- Şubat ayında, geliştirdiği dil işleme algoritmasını kötüye kullanılabileceği için paylaşmayacağını açıklayan OpenAI, algoritmayı tamamen yayımlama kararı aldığını açıkladı.
- Şirket, paylaştığı blog yazısında, şu ana kadar güçlü bir kötüye kullanım kanıtı görmediğini ve bu nedenle algoritmayı yayımlama kararı aldığını belirtti.
- GPT-2 adlı algoritma, var olan en iyi metin üreten yapay zekalardan biri olsa da, hala bir insan tarafından yazılmış metinden ayırt edilemeyen içerikler üretemiyor.
- İlgili Yazı: Bu Sağlık Hizmeti Algoritması, Siyahi Hastalara Karşı Önyargılı
Kar amacı gütmeyen yapay zeka araştırma girişimi OpenAI, geçtiğimiz şubat ayında, inanılmaz derecede doğal hissettiren metinler yazma yeteneğine sahip bir dil işleme algoritması geliştirdiğini açıklamıştı. Bununla beraber şirket aynı açıklamada, bu algoritmanın tam halini yayımlamayacağını, çünkü algoritmanın yanıltıcı haber makaleleri meydana getirmek, insanları taklit etmek ya da benzeri kötü amaçlar için kullanılabileceğinden korktuğunu ifade etmişti.
Ancak Futurism'in paylaştığı habere göre, geçtiğimiz salı günü OpenAI, şu ana kadar güçlü bir kötüye kullanım kanıtı görmediğini ve bu nedenle algoritmayı tamamen yayımlama kararı aldığını açıklayan bir blog yazısı yayımladı. Belirtilene göre, GPT-2 adlı dil işleme algoritmasının kötüye kullanılmamasının sebebi şu olabilir: GPT-2, var olan en iyi metin üreten yapay zekalardan biri olsa da, hala bir insan tarafından yazılmış metinden ayırt edilemeyen içerikler üretemiyor.
Gelişmiş Dil İşleme Algoritması GPT-2
GPT-2 yaklaşık olarak 8 milyon web sayfası üzerinde eğitildi. Bu yapay zeka algoritması, istendiğinde, okuduğu internet sitelerinde kelimelerin nasıl kullanıldığına bağlı olarak bir sonraki kelimeyi tahmin etmekle görevlendirilmiştir. OpenAI'ın şubat ayında yayımladığı blog yazısında, dil işleme algoritmasının meydana getirdiği metinlerden örnekler verildi. Bu örneklerden biri ise unicorn’ları (tek boynuzlu at) keşfeden bilim adamları hakkında kurgusal bir haber makalesiydi.
Yapay zeka tarafından yazılan bu uydurma makalenin bir kısmı şu şekildeydi:
“Şok edici bir bulgu olarak bilim adamı, Andes Dağları’ndaki çok uzak, daha önce keşfedilmemiş bir vadide yaşayan unicorn sürüsü keşfetti. Araştırmacılar için daha da şaşırtıcı olan, unicorn’ların mükemmel bir şekilde İngilizce konuştukları gerçeğiydi… Bilim insanı, kendine özgü boynuzlarından ötürü popülasyona “Ovid’in Unicorn’u” adını verdi. Bu dört boynuzlu gümüş-beyaz unicorn’lar, bundan önce bilim için bir bilinmezdi.”