2024 yılında sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızı sürdürüyoruz

ebebek Pazarlama Direktörü Sevda Tarcan Demir'den, ebebek'in sürdürülebilirlik projelerini ve stratejilerini, sürdürülebilirlik raporunu ve ebebek'in gelecekteki sürdürülebilirlik hedeflerini dinledik.

2001 yılından bu yana 65 ildeki 230 fiziki mağazasıyla 22 yıldır hizmet veren ebebekWWF yeşil ofis sertifikasını almaya hak kazandı. ebebek Pazarlama Direktörü Sevda Tarcan Demir'den, ebebek'in sürdürülebilirlik projelerini ve stratejilerini, sürdürülebilirlik raporunu ve ebebek'in gelecekteki sürdürülebilirlik hedeflerini dinledik.

Sürdürülebilirlik, günümüz iş dünyasının önemli odak noktalarından bir tanesi.  ebebek Pazarlama Direktörü olarak sürdürülebilirlik hedeflerinizi belirlerken ve bu hedefleri pazarlama stratejilerine entegre ederken, sürdürülebilirlik odaklı işbirliğinizden bahseder misiniz? Şirketinizin sürdürülebilirlik vizyonunu paylaşırken, pazarlama stratejilerinizde bu vizyonu nasıl yansıtıyorsunuz?
Sürdürülebilirlik, ebebek için sadece bir hedef değil, aynı zamanda iş yapma biçimimizin temel bir parçasıdır diyebiliriz. Sürdürülebilirlik hedeflerimizi belirlerken, çevresel, ekonomik ve sosyal boyutları dengeli bir şekilde göz önünde bulunduruyoruz. Bu hedefleri pazarlama stratejilerimize entegre etmek için üç ana yaklaşım izliyoruz:

Bebeveynlerimizi sürdürülebilir tüketim konusunda bilgilendiriyor, bilinçlendiriyor ve bu konuda farkındalıklarını artırmayı hedefliyoruz. Pazarlama iletişim çalışmalarımızda ürün önerileri sunarken sürdürülebilir ürünlerin önemini ve çevreye olan etkilerini öne çıkarıyoruz.

Çevre dostu organizasyonlar ve sürdürülebilirlik alanında çalışan diğer şirketlerle iş birlikleri yapıyoruz. Bu iş birlikleri aracılığıyla hem kendi sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmaya çalışıyor hem de sektördeki sürdürülebilirlik standartlarını yükseltmeye katkıda bulunuyoruz.

Son olarak, şirketimizin sürdürülebilirlik vizyonunu pazarlama stratejilerimizde tutarlı bir şekilde yansıtıyoruz. Sosyal medya iletişimi, iç iletişim çalışmaları ve bebeveyne dokunabileceğimiz deneyim alanlarında sürdürülebilirlik mesajlarımızı öne çıkararak, markamızın bu değerleri benimsediğini ve desteklediğini gösteriyoruz. Böylece, sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmanın yanı sıra tüketicilerin bilinçli tercihler yapmalarına da yardımcı oluyoruz. Ama her şeyden önemlisi “Gelecek Bebeklerin!” diyerek çıktığımız bu yolda samimi olmayı çok önemsiyoruz. Gerçekten fayda üretmeye odaklanıyoruz.  

ebebek'in sürdürülebilirlik stratejisinin ana hatlarını paylaşır mısınız? Hangi alanlara odaklanıyorsunuz?
Çevresel, sosyal, yönetişim (ESG Environmental, Social, Governance) ve ekonomik boyutlarıyla kapsamlı bir şekilde ele aldığımız sürdürülebilirlik kavramını; misyonumuz, vizyonumuz ve bütün iş süreçlerimize entegre etmeye odaklanıyoruz. Benzer şekilde, iş modelimizi ve stratejilerimizi sürdürülebilirlikle uyumlu hale getirmek için şirketimizin her biriminde bu konunun derinlemesine ele alınması gerektiğini biliyoruz. Sürdürülebilir bir dünya oluşturabilmek için süreçlerimizi, ESG hedeflerimiz kapsamında stratejik planlar oluşturarak başlatıyoruz. Sonrasında, tüm operasyonlarımızı, şirket kültürümüzü ve dış ilişkilerimizi stratejilerimize göre biçimlendiriyoruz.

ebebek olarak tüketicilerinizle buluşturduğunuz sürdürülebilirlik projelerinizden bahsedebilir misiniz?
Deterjan dolum istasyonumuzu Ocak 2024 itibarıyla Bostancı mağazamız haricinde 10 mağazamızda daha konumlandırmış olacağız. Böylece daha çok bebeveynimiz yeni bir plastik ambalaj almak yerine biten şişesini daha uygun fiyata doldurabilecek.

Ambalaj dönüşüm kumbaramızı ise Bostancı mağazamız haricinde 5 yeni mağazaya daha en kısa zamanda konumlandırmak için yoğun çaba sarf ediyoruz. Böylece bebeveynlerimiz ebebek ’ten aldıkları ürünlerin cam, metal veya plastik ambalajlarını dönüştürme olanağı elde edecek ve her bir ambalaj karşılığında da belli bir tutarda geri ödeme alacaklar

6 Şubat depremi sonrası hızla aktif ettiğimiz Benden Kardeşime Dönüşüm Sepeti Projemiz ile 57 mağazamızda yer alan sepetlere bebeveynlerimizin getirdiği bebek kıyafet ve oyuncaklarını ihtiyaç sahibi bebeklerin kullanımı için yıkıyor, lekelerinden arındırıyor, ütülüyor, paketliyor ve benden kardeşime etiketleri ile yeniden kullanıma hazır hale getiriyoruz. Bu sosyal sorumluluk projemiz ile şimdiye kadar deprem bölgesine 38 bin 734 adet yenilenen bebek kıyafet ve oyuncağı göndermiş olduk.

WWF yeşil ofis sertifikasını almaya hak kazanan bir şirket olarak, kurum içi farkındalık oluşturmak adına yaptığınız ne tür çalışmalar gerçekleştiriyorsunuz?
Çevresel sürdürülebilirliğe ve ofisimizdeki yeşil dönüşüme olan bağlılığımızı resmi olarak belgelediğimiz 1 yıllık bir süreç geçirdik.

Genel müdürlükteki arkadaşlarımızın da katılımıyla çevreci yaklaşımlarımız ile pek çok alanda tasarruf sağlamayı başardık. Örneğin, pandemi ile artan kullan at bardakları azaltabilmek için ofise su arıtma makineleri yerleştirdik. Her arkadaşımıza dağıtılan cam mataralar ile kullan at bardak satın alımını 2022 yılına göre yüzde 95,43 oranında azalttık. Diğer tek kullanımlık plastik satın alımlarını ise (çatal, kaşık, tabak gibi) geçtiğimiz yıla oranla sıfırladık.

Gıda israfını önlemek amacıyla yemekhane kullanımında israfı azaltıcı çalışmalar yürütürken aynı zamanda, ofisteki arkadaşlarımızın bilincini artırmaya yönelik adımlar atıyoruz. Aylık olarak düzenlenen Kâğıt Hamurundan Obje Yapımı, Atık Kumaşlardan Telefon Çantası Yapımı ve Kitap Takas Etkinliği vb. etkinlikler ile çalışanların eğlenceli vakit geçirirken ileri-geri dönüşüm hakkında bilgi edinmelerini sağlıyoruz. Bu etkinlikler sayesinde, arkadaşlarımız tüketim alışkanlıklarını gözden geçirme fırsatı buluyorlar. Gün içerisinde sıklıkla tükettiğimiz filtre kahve atıklarımız ileri dönüşüm aşamalarından sonra ortaya çıkan bio-hammadde ile kahve bardaklarına dönüşüyor ve bunlar arkadaşlarımızın ve misafirlerimizin kullanımına sunuluyor.

Müşterilerinizi sürdürülebilirlik konusunda bilinçlendirmek adına neler yapıyorsunuz? Sürdürülebilirlik konusunda nasıl katkıda bulunabilecekleri konusunda rehberlik ediyor musunuz?
Mağazalarımız bebeveynlerimizle birebir iletişimde olduğumuz çok değerli alanlar. Bu nedenle özellikle sahada yer alacak projelere öncelik veriyoruz. Ambalaj Geri Dönüşüm Kumbarası ve baby me Deterjan Dolum İstasyonlarımız ile biten ambalajların çöp değil atık olduğunu ve tekrar değerlendirilebileceklerini gösteriyoruz.

Benden Kardeşime Dönüşüm sepeti ise tam bir döngüsel ekonomi modeli, ürünler atılmıyor tekrardan döngüye katılıyor. Hem kaynaklarımızı koruyor hem de ihtiyaç sahiplerine dokunuyoruz.

Tüm bunların yanında sosyal medya tarafında da bebeveynlerimize ulaşmaya devam ediyoruz. Uzman duruşumuzla haftalık bilinç artırma postları ve sürdürülebilirlik bilgilendirmelerine yer veriyoruz. Bu bilgilendirmelerimizi herkesin anlayacağı dilde sade ve dikkat çekici planlamaya dikkat ediyoruz.

Daha çevre dostu ürünler veya ambalajlar konusundaki gelecekteki planlarınız nelerdir?
2024 hedeflerimiz arasında sürdürülebilir kaynaklardan gelen ürünleri tercih ederek tedarik zincirimizde çevresel etkiyi minimize etmeye çalışmak yer alıyor. Ürünlerimizin ambalajında geri dönüştürülebilir malzemeler kullanarak, bebeveynlerimize bu ürünlerin çevreye olan olumlu etkilerinden bahsedeceğimiz günler önümüzde.

Son olarak, gelecekteki sürdürülebilirlik hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?
2024 yılında sürdürülebilirliğe olan bağlılığımızı da sürdürüyoruz. Halka arzdan elde edilen fonun yaklaşık yüzde 10'unu yenilenebilir enerji yatırımlarına ayırmayı planlıyoruz. Bu, çevresel sorumluluğumuzu yerine getirmemize ve uzun vadede sürdürülebilir büyümeyi desteklememize yardımcı olacak.

İlk sürdürülebilirlik raporunuzu yayınladınız. Nasıl bir süreç geçirdiniz?
Raporumuzu sürdürülebilirlik raporlaması standartlarını geliştiren ve uluslararası çapta kabul görmüş GRI Standartlarına (www.globalreporting.com) uygun olarak hazırladık ve GRI onayımızı aldık. Yılın son iş gününde KAP'ta yayınlamak da nasip oldu.

Departmanlar arası işbirliğiyle, sıkı zaman çizelgesine rağmen başarılı bir şekilde raporumuzu tamamladığımız için çok mutluyuz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir