Önümüzdeki Yıllar Mobil Uygulama Pazarı İçin Nelere Gebe - I

iPhone'un 2007 yılında piyasaya sürülmesinden ve oyunun kurallarını kökten değiştirmesinden bu yana tam 6 yıl geçti. Bilim kurgu film sahnelerinden beklenen bir arayüz ve tamamen yeni bir anlayışla piyasaya sürülen iOS, yalnızca mobil dünyanın kurallarını alt üst etmekle kalmadı, medyadan insan ilişkilerine günlük yaşama kadar tüm iletişimi tekrar düzenledi, hamuru yeniden yorumladı. Bu değişime ayak uyduramayan, yıkılmaz denilen dev markalar kaybolmanın eşiğine geldi, yeni markalar söz sahibi olmaya, devasa bir market oluşmaya başladı.

gp

Mobil market kavramı yalnızca fiziksel bir anlamı ifade etmekten çıkıp, 2012'nin rakamlarıyla iOS için 9 milyar dolar, Google Play için ise 2.6 milyar dolarlık bir yazılım pazarı anlamına da gelmeye başladı. 2012'nin başına kadar iOS üstünlüğünde gelişimini sürdüren bu pazarda, bugün her ne kadar Apple'ın hem tarihsel hem de uygulama kalitesi çerçevesinde Google'a karşı hatrı sayılır bir üstünlüğü olsa da, Google Play bu farkı kapatmakta kararlı. Google Play'ın son dönemlerde kazanmış olduğu ivme, iOS'e yetişme noktasında oldukça önemli.

gp2

Hem indirilen uygulamaların rakamsal büyüklüklerine hem de bu platformların yaratmış olduğu gelirin hacimsel büyüklüğüne baktığımızda, Google Play'in kazanmış olduğu ivmeyi burada da rahatlıkla görebiliyoruz. Google Play için tüm göstergeler olumluyken, önümüzdeki dönemlerde mobil uygulama pazarını neler bekliyor olabilir ?

http://youtu.be/PGtP6ZQ6Lt8

Uygulama pazarının geleceğine yönelik analiz ve tahminlerime geçmeden önce, konuyla da alakalı olarak, Apple'ın iki hafta önce yayınladığı bir videoyu göstermek istiyorum. Aslında pazarı bir anlamda özetleyen bir yapıya sahip olan bu video, yarışın önümüzdeki dönemde nasıl bir hal alacağının göstergesi niteliğinde. Apple'ın uygulama marketine Google'a nazaran çok daha ilgili olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım. Ayrıca App Store'un uygulama kalitesi bakımından da Google Play'e nazaran daha üstün bir konumda olması, rekabeti bu noktaya taşıyan en büyük etkenlerden biri.

lc_google_play

Gelelim uygulama marketlerin geleceğine yönelik tahminlere. Gartner'ın verilerine göre, 2013 yılında sevkiyatı yapılan Android işletim sistemine sahip toplam cihaz sayısının 505 milyondan 866 milyona yükselmesi beklenirken, geçtiğimiz yıl 212 milyon olan iOS ve Mac OS cihaz sayısının da artarak 296 milyona çıkması bekleniyor. Yazının başında paylaştığımız grafiklerde görülen ivme burada da karşımıza çıkıyor. Android işletim sistemine sahip cihaz sayısının bu denli büyük rakamlarla artıyor olması şüphesiz marketin büyüklüğünü de doğru orantılı olarak artıracaktır ancak karşımıza Android marketle ilgili birkaç sorun çıkıyor:

İlk sorun uygulama kalitesine yönelik. Google Play'in en büyük eksikliklerinden biri olan kalitesiz uygulama ve birçok çöp uygulamanın markette denetimsiz bir şekilde yer alıyor olması, marketin geleceği noktasında karşımıza çıkan en büyük sorunlardan biri. Hızla artan uygulama sayısına rağmen, gerekli denetimlerin efektif bir şekilde yapılmaması ve tabiri caizse birkaç fotoğrafın bir araya getirilmesiyle oluşturulan slaytların markette uygulama adı altında yer alması, kullanıcı deneyimini negatif yönde etkileyen noktalardan biri.

google_hacker4_large_verge_medium_landscape

İkinci sorun ise güvenlik. Steve Jobs'ın, iOS'in temellerine yönelik her konuşmasında mutlaka altını çizdiği bu konu Android uygulamalarında ciddi anlamda sorun teşkil ediyor. Kullanıcı bilgilerine kolayca erişebilen kötü amaçlı yazılımların çoğunlukla denetime tabi tutulmadan markette yer alması, Android uygulama pazarının en ciddi sorunlarından biri. Her ne kadar bu tarz kötü yazılımları engelleyen bir takım anti-virüs tarzı uygulamalar markette yerini alsa da, bu durum işin derinliklerini bilmeyen sıradan bir kullanıcı için büyük bir sorun teşkil etmekte.

Uygulama kalitesi ve güvenlik açığı konusu Google Play'in geleceği noktasında en önemli iki eksiklik diyebiliriz. Benim güvenlik konusunda öngörülerimden biri her markanın kendine ait bir alt uygulama marketi olması yönünde. Yani Samsung, Sony, HTC gibi Android pazarının büyük oyuncuları, önümüzdeki dönemlerde kendilerine ait bir alt uygulama marketi oluşturabilir ve tüm denetimini kendisi sağladığı bu marketi yalnızca kendi tüketicilerine açık hala getirebilir. Bu da uygulama pazarını daha güvenli hale getirerek, iOS'e karşı daha rekabetçi bir strateji oluşturma noktasında Android'i benimseyen markalara avantaj getirecektir.

Serinin ikinci yazısında Apple'ın App Store'unu analiz ederek, uygulama marketlerinin olası geleceğini ön görmeye devam edeceğiz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir