2021: Değerlerin Dönüştüğü Yıl

2020 yılı hepimiz için unutulmaz bir yıl oldu. V.U.C.A dünyası derslerinde anlatılmak istenen her durum deneyimlendi. “Yapamayız, zaman alır.” dediğimiz pek çok dönüşüm, kimi zaman bir gecede hayata geçirildi.

Hayat yavaşlamış, sadeleşmiş, ev bazlı zevklere dönmüş gibi gözükse de, pek çok trendde yükseliş gözlemleniyor. Pandeminin tüm dünyanın ortak sorunu olması nedeniyle dünyada ilk kez, neredeyse herkes aynı duygular ekseninde birleşti. Bu “biz” olma hali, toplumların kendi içindeki gücünü ortaya koyma motivasyonunu yükseltirken, milliyetçi duyguları da tetikliyor. Şimdi 2021 yılına girerken, şapkamızı önümüze koyup kalan adımları planlama ve hayata geçirme vakti.

Nereden Başlasak…

Önce bir durum tespiti yapalım. Think Aloud Araştırma olarak Türkiye’nin pek çok ilinde yaptığımız araştırma sonuçlarına göre, 2021 yılında pazarlama dünyasını tam anlamıyla etkisi alacak trendler neler, onlara bakalım:

1. Ekonomik Kaygılarla Dolu Tüketici İçin Değer Yaratmak

Bu birinci maddemiz. 3 yıldır “back to basics” diye anlatmaya çalıştığım dünyanın netleştiğini görüyoruz. Markanızın varlık nedenini netleştirin. Sadece fiyat anlamında değil, sunduğu anlamı ve tüketicinin hayatına ne değer kattığını bulun. Çok işlevli ve çok amaçlı ürünlerinizi portföyünüzde çoğaltırken, farklı fiyat beklentilerine uygun skalalarda ürünleriniz olmasını sağlayın. Büyük boy, avantaj boy ürünlerinizi ön plana çıkarın.

PL ürünlerin dünyadaki artışı pandemi dönemi ile birlikte daha da ön plana çıktı. Aldi, sadece PL ürünleri ile donattığı 70 mağazayı Almanya’da açma kararı aldı. PL ürünlerde premium PL trendi de yükseliş gösteriyor. Ambalajından kalitesine kadar farklılaşan bu ürün gamı, Türkiye’de de önemli bir trend haline gelecek. File markası, bu anlamda doğru yatırımlarla ilerleyen bir zincirdir.

https://pazarlamasyon.com/2021-kisisellestirilmis-pazarlamanin-yili-olacak/

2. Sağlık ve Güvence Beklentisi

Hayatta kalma içgüdümüzün tavan yaptığı bu günlerde, ürünlerinizin faydalarının içerisine mutlaka sağlık beklentisine yanıt veren ürünler ekleyin. Kozmetikten gıdaya kadar pek çok alanda vitamin destekli ürünlerin yükselişini gözlemliyoruz. Temizlik sektöründe ise virüs ve bakterilerle savaşırken, insan sağlığına da zarar vermeyen içerikler önem kazanıyor. Bingo’nun oksijenli çamaşır suyu çok güzel bir açılım olmuş.

C vitamini destekli içecekler, D ve C vitamini katkılı kozmetik ürünler pazarda ekonomik kaygılara sahip tüketiciler için bile cazip ürün gruplarıdır. Bağışıklık sistemini güçlendiren ürünlerinizi ön plana çıkarın. Aynı şekilde taze gıdalara olan ilgi artıyor. Süpermarketlerin özellikle taze ürünler sattıkları reyonlarda çeşitlilik ve tazelik sunması daha da önem kazandı. Bunun yanı sıra artan online alışveriş ortamında, “kargo, gönderi ve hizmet bedeli almayan” kurumlar bir adım öne geçiyorlar.

3. Farklı Mecra Kullanımları

Sadece dijital dönüşüm değil artık gündemimiz. Eve kapanan birey, bir süre sonra üstü toz toplamaya başlayan gazete, radyo, televizyon mecralarına da geri dönüyor. İçine kapanan, psikolojik destek bekleyen, hayatındaki sorunlara çare arayan pek çok birey,  televizyonlarda yayınlanmaya başlayan psikolojik altyapısı güçlü dizilere yöneldi. Kaygılı tüketicilere olumlu mesajlar veren bu yapımlar içerisinde markalarınızın doğru stratejilerle yer almasını sağlayın.

https://pazarlamasyon.com/pazarlamacilarin-cogu-sanal-etkinliklerin-2021de-de-devam-edecegini-dusunuyor/

Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik teknolojileri özellikle alışveriş aşkı devam eden, ancak fiziksel mağazalara gitmeye korkan tüketiciler için iyi bir oyun alanı. Aynı durum, hastaneler ve doktorlara ulaşamayan gruplar için de geçerli. Uzaktan muayeneler, doktor destekleri farklı teknolojilerin desteği ile yaşamlarımıza girmeli.

4. DIY Pazarı Büyüyecek

Eve dönen, daha az harcama yapmak ve elindekini değerlendirmek isteyen tüketiciler için tamirat, yenileme ve yeniden kullanım konuları önem kazanıyor. Eline ilk kez çekiç, çivi alan tüketiciler için daha basit anlatımlarla yol göstermek; basit tamiratların, ürün değerlendirmelerinin, dikiş, örgü, nakış vb. konuların anlatıldığı YouTube videoları markanıza sadakat ve farkındalık yaratacaktır.

Dekoratif boya pazarı, pandemi döneminde %12 büyüme gösterdi ve bu artışın sürdürülebilir hale getirilmesi önemli. Evdeki hijyeni sağlayan, küfle mücadeleyi, paslanmayı engelleyen ürünlerinizi hızla iletişime taşımalısınız.

5. İkinci El Ürün Pazarı Büyüyecek

Eve dönen birey, gardırobu ile yüzleşti. Elindekinin yeterli ve hatta fazla olduğuna inanan ve sürdürülebilir modanın farkına varan tüketiciler, ellerindeki ürünleri ikinci el sanal mağazalarda değerlendirmeye, kimi zaman da ihtiyaçlarını bu mağazalardan edinmeye başladı. İkinci el modası büyüyecek bir trenddir. Bu trendin içerisinde, geri dönüştürülmüş materyallerden ürettiğiniz ürünlerle, ikinci el ürünlerin değerlendirilip toplumsal faydaya dönüştürüldüğü projelerle yer alabilirsiniz.

https://pazarlamasyon.com/2021in-teknoloji-trendleri-neler-olacak/

6. Yeni Hedef Kitleler

65 yaş üzeri kitleler, bugüne dek online dünyada nadiren boy göstermekteydi. Artık onlar da önemli gruplar. Onların daha basit ve kolay anlatımlı içeriklere ve yönlendirmelere ihtiyaçları var. Onlara yönelik evde zaman geçirme, basit tariflerle yemek yapma, online alışverişlerini kolaylaştıracak ipuçları ile sosyal medya sayfalarınızı zenginleştirebilirsiniz. Web sitelerinizdeki chatbot'lara onlara özel içerikler ekleyebilirsiniz. Çağrı merkezlerinizi onların yaşamlarını kolaylaştıracak çözümlerle daha proaktif kullanabilirsiniz.

7. Oyun Dünyası

Gaming sektörü pandemide rekorlar kırarken, bu dünyayı es geçmemek lazım. Sadece bir oyunu değil, oyun esnasında yaşanan duyguları, tüketilen ürünleri, oturulan koltukları, teknolojik ekipmanları da göz önünde bulundurarak her yaştan insanın aktif yer aldığı bu dünyada ürünlerinizle yer almalısınız. Bunu sadece sponsorluklar olarak değil, oyunların içerisinde yer alarak da yapabilirsiniz.

İnsanlar önlerini göremedikleri zamanlarda kesinlik, istikrar, güven ve iyimserlik duygusu istiyor. Bu duyarlılık değişiklikleri ekonomilerimizi, sektörlerimizi ve günlük yaşamlarımızı yeniden şekillendirecek ve yeni ürün öncelikleri, hizmet ihtiyaçları ve müşteri stratejileri ile sonuçlanacak. Önümüzdeki 18-24 ay kritik öneme sahip olacak ve 2021 planlarınıza yenilenmiş bir bakışla yaklaşmak, işletmenizi durgunluğa karşı korumanın anahtarı olacaktır.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir