Meta'dan deprem destek adımları

Facebook, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve Türkiye ve Suriye’yi büyük oranda etkileyen depremin ardından kriz desteği kapsamında birçok özeliğini devreye soktu.

Depremin ardından sosyal medyanın gücünü bir kez daha gördük ve birçok mecradan paylaşılan bilgiler ışığında bölgeye yardımlar akın etti. Destekler devam ederken sosyal medya devlerinden Facebook, kriz desteği adına birçok özelliğini devreye soktuğunu duyurdu. Bölgeye 550 bin dolar bağışta bulunmasının yanı sıra iletişim sağlanması açısından da uygulama içerisinde geliştirmelerde bulundu.

Meta'dan gelen açıklamadaki kriz destek adımları ise şöyle:

  • Facebook’ta Krizle Mücadele: Kriz zamanlarında iletişim çok önemli ve depremden etkilenen bölgelerdeki insanlar sevdikleriyle iletişimde kalmak, yardım istemek ve destek sağlamak için Facebook’un araçlarını kullanmaya devam ediyor. Türkiye ve Suriye‘deki depremlerin ardından Güvenlik Kontrolü özelliği etkinleştirilerek, insanların Facebook’ta kendilerini güvende olarak işaretlemelerine, arkadaşlarına ve ailelerine iyi olduklarını bildirmelerine olanak sağlandı. Şimdiye kadar yüz binlerce insan Facebook’ta kendilerini güvende olarak işaretledi. İnsanların yardım istemelerini ve depremden etkilenenlere yardım iletmelerini kolaylaştırmak amacıyla Topluluk Yardımı özelliği de aktifleştirildi.
  • Kan bağışı aracı güçlendiriliyor: Bağışçıların kendilerine yakın bölgelerde desteğe ihtiyacı olan kan bağışı merkezlerine ulaşmalarını sağlayan Facebook, kan bağışı aracına daha fazla erişim sağlamak ve kampanyaları genişletmek üzere yerel bir STK olan Türk Kızılay ile birlikte çalışıyor. 
  • WhatsApp üzerinden güvenilir bilgi sağlanıyor: AKUT ile, bağış, gönüllülük ve kurtarma operasyonları hakkında güvenilir bilgileri yaymalarına yardımcı olacak bir WhatsApp bilgi yardım hattı oluşturmak için iş birliği yapıldı. Bu ücretsiz hizmeti kullanmak için, telefon rehberine +905493014706 numarasının kaydedilmesi ve ardından WhatsApp üzerinden bu hatta "Merhaba" kelimesini yazmanız yeterli olacak. 
  • İnsanların kaynaklara erişmesi sağlanıyor: Data for Good veri kümelerimiz, Acil Durum Telekomünikasyon Kümesinin bir parçası olarak, çalışmalarını desteklemek için ağ kapsama haritalarımızı kullanarak etkilenen bölgedeki bağlantı verilerini doğrulayan Dünya Gıda Programı gibi STK’lar tarafından kullanılıyor. Data for Good veri kümelerimiz, CrisisReady (Direct Relief & Harvard) tarafından yayınlanan, krizler için bir ilk durum raporu ve afet haritaları geliştirmek için de kullanılıyor.
  • STK’ların yardım çalışmaları destekleniyor:  Hem Türkiye hem de Suriye’deki yerel yardım, kurtarma ve iyileştirme çalışmalarına Facebook doğrudan 550 bin dolar bağışlıyor. Nakit ve reklam kredisi olarak yapılan bu bağış, Türk Kızılay, AHBAP ve AKUT gibi kuruluşların desteklenmesine, çevrim içi bağış toplama kampanyalarının büyümesine ve insanların kurtarma ve yardım çalışmaları ile ilgili bilgilere erişmelerine yardımcı olacak.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir