Akcoat ile Markanın Kurumsal Dönüşüm Sürecini Konuştuk

Emaye, seramik, yapışmaz dekoratif kaplamalar, pigment ve cam olmak üzere 5 ana ürün grubuyla, sektörünün lider kimyasal kaplama malzemeleri üreticisi olan Akcoat, isim ve logo değişikliği projesi kapsamında, farklı sektörlerdeki markalarını stratejik B2B pazarlama vizyonuyla tek çatı altında topladı.

Biz de markanın bu dönüşüm sürecini Akcoat Pazarlama ve İş Geliştirme Departmanı Müdürü Murat Beyazlı ve Marka ve İletişim Uzmanı Batuhan Basalak ile konuştuk.

Stratejik B2B pazarlama vizyonuyla, bu alanda örneğine pek rastlayamadığımız bir kurumsal dönüşüm süreci yaşadınız. Bu değişimin altında yatan nedenleri anlatabilir misiniz?

Murat Beyazlı: 41 yılı geride bırakmaya hazırlandığımız serüvenimizde, yazmaya devam edeceğimiz yepyeni başarı hikayelerini tüm dünyaya en etkili biçimde anlatabilmek adına kurumsal kimlik dönüşümünü hayata geçirdik. Bu dönüşümü, “bir isim değişikliğinden çok daha fazlası” olarak tarif ediyoruz. Tamamlanan bu sürecin sonunda, genişleyen faaliyet alanlarımızın tamamını kapsayacak biçimde “Akcoat” adı ve yeni logomuzla yola devam etme kararı aldık. Akcoat markasını yaratırken, faaliyet gösterdiğimiz pazarlarda marka bilinirliğini nasıl artırabileceğimizi anlayabilmek amacıyla geniş kapsamlı algı araştırmaları yaptık. Bu araştırmalardan elde ettiğimiz verileri bilimsel ölçekte titizlikle değerlendirdik.

Uzun çalışmalarımızın ardından; global trendleri takip edip iş süreçlerine uyarlayabilen; modern, değişime açık, iş ortaklarının ihtiyaçlarına en uygun ve hızlı biçimde yanıt verebilen; dinamik bir küresel marka yaratma fikrimizi Akcoat ile hayata geçirdik. Bu ölçüde köklü bir kararın altına imza atmak; büyük bir inanç, stratejik bakış ve geleceğe dair güçlü bir vizyon gerektiriyordu. Frit üretimiyle başlayıp 41 yıl içinde genişleyen iş alanlarımızla ürünlerini 65 ülkede iş ortaklarının hizmetine sunan, İspanya’da üretim tesisleri, ABD ve Çin’de de satış ofisleri bulunan global bir marka yolunda attığımız her adım bizleri bu değişime biraz daha yakınlaştırdı. 

Dünya markası olmayı hedefleyen markalar için B2B pazarlama oldukça kritik bir alan. Akcoat’un benimsediği pazarlama anlayışını nasıl tarif edebiliriz? Özellikle son dönemde ortaya çıkan eğilimlerle ilgili neler söyleyeceksiniz?

Murat Beyazlı: İçinde bulunduğumuz dijitalleşme çağı ile hız kazanan bireyselleşme nedeniyle müşteri deneyiminin önemi arttı. Son dönemde tüketici ve markalar arasındaki iletişim daha önce olmadığı kadar yoğunlaştı. Tüketici, üründen beklediği rasyonel faydanın yanı sıra, markayla etkileşim kurduğu ilk andan satış sonrası süreçlere dek yaşadığı deneyimi bütüncül bir anlayışla değerlendiriyor. B2B firması olan Akcoat, pazarlamada bu anlayışı benimsiyor ve tüm iş ortaklarıyla tüketicileri içine dahil edecek bir bakış açısı geliştiriyor.

Ana felsefemizi, bütün partnerlerimiz ve tüketicilerin marka vaadimize uygun şekilde beklentilerini karşılamak ve sürdürülebilir değer yaratmak olarak özetleyebilirim. Tüketicinin sesini dinleyerek, hizmetlerimizde öncü olmayı ve fark yaratmayı hedefliyoruz. Örnek vermem gerekirse, Ar-Ge çalışmalarımız ile sunduğumuz çözümlerde, toplumdaki beklentiye de uygun olarak en sağlıklı ve güvenilir kimyasal kaplama malzemelerini ortaya çıkarıyoruz. Tüm dünyada sağlıklı ürünlerin nitelik ve nicelik olarak artmasını temel değer vizyonumuz olarak benimsedik. B2B şirket olarak, zincirin tüm basamaklarında tedarikçimizden çalışanımıza, bütün iş ortaklarımıza bu vizyonda çözümler geliştiriyoruz.

Yeni isim ve logonuzu belirlerken neleri göz önünde bulundurdunuz? Akcoat markası, görsel olarak neler anlatıyor?

Batuhan Basalak: Yeni isim ve logomuzu uzun fikir alışverişlerinin buluştuğu ortak paydada belirledik. Ortaya çıkarılan alternatifler arasından her şeyiyle bizi temsil eden ve akılda kalan “Akcoat” ismi ve logosunda karar kıldık. Akcoat, bağlı bulunduğumuz Akkök Holding ve sektörümüze vurgu yapan bir isim. Logomuzdaysa geçmiş ve gelecek bir araya geldi. Modern çizgiler kullanarak trendleri takip ettiğimizi anlattık ve çağı yakalayan görsel bir bütünlüğe işaret ettik. Koyu ve açık mavi ile turuncu renklerin hakimiyetindeki logomuzda, şirketimizin köklerinden ve yapı taşlarından kopmadığı, attığımız her bir adımın uyum içinde bir sonrakini takip ettiğini anlatıyoruz.


Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir