Kötü haber okuma alışkanlığı "Doomscrolling"

Doomscrolling olarak tanımlanan aralıksız kötü haber okuma eğilimi kişide; kaygı, korku, irkilme hissi, sürekli ağlama ve umutsuzluk gibi semptomlara yol açıyor.

Sosyal medya kullanıcıları olarak günlük yaşantımızda birçok habere maruz kalıyoruz. Gündemin getirdiği yoğunlukla kimi zaman olumlu haberlere ulaşsak da bir o kadar çok da olumsuz haberlerlere maruz kalıyoruz. Tam da bu noktada uzun bir süre içerisinde daha çok olumsuz haber okuyan kişiler de ise "Doomscrolling" olarak adlandırılan kötü haber okuma alışkanlığı oluşuyor.

"Doomscrolling"olarak tanımlanan aralıksız kötü haber okuma eğilimi kişide; kaygı, korku, irkilme hissi, sürekli ağlama ve umutsuzluk gibi semptomlara yol açıyor. Kötü haber bağımlılığının kişinin sistemini bozmasının yanı sıra bu durum; yoğun anksiyete, depresyon, stres, baş ağrıları ve hormonal değişikliklere yol açıyor.

Kötü haberler merak duygusunu artırıyor
Aralıksız olarak kötü haber okuma eğilimi ve kötü haber bağımlılığı anlamına gelen Doomscrolling'in diğer bir anlamı ise "felaket kayması" Kötü habere maruz kalan kişilerin bu durumda merak duygusu artıyor ve bir sonraki haberi takip etme istekleri ortaya çıkıyor.

Ciddi semptomlara yol açıyor
Doomscrolling ile birlikte kişilerin ekran süresi uzuyor ve ruh sağlıkları da ciddi düzeyde etkileniyor. Aynı zamanda felaket haberine maruz kalınmasının sonucunda kişiler kendi yaşamışçasına süreci takip edip zihinlerinde kurgulamaları sonucunda travma semptomlarına maruz kalıyor.

Doomscolling’ten kurtulmak mümkün mü?
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, kötü haber bağımlılığı olarak tanımlanan ve kademeli olarak kişiye zarar veren doomscrolling’den kurtulmanın mümkün olduğunu şu tavsiyelerle açıkladı:

  • Sınır koymak ve günlük saat belirlemek: Eğer gün içinde belli saatleri habere ayırırsanız odak noktanız sürekli olarak haberler olmayacaktır. Bu durum da anksiyetenizi azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Rutinlere kademeli geçiş yapmak: Rutinlere kademeli dönüş yapılması, kişiye güvende olduğu hissini verir. Eğer okul, iş, kurs ve spor gibi sürekli olarak devam ettiğiniz alanlar varsa bunlara devam etmek önemli bir stres düzenleyici olacaktır.
  • Kendi bedeniniz ile temasa geçmek: Gün içinde depresif duygu durumunuzdan dolayı hiçbir şey yapmak istemiyor olabilirsiniz. Bu durumda da yine doomscrolling’e geçiş yapabilirsiniz. Kendinizi durdurup bedeninize iyi gelecek şeylere odaklanmayı deneyin. Sıcak bir alan, rahat bir vücut pozisyonu, stresi dengeleyecek düzeyde kısa bir yürüyüş, temiz hava gibi size iyi gelen rutinlerden parça parça deneyin.
  • Kişiler ile yüz yüze temasa geçmek: Eğer imkânınız elveriyorsa felakete uğrayan kişiler ile yüz yüze temasa geçip destek sağlayabilmek hem çok daha verimli olacaktır hem de size güvende olma ve güven verme hissini yaşatacaktır.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir