Mutfak Sanatları Akademisi'nden podcast serisi

MSA, yeme-içme sektörüne değen herkesi podcast’te buluşmaya davet ediyor.

Dünyada ve Türkiye’de podcast dinleyenlerin sayısı giderek artıyor. Analiz şirketi Chartable'ın yayınladığı çalışmaya göre, 2020’de dünya çapında yaklaşık 885 binden fazla yeni podcast yayınlandı. Podcast dinlenme oranlarında en çok artışın görüldüğü ülkelerden biri de Türkiye oldu. Ipsos’un araştırmasına göre Türkiye’de yaklaşık 650 bin podcast dinleyicisi bulunuyor. Bu sayının önümüzdeki günlerde giderek artması bekleniyor. Evde, iş yerinde, arabada ya da yolda yürürken her yerde ve her an dinlenebilme kolaylığı sağlayan podcastlerin eğlenceli olduğu kadar keyifli ve öğretici içerikleri de dinleyiciler tarafından yoğun ilgi görüyor. Bu çalışmalardan biri de yaklaşık 18 yıldır yiyecek-içecek eğitimi konusunda faaliyet gösteren Mutfak Sanatları Akademisi’nin ‘MSA’nın Podcasti’ çatısı altında yayınladığı podcast serileri.  

Aşçılık okulları arasında gösterilen bir mesleki eğitim kurumu olan MSA, yeme-içme sektörüne değen herkesin buluşma noktası ve platformu olmasını bu serilere de taşıyor. Mutfağın birleştirici gücünden faydalanmak isteyen herkese erişmek üzere içerikler üreten MSA ekibi aynı heyecanı paylaşan iş ortaklarıyla ‘MSA’nın Podcasti’ çatısı altında şimdiye kadar beş MSA podcast serisi yayınladı. Yayınlanan bu içeriklerde toplamda 100 bölüme yaklaşmak üzere. Tüm içerikler Karnaval Medya iş birliği ile kaydediliyor ve yayınlanıyor.

Podcastler Karnaval, Spotify, Apple ve Google’dan dinlenebiliyor. Mutfağa ve gastronomiye meraklı ve bu konuda zamanı kısıtlı olup da bir şeyler öğrenmek isteyen herkes MSA’nın poscastlerini dinleyebiliyor. Bu içeriklere yenileri eklenmeye devam ediliyor. MSA ekibi, sadece geçtiğimiz yıl Karnaval stüdyolarında 4 bin 500 dakikalık kayıt yaptı.  

"İyi bir pizza yediğinizi nasıl anlarsınız? Doğru mayalanmamış bir hamurun midede mayalanmaya devam ettiği için sizi rahatsız ettiğini biliyor musunuz?" Bu soruların ve daha fazlasının cevabını MSA’nın podcast serilerinden bir tanesi olan ‘Mutfaktan Sesler’de bulabilirsiniz. Mutfaktan Sesler’de mutfağa ve yaşama dair pek çok mevzu masaya yatırılıyor. Farklı konuklarla birlikte yeme-içme sektörü farklı konular ve bakış açılarıyla ağırlanıyor.

‘Bu Kız Hep Aç-Köklere Dönüş’ serisinde ise Lian Penso etnik ve geleneksel mutfak kültürleriyle yıllara meydan okuyan marka hikayelerini araştırıyor. Dinleyiciler her hafta farklı bir sofraya konuk oluyor. Türkiye’nin toprağını karış karış gezen Ziraat Mühendisi ve Gastronom Tangör Tan ile araştırmaya meraklı son sınıf gastronomi öğrencisi Can Koyuncu, onlarca konu hakkında sohbet etmek için ‘Katkı Maddesi’ serisinde bir araya geliyor ve gastronomiyi daha geniş bir açıdan ele alıyorlar.

MSA’nın Kurucusu Mehmet Aksel ve yiyecek içecek işletmeciliği danışmanı Osman Serim, ‘Restoran Açmak Herkesin Harcı Mı?’ serisinde buzdağının görülmeyen kısımlarını masaya yatırıyor. Alanında uzman isimlerin restorancılıkta fark yaratacak bakış açılarını, markaların başarı ve başarısızlık hikayeleri bu seride dinlenebiliyor. MSA ve Grundig’in birlikte hazırladığı ‘Değişim Mutfakta Başlar’ serisi ise daha iyi bir gelecek için ihtiyacımız olan ‘değişime’ odaklanıyor. Gazeteci Elif Ergu’nun moderatörlüğünde alanında uzman konuklarla gerçekleştirilen sohbetlerde doğru beslenme, gıda israfı, yeni tarım politikaları gibi konular masaya yatırılıyor.  

MSA Pazarlama Yönetici Mehtap Alp, samimiyetin podcast’te en önemli noktalardan biri olduğunu belirterek, şunları söylüyor: “Bu mecrada en önemli konu samimiyet. Hem içerik hazırlayan hem de sponsor markaların dikkat etmesi gereken en önemli konu bu. Dinleyici podcastleri dinlemeye zaman ayırırken bu konuya da dikkat ediyor. Sürekli reklamlarla bölünmüş veya sponsor markanın müdahale ettiği içerikleri reddediyor. Podcast’te sponsor markanın rolü tarafsız, konusuna hâkim konuşmacılarla hazırlanmış ama iyi hazırlanmış bir içeriği dinleyiciyle ücretsiz buluşturmak. Elbette markaların kendi markaları için belirledikleri rollere ve konumlandırmalara uygun içerik eşleşmesi önemli. Örneğin, MSA’da Altınmarka ile ‘sadece çikolata’ adında yeni bir podcast hazırlığı içindeyiz. Çikolata konusunda uzman marka bu uzmanlık bilgisini dinleyicilerle buluşturmak, tabiri caizse mutfağının kapılarını merak eden çikolata sevenlere açmak istedi. Doğaya ve gıdaya saygı duyan teknolojileriyle çözümün bir parçası olan Grundig ise daha iyi bir gelecek için ihtiyacımız olan değişimi gıda ekseninde ortaya koyan ‘Değişim Mutfakta Başlar’ serisinde dinleyicilerle bir araya geliyor.”  

Zamanı olmayan, dinleyerek öğrenmek isteyen bir kitleye podcastleri aracılığıyla ulaşan MSA’nın podcastlerinin dinlenme oranlarına bakıldığında mutfak severlerin yoğun ilgisi görülebiliyor. Karnaval Radyo’nun raporlarına göre, MSA podcastleri diğer içeriklerin ortalama dinlenme sürelerinden yüzde 30 daha fazla dinleniyor. Radyo dinleyicileri için uzun sayılabilecek bir içerik süresi olan 80 dakikalık bir içeriğin dahi en çok dinlenenler arasında olması dinleyicilerin ilgisinin bir göstergesi. Podcastler en çok İstanbul ve Konya’dan dinleniyor. İzmir, Adana, Antalya, Kocaeli, Ankara da en çok dinleyen iller arasında. Ayrıca MSA’nın hazırladığı beş farklı playlist de mutfağın ritmini ve müziğini dinleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor. Türkiye’de podcast dinleyen sayısı giderek artarken farklı alanlarda üretilen içerikler de artacak gibi görünüyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir