Karbonat'ın Yaratıcı Başkanı ve Kurucu Ortağı Cenk Gümüşçüoğlu ile Covid-19 Sürecini Konuştuk

Covid-19 salgının tüm sektörleri etkilediği ve hızlıca dönüştürdüğü şu dönemde, markaların iletişim faaliyetlerini tasarlayan ve sürdüren ajanslar ile konuştuğumuz bir yazı dizisi başlattık. Bu yazı dizisinde reklam, halkla ilişkiler ve iletişim ajansları ile, Covid-19 sürecini nasıl geçirdiklerini ve geleceğe dair ön görülerini konuşuyoruz.

İlk röportajımızı Fayda İletişim‘in Kurucusu ve Ajans Başkanı Ateş İlyas Başsoy ile gerçekleştirmiştik. Sonrasında Salt İletişim Grup Kurucusu ve Ajans Başkanı İlkin Karataş Ülkü ile de bu süreçten ajansların nasıl etkilendiğini konuştuk. Şimdi ise Karbonat'ın Yaratıcı Başkanı ve Kurucu Ortağı Cenk Gümüşçüoğlu ile Covid-19'dan nasıl etkilendiklerini konuşuyoruz. Keyifli okumalar...

Cemre Üçhisarlı: Covid-19 süreci ajansınızı nasıl etkiledi?

Cenk Gümüşçüoğlu:Türkiye’de ilk Covid-19 vakasının ortaya çıkmasıyla gelişmeleri ve alınan önlemleri takip ettik. 17 Mart itibariyle de tüm ajansı evden çalışma sürecine geçirdik. Mevcut yapımızda cloud yazılımlar ve bunları destekleyen iş süreçlerimiz vardı, bu nedenle iş yapma yöntemleri açısından çok etkilenmedik. Sektörü ve ticaret modeli nedeniyle salgından ciddi şekilde etkilenen bazı müşterilerimizden kaynaklı ciro kayıplarımız oldu ve olmaya da devam ediyor.

C.Ü: Covid-19 sürecine yönelik yaptığınız iletişim planlarında en çok neye dikkat ediyorsunuz ve planlarınızı genelde nasıl bir tarih aralığına yönelik yapıyorsunuz?

Cenk Gümüşçüoğlu:Lansman kampanyaları kademeli olarak ertelenmeye başladı çünkü ürün tedariki ve satış süreçleri de salgından etkilendi. Lansman işlerimizi şu an için belirsiz ama kötümser olmayan, yakın bir geleceğe erteledik. Kararları haftalık olarak değerlendiriyor ve güncelliyoruz. Salgının sağlık sistemine bindirdiği yükün tepe noktasını gördüğümüz konusunda toplumun da ikna olacağı tarih hepimiz için belirleyici tarih olacak. Biz bu konuda haziran ayı itibariyle hayatın normalleşmeye başlayacağı görüşlerinin arttığını görüyoruz. İletişim planlarımızı da bu görüşlere göre şekillendiriyoruz ama kesin bir şey söylemek herkes için güç şu anda.

C.Ü: Markaların iletişim çalışmaları ne yönde değişti, sizlerden nasıl bir performans bekliyorlar? Faaliyetlerini tamamen durduran müşteriniz var mı?

Cenk Gümüşçüoğlu: Her marka eşit düzeyde etkilenmedi tabii. En zor durum ticareti durma noktasına gelen markalar yaşıyor. Ancak ticaretini online kanallara kaydırabilenler yepyeni bir müşteri yolculuğunu pazarlama süreçlerinin tam ortasında buldular ve bu açıdan bizimle daha yoğun bir çalışma sürecine geçtiler. Salgından önce çok konuşulan ama genelde biraz ağırdan alınan dijitalleşme süreçlerinin hızlandığını görüyoruz. Bir de salgın sonrasına yüksek beklentileri olan ve buna yönelik hazırlık yapan markalarımız var. İlk gruptaki ticari kaybı diğer iki gruptaki artan iş yüküyle dengelemeye çalışıyoruz. Bütün bunlar dışında markalarımıza sosyal sorumluluk kapsamında salgın döneminde yardım ulaştırabileceği insanlara temas edebilmeleri için farklı projeler sunuyoruz. Zaten markalarımız da bu konuda çok istekli oldukları için bizden sürekli fikir ve öneri bekliyorlar, kendileri de projeler geliştiriyorlar. Farklı sektörlerin birbirinden çok farklı yardım imkanları ve farkındalık yaratma potansiyelleri bize de çok geniş bir düşünme alanı yaratıyor.

C.Ü: Evlerinden çalışanlar iş yüklerinin eskiye göre çok daha fazla arttığını söylüyor, sizde böyle bir durum var mı?

Cenk Gümüşçüoğlu:Uzaktan verimli biçimde çalışmayı ve evden çalışmanın sınırlarını keşfedene kadar bu yoğunluğun devam edeceğini söyleyebiliriz. İletişim için harcanan efor zamanla azalacak, tecrübe arttıkça iş senkronizasyonu da sağlanacaktır. Ancak salgın nedeniyle herkesin elinden geleni yaptığını, marka temsilcilerinin de çok sıkı çalıştığını söylemek mümkün. Bu da tempoyu biraz artırmış olabilir. Bu konuda şikayetçi olmadığımızı ve işine evden devam edebilen şanslı bir sektörün çalışanları olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğimizi belirtmek isterim. Bu dönem şikâyet değil, çok çalışma dönemi.

C.Ü: Bundan sonrasında sektörde kalıcı bir değişiklik olacağını düşünüyor musunuz?

Cenk Gümüşçüoğlu:Elbette bazı değişimlere daha kapalı olan kişilerin zorunluluktan dolayı dijitalle kayan süreçleri deneyimlemesiyle kalıcı değişimlerin konuşulabileceğini düşünüyorum. Yollarda verimsiz zaman kayıplarına neden olan ufak tefek toplantıların video görüşmelere dönüşeceği zaten her yerde konuşuluyor. Bunun dışında remote-office sistemleriyle ajansların fiziksel yapılarını hibrit bir formata dönüştürme düşüncelerinin artacağını söyleyebiliriz. Bu konuyu agresif şekilde ele alıp öne çıkaracak ajansların da olacağını tahmin ediyorum. Yeni dönemin ideal ajans formatının hangi yüzdelerde hibrit bir yapılanma olduğunu ise zaman gösterecektir. Değişim fikirleri bazen bir anda kabul görebilir ama değişimin uygulanması ve içselleştirilmesi zaman alır. Dolayısıyla üç ay önce konuşulmayan bazı değişikliklerin artık konuşulacağından ve planlanacağından nasıl eminsek, kalıcı değişimin de gerçekleşip hayata geçmesinin zamana bağlı olduğu konusunda da o kadar eminiz.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir