Amazon Bu Yıl Target Mağazalarını Mı Satın Alacak?

Amazon internetten alışverişin amiral gemisi olsa da marka uzun bir süredir çevrimiçi mağaza olmanın ötesine geçerek fiziksel alanlarda da varlık gösterdiğini biliyoruz. Son birkaç yılda hızla büyüyen şirket, Main Street’te boy göstermesi ve Whole Foods’u geçen yıl 13.7 milyar dolara satın almasıyla dikkat çekti. Bunun yanı sıra Amazon, birkaç ABD kentinde kitap satışı yapan bir zincir mağaza da işletiyor.

Firmanın bu yöndeki çalışmalarını yorumlayan Loup Ventures yatırım ağının kurucu ortağı Gene Münster ise şirketin geleneksel perakende ağındaki gelişimini henüz tamamlamadığını söyledi. Hatta internetten alışverişin dev oyuncusunun, ABD’nin büyük perakende zincirlerinden Target’ı bu yılın sonlarına doğru satın alacağını öne sürdü.

[caption id="attachment_70682" align="alignnone" width="800"] ABD'de 1800'den fazla mağazası olan Target'ın, Amazon'a büyük güç katacağı tahmin ediliyor.[/caption]

Peki Target’ı Amazon için cazip hâle getiren faktör ne olabilir? Bu sorunun cevabını ararken akla ilk gelen nokta, ABD’de bulunan 1800’ün üzerindeki outlet mağazasıyla Target’ın geniş bir ağa yayılması olarak öne çıkıyor. Amazon’un satın aldığı Whole Foods’un dünyaya yayılmış 500 mağazadan ibaret olduğunu düşündüğümüzde, Target’ın firma için iştah kabartması hiç de şaşırtıcı sayılmaz.

Her ne kadar bu olası satın alma piyasayı düzenleme ve denetlemeye yetkili makamların onayını gerektirecek olsa da gerçekleşmesi durumunda, Amazon için cesur bir adım olacak. Zira Target ürün yelpazesinde gıda yer alsa da zincirin odaklandığı kategori bu değil. Giyim, ev eşyası ve elektronik gibi çeşitli kategorilerde ürün satan zincir, bu yönüyle Whole Foods’tan ayrılıyor.

[caption id="attachment_70685" align="alignnone" width="800"] Target, geniş bir ürün yelpazesine sahip olması nedeniyle de Amazon'un dikkatini çekiyor.[/caption]

Tam da bu nedenle, Amazon’un fiziki ortamda kendi markalarıyla satış yapması adına, Target zincirini bünyesine katmasının büyük avantaj sağlayacağını söylemeliyiz. Amazon, geçen yıl AmazonBasics adını verdiği kendi markası üzerinden sırt çantasından raf ünitelerine ve elektroniğe varan geniş bir ürün gamıyla karşımıza çıkmıştı ki özellikle giyim piyasasını alt üst etmişti. Bu bağlamda düşündüğümüzde, şirketin Target’ı satın almasıyla, bu yolda oldukça mesafe alacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yeri gelmişken, Amazon’un satın almayı düşündüğü tek zincirin Target olmadığını da not etmemiz gerekir. Spor giyim markası Lulemon Athletica, yatak, banyo malzemeler ve ev eşyalarına odaklı Bed Batt & Beyond, Abercrombie & Fitch ile oto parça ve bakım markası Advance Auto Parts'ın da listede yer aldığını belirtelim.

Satın alma iddialarına ilişkin yorum yapmayı reddeden Amazon’un ilgisinin sadece perakendecilikle sınırlı olmadığı da dedikodular arasında yer alıyor. Yatırım araştırmaları şirketi CFRA’da görevli analist Ken Leon’a göre, şirketin bu yıl içinde küçük ya da orta ölçekli bir banka satın alarak finansal hizmetler alanına girmesi de söz konusu olabilir.

[caption id="attachment_70686" align="alignnone" width="800"] Amazon'un bu olağanüstü hızdaki büyüme politikasının nereye varabileceğini tahmin etmek, bugün için oldukça zor.[/caption]

Dün duyurduğumuz Apple’ın Netflix’i satın almayı düşündüğü iddialarını anımsadığımızda, 2018 hareketli geçeceğe benziyor. Peki, Amazon’un bu hızla uyguladığı ve aynı anda farklı yönlere doğru genişlemeye eğilimli şirket politikası hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Amazon gibi devasa bir şirketin, birbirinden çok farklı sektörlerde kendini göstermesi normal mi, yoksa bu büyük oyuncuyu gelecekte yönetimi zor ve bugünkü verimliliği sürdürmekte zorluk çekeceği süreçler mi bekliyor? Kısacası, Amazon İmparatorluğu doğal sınırlarına ulaşmış olabilir mi?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir