Son dönemin en popüler konularından biri chatbot’lar. Kullanıcılarla sohbet edebilen özel bilgisayar yazılımları olan chatbot’lara, sağladığı çeşitli avantajlar nedeniyle son dönemde birçok marka ilgi gösteriyor. Bu alanda markalara özel chatbot hizmeti sunan şirketlerden biri de SOR’UN. Pazarlamasyon olarak biz de SOR’UN şirketinin kurucularından biri olan Oğuzhan Başeğmez ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Serdar Altan: Sizi ve SOR’UN ekibini tanıyabilir miyiz?
Oğuzhan Başeğmez: SOR’UN’un iş geliştirmeden sorumlu kurucu ortağıyım. Galatasaray Üniversitesi, işletme bölümü mezunuyum. SOR’UN’dan önce finans ve telekomünikasyon sektörlerinde iş geliştirme uzmanı olarak görev yaptım. Öğrencilik ve çalışma hayatımda her zaman girişimcilik ve dijital ekosistemin içerisindeydim. Şanslıyım ki, kendi girişimimizde okuduklarımızı tecrübe etme fırsatı bulduk.
SOR’UN’u Anıl Kiper, Ozan Bozukurt ve Özgür Doğan ile birlikte 4 kişi kurduk. Halen de yola birlikte devam ediyoruz. Takımda Anıl ürün yönetiminden, Ozan chatbot ve mobil uygulama yazılımlarından, Özgür ise genel olarak tüm teknik sistemden sorumlu diyebiliriz.
S:SOR’UN tam olarak nedir?
O: SOR’UN markaların tüm chat kanallarını, ister agent ister bot ile yönetmesini sağlayan online bir platformdur. Şu an için sistemimize bağlı 6 adet chat kanalı var. Bunlar; webchat, appchat, BiP, Facebook Messenger, SOR’UN mobil uygulaması ve web sitesidir. Bu kanalların arkasına akıllı botlar yazarak, markaların daha az bir maliyetle talepleri yönetebilmesini sağlıyoruz.
S: Böyle bir iş kurma fikri nasıl ortaya çıktı?
O: İnsanların konuşmaktansa, mesajlaşmayı tercih ettiğine dair dünyada çok ciddi araştırmalar var. Biz de bu deneyim neden markalar ve insanlar arasındaki iletişimi de değiştirmesin dedik. Bu amaçla şirketimizi kurduk. Vizyonumuz da tüketicilerin ve markaların tüm ilişkisini mesajlaşarak kurabileceği bir dünya oluşturmak. Bu vizyonda çalışmaya devam ediyoruz.
S: SOR’UN şirketlere ne gibi avantajlar sağlıyor?
O: SOR’UN, şirketlere öncelikle ciddi bir maliyet avantajı yaratıyor. Araştırmalara göre chat hizmeti, telefon çağrılarına göre %17 - %30 arasında bir maliyet avantajı sağlıyor. Bunun arkasına chatbot desteğini de eklersek bu maliyet avantajı %50’lere yaklaşıyor. İkinci olarak, markalara yeni satış kanalları yaratıyoruz. Chat kanallarımız ile markaların hiç dokunmadığı müşteriler ile iletişime geçip yeni satış fırsatları yaratmalarını sağlıyoruz. Son olarak da markalara müşteri memnuniyetlerini anlık olarak ölçme fırsatı veriyoruz. Tüm kanallarımızdaki konuşmaları, kullanıcılara puanlatarak markalara iletiyoruz. Bu sayede hızlı bir şekilde müşteri memnuniyetini ölçümleyebiliyoruz.
S: Bu zamana kadar gerçekleştirdiğiniz en kapsamlı proje hangisiydi?
O: Aslında bizim için önemli olan tek bir proje değil, bugüne kadar geldiğimiz nokta önemlidir. Türkiye’nin en büyük markalarına hizmet veriyoruz. 1,5 yılda geldiğimiz bu noktada, SOR’UN olarak varlığımızı markalara benimsettik ve hizmet verdiğimiz alandaki önemli oyunculardan biri olduk. Bu yüzden en önemli projemiz, şu ana kadar yaşadığımız tüm süreç diyebiliriz.
S: SOR’UN’un kullanım istatistiklerine dair neler söyleyebilirsiniz?
O: Platform üzerinden şu ana kadar 200.000’e yakın tekil kullanıcı, 300.000’in üzerinde konuşma gerçekleştirildi. SOR’UN dashboard’u şu an toplam 450 temsilcinin önünde açık.
S: Gelecek planlarınız arasında neler var?
O: Vizyonumuza ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz. Müşterilerin markalar ile olan tüm ilişkisini mesajlaşma kanalları üzerinden yapabilmek istiyoruz. Bunun için de ödeme entegrasyonu ve pazarlama otomasyonu geliştirmelerini en kısa zamanda hayata geçirmek istiyoruz.
Kariyer
Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]