Türkiye Yoğurt ve Süt Ürünleri Pazar Analizi

Türkiye'de yoğurt ve süt ürünlerinin kullanımı oldukça yaygın. Her cinsiyet, yaş ve gelir grubundan insan yoğurt ve süt ürünleri tüketimi gerçekleştiriyor. Sağlıklı beslenmeye verilen önem bu ürünlere ilgiyi artırıyor. Sektör de ürün karmasını (skalasını) genişleterek tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyor. Sektördeki gelişmeleri belirli konu başlıkları etrafında özetlemeye çalışacağım.

Euromonitor, bu sektörün başlığını oluştururken özellikle yoğurt ürünlerindeki tüketimin yüksek olmasından ötürü yoğurdu diğer süt ürünlerinden ayırıyor. Yoğurt ve süt ürünleri sektörünün toplam pazar hacmi incelendiğinde son 5 yılda hacmin sürekli arttığı görülüyor. 2015 yılında 2.562,2 Milyon TL olan pazar hacmi 2020 yılında 5.551,6 milyon TL'ye ulaşıyor. Türkiye, yoğurt ve süt ürünlerini hem ihraç hem de ithal eden bir konuma sahip. 2014 yılında 62,6 milyon USD değerinde ürün ihraç edilirken 2019 yılında 58,8 milyon USD ihracat gerçekleştirildi. Son 5 yılda Türkiye'nin bu sektördeki ürün ihracatında yerini koruduğu söylenebilir. İhracata karşılık Türkiye'nin yoğurt ve süt ürünleri ithalatı oldukça düşük. 2014 yılında 24,7 milyon USD değerinde ürün ithal edilirken 2019'da 7 milyon USD değerinde ürün ithal edildi.

İşletmelerin ve Markaların Pazar Payları Hangi Seviyede?

Yoğurt ve süt ürünleri sektöründe Türk menşeli işletmelerin varlığı dikkat çekiyor. Sütaş AŞ, son 5 yıldır sektördeki lider konumunu korurken, özel markalı (private label) ürünlerin sektörden aldığı toplam pay ise Sütaş AŞ'nin üzerinde. Sütaş AŞ'den sonra Fransız menşeli Lactalis, Yaşar Holding ve Danone sektördeki en büyük dört işletmeyi oluşturuyor. Beşinci sırada bulunan Altınkılıç Süt Ürünleri, 2015'te yaklaşık %1 pazar payı alırken 2020'de bu oranı %2.6'ya çıkartmış durumda. Tat Gıda Sanayi AŞ, 2015-2019 arası sektördeki beşinci sırada yer alırken, daha sonra altıncı sıraya geriliyor.

Sütaş, işletme ve marka klasmanında ilk sırada yer alırken, Lactalis bünyesinde yer alan İçim markası pazar payında ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sırada Yaşar Holding bünyesinde bulunan Pınar, dördüncü sırada Sütaş Ayran, beşinci sırada Danone yer alıyor. Altıncı sırada Altınkılıç, yedinci sırada Danone alt markası Activia yer alıyor. Dokuzuncu ve Onuncu sırayı ise Elta-Ada ve Eker elde ediyor.

En Çok Talep Gören Ürünler Hangileri?

Yoğurt ve ayran, Türkiye'de en çok talep gören süt ürünleri olmayı sürdürüyor. Yoğurt ürünlerinin çeşitlenmesi ile oluşan yeni ürün dizileri ise sektörün büyümesine katkı sağlıyor. Probiyotik ve meyveli yoğurtlar bu kategoride değerlendirilirken, kefir ise ayran ürünlerinde yeni ürün dizisi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle yoğurt ve süt ürünlerinde ürün dizilerinin genişleyebilmesi potansiyeli sektörün pazar hacminin büyümesine yardımcı olabilir.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir