MarTech Awards 2021'nin Jüri Başkanı Nüzhet Algüneş ile Pazarlama Teknolojileri Hakkında Konuştuk

OMD Türkiye CEO'su Nüzhet Algüneş'in başkanlık edeceğini sizlerle paylaşmıştık. Şimdi ise Nüzhet Algüneş'e, pazarlama teknolojilerinin 2020 açısından nasıl geçtiğini ve bu yıl dördüncü kez düzenlenecek olan Martech Awards'ın, pazarlama teknolojilerine olan etkisini sorduk. Keyifli okumalar.

Şeyma Büyükdumlu: Öncelikle teknolojinin gelişmesi, her alanı etkilediği gibi pazarlama teknolojilerinin de gelişimine etkisi oldu. Pazarlama teknolojilerinin son 10 yıldaki gelişimi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Nüzhet Algüneş: Pazarlama teknolojilerinde son 10 yıla baktığımızda gelişimin iki alanda fokuslandığını görebiliyoruz. Bir tanesi tüketiciyi daha iyi anlama ve hedefleme, diğeri yeni kanallar ve uygulamaların hayatımıza daha da yoğun girmeye başlaması.

Hemen her platformda kullanmayı sevdiğimiz ünlü kelimemiz ‘data’ ilk alanda önümüze çıkıyor. Şirketlerin dataya erişimi her zamankinden fazla. Datayı toplamak, işlemek ve anlamlandırmak modern organizasyonlar için hayatlarının önemli bir parçası artık.

Hedef kitlelere ulaşabilmek ve etkileşebilmek için sosyal medya kanallarından çeşitli dikey uygulamalara kadar sayısız kanal mevcut ve buradaki marka deneyimini yönetmek yine pazarlama teknolojileri ile çok daha kolay. Ölçülebilir sonuçlar,  yatırımın bu alanlarda katlanarak artmasına yol açıyor.

ŞB: 2020, Covid-19 sebebiyle herkes için zorlu bir süreç oldu. Pazarlama teknolojileri açısından değerlendirmek gerekirse, sizce 2020 yılı nasıl geçti?

Nüzhet Algüneş: 2020 yılı ‘hızlanma’ dönemi olarak hatırlanacak. Şaşırdığımız bir şey olmadı. 5-10 sene bandında içselleşeceğini öngördüğümüz teknolojiler daha da hızlı bir şekilde hayatımıza girdi. Corona etkisiyle insanlar özellikle taze içeriğe hızla ulaşabilmek için çok daha fazla teknoloji kullanmaya başladılar. Yeni teknolojiler hem son kullanıcı, hem de markalar için daha fazla kullanım alanı buldu. En niş olanları bile kendilerine bir baz yaratma imkanına sahip oldu.

Post-Corona döneminde bunun aynı hızla devam edeceğini öngörmek doğru olmaz. Belli segmentlerde bir geriye sekme ve kısmen dönemsel alışkanlıklarımızı bırakıp eskiye dönme gözlenecek. Ama ne olursa olsun dönüşüm hızlandı.

ŞB: Yakın gelecekte pazarlama teknolojilerinde hangi alt teknolojilerin ya da trendlerin ön plana çıkacağını düşünüyorsunuz?

Nüzhet Algüneş:Data sahipliği veya bu datayı işleyecek altyapıları kullanıyor olmaktan çok, ‘aksiyona dönen data’ ön plana çıkacak. Hem kanallar, hem de data pazarlama operasyonlarının içinde iyice şeffaflaşacak. Olması gerektiği gibi, kanaldan çok iş/pazarlama hedefleri ön plana çıkacak.

Öte yandan datanın da yardımıyla daha iyi hedeflenebilen ve etkileşimi artırabilmek için daha iyi nokta atışları yapılabilen kitleler önümüzdeki dönemde iyice kapanma ihtiyacı duyacaklar. PIMS (Personal Information Management Systems) daha da yaygınlaşacak ve şu anda bol miktarda etrafa saçtığımız kişisel verilerimizi daha iyi yönetmeye başlayacağız. Regülasyonlar da daha da sıkılaşacak. Bununla birlikte markalarla kitleler arasındaki ilişki ‘avlanma’ modundan ‘alışverişe’ dönüşecek.

ŞB: Sektörün öncülerinden oluşan jürilerin katılımıyla, bu yıl dördüncü kez düzenlenecek olan MarTech Awards'ın pazarlama teknolojileri kavramına ve Türkiye'deki pazarlama ekosistemine katkısını nasıl buluyorsunuz?

Nüzhet Algüneş: Pazarlama teknolojileri, gelişimin ve dönüşümün ana tetikleyicisi. Markalar için, özellikle önümüzdeki 10 senelik dönemde kendilerini yenileyebilmek ve yeni insana adapte olabilmek adına, bu teknolojileri içselleştirebilmek hayati önem taşıyor.

Teknolojiye sahip olmak bir şey ifade etmiyor. Onu pazarlama hedeflerine entegre edebilmek, anlamlandırabilmek daha önemli. MarTech Awards, bu noktada alanında en iyi olanları ön plana çıkartarak sektörde kendini yenilemek isteyen markalara ışık tutacak örnekleri ödüllendiriyor. Bu açıdan çok değerli bir inisiyatif.  

ŞB: MarTech Awards'a başvuracak adayların başvuru sürecinde nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?

Nüzhet Algüneş: Faydayı ön plana çıkartmalarını. Genelde teknolojiye aşık oluyoruz. Onu cilalayıp vitrine koyarak ‘markam için ne güzel teknoloji kullandım’ cümlesine sarılıyoruz. Oysa en önemli sorular ‘bunu neden yaptım?’ ve ‘bununla markama veya son kullanıcının hayatına ne kattım? Hangi tutkusuna veya korkusunu/endişesini göz önüne aldım’ olmalı. Yoksa endüstride saymakla bitmeyecek kadar teknoloji mevcut. Eminim hepsi kendi açısından değerli. Ama gerçek değer, amaca hizmet ettiğinde ortaya çıkıyor.

MarTech Awards başvurusu içinse son 4 gün kaldı. Başvurular hakkında daha fazla bilgi edinmek ve projenizle ödül programına başvurmak için buraya tıklayarak MarTech Awards’ın internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir