı kontratlar bir süredir hayatımızdayken, son bir yıl içerisinde hayatımıza giren Web3, NFT, metaverse kavramları hayatımızın bir parçası haline geldi. İlgi odağı yeni kavramların tam merkezindeki blockchain, varoluş amacına uygun olarak kullanılması durumunda günümüz dünyasında bireyler için en sancılı konulardan olan şeffaflık ve güven sorunlarına çözüm bulabilecek güçte. Son raporlara göre blockchain sektörünün 2025 yılında 28 milyar dolar değerine ulaşacağı öngörülüyor. 2017 yılında bu sektörün değeri 411 milyon dolar değerindeydi. 

Peki blockchain bizi nereye götürüyor? Ne zaman meteverse’ten arsa ve NFT satın almanın ötesine geçeceğiz? Bu konuda istekli miyiz yoksa regülasyonları mı bekliyoruz? Dünyanın gündeminde ilk sıralarda yer alan blockchain’in kavramıyla ilgili Paribu CEO’su Yasin Oral ile görüştük.

Blockchain'i dönüşümün tetikleyicisi ve aracı olarak görüyoruz 
Son yıllardaki teknolojik değişimler, her geçen gün daha da baş döndürücü bir hızla hayatımıza etki ediyor. Web 3.0, kripto para, NFT, DeFi, dApp ve Cross-chain gibi alanların hepsi bireyin inisiyatifini geliştiren, merkeziyetsizliği temel alan, güvenliği dağıtıklaştıran ve bu şekilde garanti etmeye çalışan, özgürleştirici ve sınırları kaldırıcı özellik taşıyor. Bu kavramlar sayesinde bireyin güçlenmesi, özgürleşmesi, ekonomilerin gelişmesi ve insan yaratıcılığını serbest bırakılması hedefleniyor. 

Web 3.0, kontrolü dev internet şirketlerinden alıp, bireyin kendisine verirken, kripto para ise finansal özgürlük sağlıyor. NFT’ler sahiplik algısını dönüştürürken, merkeziyetsiz finans tüm sistemi özgür ve pek çok olasılığa kucak açan bir hale getiriyor. Riski belli kurumların sırtından alıp bireye aktarıyor. Dağıtık uygulamalar ve crosschain ise tüm partileri belli sistemsel sınırlar dahilinde kalmaktan çok sistemler, uygulamalar ve bireyler arası işbirliğini güçlendiriyor. Devrimler bir günde olmuyor, ancak artık çok daha hızlı olageldiği aşikar. Dolayısıyla bu değişim hızlanarak sürecek. Çünkü bir merkezden yönetilmiyor. Ne kadar birey bu gelişimde rol alıyorsa, o kadar farklı olasılık geleceği şekillendiriyor. 

Blockchain teknolojisine ve yarattığı yeni kullanım alanlarına, bir şeyi kaldırıp yerine geçecek bir teknoloji olarak bakmıyoruz. Önemli bir yer kaplayacak, ihtiyacı karşılayacak ve mevcut yapıları daha da ileriye götürecek bir dönüşümün tetikleyicisi ve aracı olarak görüyoruz. 

Blockchain, bireyi öne çıkararak inisiyatifi merkeziyetsizleştiriyor 
Blockchain, bireyi öne çıkarak inisiyatifi merkeziyetsizleştiren bir felsefeden yola çıkıyor. Web 3.0 da, Web 2.0 dediğimiz internetin ve üzerindeki hizmetlerin artık dev haline gelmiş şirketlerce sunulduğu, verilerimizin dev şirketlerin veri tabanında toplandığı ve en değerli metaya dönüştüğü dünyanın dönüşümünü temsil ediyor.

Paribu olarak biz de bu süreci şekillendirmek, geleceği inşa etmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Paribu Net ile böyle bir geleceğin altyapısına destek olurken, bu misyonla çalışan ekipleri Paribu Ventures ile destekliyoruz. Hem kendi sorumluluğunu üstlenmek isteyen bireyin ihtiyacı olan aracı, yani Paribu Self’i geliştirirken; hem de kimliğini geliştirmesi, sahip olduğu varlıkları yönetmesi ve isterse paylaşabilmesi için NFT yatırımlarımızı yapıyoruz. Oyun sektöründeki dönüşümü çok önemli buluyoruz. Çünkü bireyin sadece tüketici olmadığı, yaratıcı ve yarattığı değerin faydalananı olması için oyun yatırımlarımızı yapıyoruz. Paribu, Web 3.0 istikametinde tüm kollardan hazırlanıyor. Tüm çalışmalar bu heyecan verici geleceğe katkı sağlamak ve tüm kullanıcılarımızı etkin paydaşlar olması amacıyla desteklemek için yapılıyor. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir