Otokoç Otomotiv Pazarlama Müdürü Esra Arslanbaş Kaynak: "İçimdeki duyguları şiirlerimle dışa vurdum"

Rutin işlere bağlı kalmadan hobilerinin peşinden giden sektörün değerli isimlerini ağırladığımız Mesai Dışı serimizin yeni konuğu Otokoç Otomotiv Pazarlama Müdürü Esra Arslanbaş Kaynak...

Kelimelerle arasındaki ilişkiyi “ahenkli ve büyülü bir dünya” olarak gören Otokoç Otomotiv Pazarlama Müdürü Esra Arslanbaş Kaynak’ın şiir yazmaya olan ilgisi çocukluğuna dayanıyor. “Duygu ve düşüncelerimi kelimelere dökmek mental olarak beni daha da zinde tutuyor, kendi içsel yolculuğumu yapmak daha kolay bir hale geliyor.” diyen Kaynak’ın ilham dolu hikâyesi sizlerle...  

İçimdeki duyguları şiirlerimle dışa vurdum

Otokoç Otomotiv’de 8 ülkeden sorumlu pazarlama müdürü olarak 2012 yılından bu yana görev yapıyorum. Otomotiv ve araç kiralama sektörlerinde yaklaşık 19 yıllık deneyime sahibim. Kariyerim boyunca E-ticaret, Dijital Platformlar, Müşteri Deneyimi, Dijital Pazarlama, CRM, Omnichannel, Kurumsal İletişim ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk konularında birçok projeyi ekibim ile birlikte hayata geçirdik. Bunun dışında özel yaşamımda; puzzle yapmak, sudoku çözmek, şarkı söylemek, yemek yapmak, motor sporlarını takip etmek, futbol maçlarını izlemek, şiir yazmak, kelimelerle dans etmek ve üretmek önemli bir yer tutuyor.

Kelimelerin ahenkli ve büyülü dünyasını seviyorum
Çocukluğumdan beri kelimelerle aram hep çok iyi olmuştur. 7-8 yaşlarından itibaren kendi kendime şarkı sözleri yazıp onları seslendirdim. Hem okul yıllarında hem de sonrasında şiirler yazdım.

Her türlü gelişme ya da olay üzerine şiir yazabiliyorum. Bazen felsefi bir durum ya da özlü bir sözden etkilenebiliyorum. Çoğunlukla metaforlar kullanıyorum. Bu sebeple bazen şiirlerimde ne anlatmak istediğimi ya da kullandığım metaforların ne anlama geldiğini çevrem soruyor. Pandemi döneminde daha sık yazmaya başladım. Hepimiz için, insanın içe döndüğü, kendi kendini dinlediği, anladığı ya da anlamlandırdığı bir dönem vardır. Ben de, böyle bir dönemde yaşadığım içsel yoğunluğumu şiirlerimle dışa vurdum. Ortam zaten çok bereketli bu anlamda, mutlaka ilham veren birtakım durumlar oluyor. Bazı durumlar şiirlerime protest bir tavır veriyor. Bu aralar çoğunlukla insanlar ve özünde iyi insan olmakla ilgili yazıyorum. Aslında mesajlarım gayet net. Özlü sözleri de çok severim, mümkün olduğunca çok söz öğrenmeye çalışırım.

Kelimelerin ahenkli ve büyülü dünyasını seviyorum. Kafiye ya da aliterasyon gibi uygulamalar sözcük topluluklarının melodik bir akışla raks etmelerini sağlıyor. Birkaç kitabı dolduracak kadar çok şiirim var. Şiir kitabı çıkarmak için aslında doğru zamanı bekliyorum sanırım, üzerine zaman ayırmak istiyorum. İçime sindiği anda, sindiği şekilde yapmak istiyorum, biraz daha zamanı var diye düşünüyorum.

Duygu ve düşüncelerimi kâğıda dökmek mental olarak beni zinde tutuyor
Uzun yıllardır yoğun bir tempo ile çalışıyorum. Bir insanın bir tane hayatı var ve bu hayatı doya doya her anının tadını çıkararak yaşamalı diye düşünüyorum. Ben bana iyi geleni yapıyor ve şiir yazıyorum. Duygu ve düşüncelerimi kelimelere dökmek mental olarak beni daha da zinde tutuyor, kendi içsel yolculuğumu yapmak daha kolay bir hale geliyor. 

Kalben seçtiğimiz ve tutkuyla hayata geçirdiğimiz hobilerimiz kendimizi daha rahat ifade etmemizi sağlıyor. Sevdiğimiz şeye emek vermek ise farkında bile olmadan yeni keşiflerle, başka yetkinliklerimizin ortaya çıkmasına imkân tanır. Bu nedenle şiir yazmaya veya farklı bir dalda becerilerini geliştirmek isteyen herkese tavsiyem “Vazgeçmeyin” olur. Vazgeçmediklerinde görecekler ki bir konuda strateji belirleme, planlı hareket etme, ayrıntıları daha iyi görebilme, sorunlarla başa çıkmak, kısacası keyifle yaşamak çok daha kolay olacaktır. 

Sözcüklerle olan ilgim sadece şiirle sınırlı değil
Kendimi hem mesleki hem de kişisel olarak geliştirme isteğim beni hep araştırmaya, okumaya ve öğrenmeye yöneltti. Böylece Esra olarak hem kendimi keşfettim hem de etrafımda olup bitenlere karşı farkındalığım daha da arttı. Bu durum hep beni besledi. Tüm bunlara ek olarak; TOSFED Kadınlar Komisyonu Üyesiyim ve İşitme Engelliler Eğitim Faaliyetleri Derneği’nin gönüllülerindenim. Otomobil ve motor sporlarını da çok severek takip ediyorum yıllardır. Kendim de iyi bir motosiklet kullanıcısıyım. Metaverse ve gelecek teknolojileri ile yakından ilgileniyorum. Özellikle pandemi döneminde daha da artan dijitalleşme gerekliliği ile ortaya çıkan “Metaverse” dünyasına dair araştırmalarım, bu konudaki kazandığım yeni yeti ve öğrenimler devam ediyor. Bu sürprizlerle dolu dünya beni oldukça heyecanlandırıyor. Sözcüklere olan ilgim sadece şiir ile sınırlı kalmıyor. Tiyatro da ayrıca severek takip ettiğim ve işe başladığım ilk yıllarda fazlaca ilgilendiğim bir sanat dalı oldu. 

Şiirlerimden bazıları;

Madem…

Madem sadece geçiyoruz bu dünyadan

Neden basıp gideriz sağa sola bakmadan

Acelemiz var kesin, bahaneler hep sudan

Bir yolu olmalı yaşamanın döküp kırmadan

Bir selamlık alalım her gelenden gidenden

Akışta yaşayıp hissedelim en derininden 

Baktık rota şaştı, bunaldık "gibilerden"

Zamanında inelim o sahte hız treninden

Esra Arslanbaş Kaynak 

Çırak

Yaştan bağımsız, herkes bu dünyada çırak

Vurmamak lazım öyle her saça ayrı tarak

Nereye kadar böyle kaşın gözün oynak

Oldum deme hemen, ustalık zor zanaat

Sadece yaş almakla demlenmez insan

Şarap değiliz mahzende durdukça yıllanan 

Sıkışır kalır içinde, sessiz çığlık olur isyan

Herkesin sınavı ağır, terazisi de vicdan

Esra Arslanbaş Kaynak

Bukalemun

Öyle bir döneme geldik ki denk

Herkes bukalemun, herkes rengarenk

Bizim de bahtımıza düşen tekamül

Gelişimi natamamlara tahammül

Esra Arslanbaş Kaynak

Medet

Acıdan bunlar hep acıdan

Toprak kıvranıyor sancıdan

Mevsim bile ağlar yalandan

Sözüm ki meclisten dışarı

Medet ummayın şarkılardan…

Esra Arslanbaş Kaynak

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir