Yakın Gelecekte Laboratuvarda Üretilmiş Balıkları mı Yiyeceğiz?

Kaliforniya merkezli bir bioteknoloji şirketi Finless Foods,  aşırı ve düzensiz bir şekilde avladığımız için neslini yavaş yavaş tükettiğimiz balıkları gelecekte de yiyebilmemiz adına farklı bir çözüm ile geliyor: Laboratuvarda üretilmiş balıklar.

Küresel ısınma ve denizleri kirletmemiz yetmezmiş gibi av sezonu dışı, bilinçsiz bir şekilde avlayarak sonunu hazırladığımız denizaltı yaşamının başrolü balıklar, insanlığının aynı şekilde sorumsuz davranarak devam etmesi sonucu çokta uzak olmayan bir gelecekte belki de yok olacaklar.  Balık tüketiminin artmasına karşın Dünya balık rezervlerinin %53’ünü hali hazırda tüketmiş haldeyiz. Gelecekte balık kıtlığının yaşanması da balık fiyatlarının artmasına ve belirli bir kesimin en temel besin maddelerinden birine ulaşamamasına neden olacak.

Bu nedenlerle yola çıkan Finless Foods, insanların tüketmesi için deniz ürünleri üreten bir şirket olma amacı taşıyor. Hücresel tarım teknolojileri yardımıyla, yani doğal balık hücrelerini, mayalanmaya uygun bir ortam yaratarak çoğaltarak sürdürülebilir bir biçimde deniz ürünleri üretmeyi planlıyorlar.

Web sitelerinde yer alan bilgilere göre Finless ekibi üretim yapacağı ilk balığı en fazla talebin olduğu istavrit olarak belirlemiş. Doğada bulunan istavritin hücrelerinden örnek olarak laboratuvarda istavrit üretmeye başlayacaklar. Teorilerine göre, küçük miktarlarda alınan hücrelerden tonlarca istavrit üretilebiliyor. Birkaç ay sürmesi planlanan yeniden üretim projesinde balıklar sadece fileto şeklinde üretilecek. Yani alışkın olduğumuz şekilde balığın başı ve kuyruğu olmayacak.

İki yıl içinde kitlesel üretimi tamamlamayı öngören şirket sonrasında da pazara açılmayı hedefliyor.Alışkın olmadığımız bu yeni besin üretim şekli doğayı ve denizi sorumsuzca tüketmeye devam ettikçe hayatımızda daha da fazla yer kaplayacak gibi görünüyor.

Ne dersiniz, siz dener miydiniz?

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir