Dünyada hızla etkisini gösterme yolunda devam eden Startup kültürü, bugün adından her alanda söz ettirir şirketlerin ve oluşumların temelini oluşturmayı başardı.
Bizdeki furyanın dünyaya göre elbette yüksek oranda geriden geldiği tartışılmaz. Sanırım bu noktadaki asıl problem; değer yaratma ve sorun giderme konularındaki başarısızlığımızdan geliyor millet olarak. Nitekim henüz kurum içi girişimciliği dahi tam anlamıyla benimseyememiş irili ufaklı şirket ve çalışan barındırma konusunda oranlarımız hala oldukça yüksek. Bunun startup kültürüne yansıyan kısmında ise, bilanço biraz daha ağır basabiliyor.
Dünya çapında toplam 29 ülkede en az 1 milyar dolar değerinde bir internet şirketi bulunuyor. Ortalama değerler ve ülkeler bazındaki oranlar şu şekilde:

Peki Türkiye?
Türkiye’de ise durumlar biraz daha farklı. Bu kültürün yapımıza yerleşmesi ile birlikte, var olan değişim oranları elbette göz ardı edilemez. Fakat etkileşim kısmında oldukça sıkıntılı olduğumuz söylenebilir.
Biz de Pazarlamasyon olarak Türkiye’deki startupları kısaca bir derleyelim dedik:
Unutmadan belirtelim, listemiz herhangi bir sıralama içermiyor.
Hatta siz de aklınıza gelenleri belirtin, listemizi güncelleyelim:)
Peak Games

Dünyanın en dinamik oyun pazarlarından birinde 25 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı bulunan Peak Games, şu anda global pazardaki en büyük 3. sosyal oyun şirketidir.
Armut

Türkiye’de hizmet sektöründe bir ilki gerçekleştirerek, boyacı, tamirci, fotoğrafçı gibi her türlü ihtiyacınızı internet üzerinden güvenli ve pratik bir şekilde bulabilmenizi sağlar.
Mikro Ödeme

3pay, Türkiye’de her üç mobil operatörle de çalışan ilk Ödeme Servisleri Sağlayıcısı’dır.
Fizy

Dünyanın en hızlı müzik arama platformu sloganıyla işe başlayıp, aynı yıl New York Times tarafından "Yeni yılda denenmesi tavsiye edilen üç internet sitesi" arasında gösterildi. Ardında Mashable ödüllerinde "Dünyanın En İyi Müzik Servisi" ödülünü kazandı. Müyap ile yaşadığı anlaşmazlık sonucunda gelişimi kesilen fizy 18 Mart 2012'den beri sadece Türkiye'ye açıktır.
Mobile Action

Mobil uygulamalara başta ASO olmak üzere tüm ‘mobil kullanıcı kazanımı’ konularında tek bir platform üzerinden çözüm sunmayı amaçlar.
Karnaval

Karnaval eğlence platformu, geleneksel yayın araçları ve her yerden ulaşılabilen dijital platformlar aracılığıyla, gençlik odaklı içerikler yaratan yeni nesil medya ve eğlence şirketidir.
Yemeksepeti

Türkiye'nin ilk ve en büyük online paket servis portalı.
Inploid

Kullanıcılarını kendi uzmanlıkları veya tecrübeli oldukları alanlarda konu başlıkları altında buluşturan ve tüm kullanıcılarının ilgili oldukları konularda bilgi alışverişi yapmalarını sağlayan tecrübe ve bilgi paylaşım platformudur.
Lidyana

Lidyana.com, ünlü marka ve tasarımcılara ait takı, giyim, ayakkabı, saat ve gözlük ile çanta, parfüm, kozmetik ve aksesuar ürünlerini aynı çatı altında topluyor.
...