SuperBowl'u İnce Görmek

SuperBowl, her sene Amerika'da yayınlanan ve Amerikan Futbol Ligi'nin final karşılaşmasının sergilendiği en büyük aktivite. Bu sene 49.su düzenlenen SuperBowl'u New England Patriots, rakibi Seattle Seahawks'ı 28-24 yenerek müzesine götürürken tüm Amerika ve dünyanın farklı yerlerinden birçok kişi, NBA (Ulusal Basketbol Federasyonu), All-Star maçları gibi NFL'in (Ulusal Futbol Ligi) bu finalini de büyük bir heyecanla izledi. O an geldiğinde ekran başına kilitlenenlerin yarattığı büyük potansiyelin farkında olan markalar, bu durumu fırsat bilerek en pahalı ve üzerine düşünülmüş reklamlarını bu karşılaşmanın devre arasında sergiledi. Amerikan Futbol Ligi'nin sezon içerisindeki en büyük aktivitesi olmasının yanı sıra çekilen reklamlarla da kendine ayrı bir endüstri yaratmış olan SuperBowl'un bu seneki reklamları da takdire şayan doğrusu. SuperBowl'un resmi sitesinde 2 Şubat'ta yayınlanan listede, en iyi ve en kötü 5 reklam yer almakta. Bu reklamları iyi ya da kötü kılan şey ne peki?

Öncelikle iyi reklamları inceleyelim. İşte en iyi kategorisinin ilk 5'i:

5. Dove Man, Real Strength

4. No More

3. Doritos, Middle Seat

2. Snickers, The Brady Bunch

1. Budweiser, Lost Dog

Bu en iyi reklamları izlerken ortak birkaç noktaya dikkat etmek gerekli. Öncelikle tüm reklamlarda bir bilgi verme amacı güdülmemiş. "Benim markam şöyle iyi, benim markamın şöyle tadı var." gibi enformatik bir kurgu tercih edilmemiş. Bunun yerine daha "catchy" tabir edilen ve izleyiciyi etkileyen reklamlar tercih edilmiş.

Örneğin, ilk sıradaki Budweiser reklamını düşünecek olursak ön plandaki güçlü yan, duygu. Marka, ancak küçük noktalarda izleyicilere belli ettirilip geri çekiliyor. Markayı bas bas bağırmak yerine, izleyicilerin duygusal yanına hitap edecek bir çalışma ile hem reklamın izlenmesi hem de sonundaki mesajın izleyiciyle etkileşime girmesi sağlanmış.

En iyiler sıralamasını düşündüğümüzde bu markaların özellikle duygulara hitap ettiğini ve markayı bağırıp durmak, bilgi üstüne bilgi yığmak yerine izleyiciyi sürekli ekranda tutmaları sağladığını görüyoruz. Ayrıca sürpriz etkisi de özellikle Doritos'un reklamında kullanılmış durumda; absürtlükle yakalanan bu etki, izleyiciyi merakta bırakıyor.

En iyi listesi varsa, bir de en kötüler diye bir sıralama yapmak gerekir. SuperBowl'un kendi sitesindeki en kötü 5 sıralaması da şöyle:

5. Go Daddy, Working

4. Microsoft, Estella's Brilliant Bus

3. Mercedes, Fable

2. Fiat, Blue Pill

1. Lexus, Make Some Noise

En kötüler listesini de incelediğimizde, özellikle araba markalarının bir dominasyonu söz konusu. Birbirinden çok farklılaşamayan, "O özelliğim iyi, motorum güçlü." demekten vazgeçemeyen otomobil reklamları bu sene kötüler listesinde yer alıyor.

Araba markaları dışında listede yer alan Microsoft ve GoDaddy'ye de baktığımızda büyük bir bilgi sağlama amacı güdülmesi SuperBowl listesinde kötüler arasında kalmalarından başka bir işe yaramamış. Enformatik bir reklam anlayışına çok fazla yüklenirken seyiriciyi yakalayacak noktaları kaçıran bu markalar da bu seneden beklediklerini alamayanlar arasında.

Markalar her sene bu işe baş koyup milyonlarca dolar yatırırken listenin en başında olmayı hedefliyorlar elbette; ancak her iyi listenin karşısında bir kötü liste de yer alıyor. Bu kötüler arasında yer almamak için de markaların özellikle dikkat etmesi gereken iki konu: Var olandan farklılaşabilmek ve trendleri takip etmek.

Bonus: Katy Perry Devre Arası Şovu

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir