İş bulma şansını artıran üniversiteler ve bölümler: İşverenlerin gözdesi hangi üniversite mezunları?

Kariyer.net tarafından son 3 yıldır düzenli olarak yayınlanan "İşverenin Tercihi" analizi açıklandı. Peki, hangi okuldan ve bölümden mezunlar işverenlerin gözünde değerli?

Kariyer.net tarafından son 3 yıldır düzenli olarak yayınlanan "İşverenin Tercihi" analizi açıklandı. Yayınlanan analize göre, iş bulma konusunda Galatasaray Üniversitesi mezunları öne çıkarak işverenlerin favorisi haline geliyor. İşverenlerin tercihlerini ve iş bulma başarısını belirleyen faktörleri araştırarak sonuçları ortaya koyan analize gelin yakından bakalım.

İşverenlerin gözdesi Galatasaray Üniversitesi

"İşverenin Tercihi" analizine göre, işverenlerin tercihleri doğrultusunda en çok Galatasaray Üniversitesi mezunlarını istihdam ettiği verilerle ortaya konuldu. Galatasaray Üniversitesi'ni, Sabancı, Koç, Boğaziçi ve Türk Alman Üniversiteleri takip ediyor. Son iki yılda gösterdiği yükselişle dikkat çeken Türk Alman Üniversitesi, bu yıl işverenler tarafından en çok tercih edilen ilk 5 üniversite arasına girmeyi başardı.

Diğer üniversiteler arasında, mezunlarının iş bulma süreçlerinde hızlı bir şekilde başarı elde ettiği üniversiteler ise şu şekilde: İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi. İşverenler için, bu üniversitelerden mezun olan adaylar, iş arama süreçlerinde avantajlı bir konuma sahip olabilirler.

İşverenlerin ilgisi matematik mühendisliğinde 

İşverenlerin yoğun ilgi gösterdiği bölümler arasında Matematik Mühendisliği öne çıkıyor. Analiz sonuçlarına göre, Matematik Mühendisliği mezunları işverenlerin en çok tercih ettiği adaylar arasında yer alıyor. İkinci sırada ise İşletme Mühendisliği bulunuyor. Almanca İşletme, İspanyol Dili ve Edebiyatı ve İletişim bölümleri de işverenlerin ilgisini çeken diğer bölümler arasında yer alıyor. İlk sıralarda yer alan bölümlerin, daha az mezun veren ve daha az üniversitede bulunan bölümler olması dikkat çekiyor. Bu durum, işverenlerin bu özel yeteneklere sahip adaylara olan taleplerini yansıtıyor diyebiliriz.

Matematik ve İşletme Mühendisliği bölümlerinde, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öne çıkıyor. Ayrıca, Almanca İşletme bölümünde Marmara Üniversitesi en yüksek orana sahip.

Analize yakından bakıldığında, geçtiğimiz yıl popülerlik kazanan İspanyol Dili ve Edebiyatı bölümünün, bu yıl da ilgisini artırdığı görülüyor. Diğer ilk 10 bölüm ise şu şekilde: Ekonomi-Yönetim Bilimleri Programları, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Mütercim Tercümanlık (Çince), Bilgisayar Mühendisliği ve Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri.

İşe en hızlı başlayanlar bilişim, yazılım ve hizmet sektörü mezunları

İşe en hızlı başlayan 10 bölüm mezunlarının işe girdikleri alanlar incelendiğinde, bilişim, yazılım ve hizmet sektörlerinin öne çıktığı görülüyor. Mezunlarının tercih ettiği sektörler bölüm bazında incelendiğinde, Matematik Mühendisliği mezunlarının başta bilişim, fintech ve yazılım sektörleri olmak üzere çeşitli alanlarda işe başladığıyla karşılaşılıyor. İşletme Mühendisliği mezunlarının ise fintech, hizmet ve bilişim sektörlerinde işe başladıkları gözlemleniyor.

Bilgisayar Mühendisliği mezunlarına ilgi gösteren sektörler ise bilişim ve yazılım sektörleri oluyor. Bu bölüm mezunları genellikle üretim-imalat ve Ar-Ge pozisyonlarında tercih ediliyor. Aynı zamanda, bu pozisyonlar için Makine Mühendisliği ve İmalat Mühendisliği mezunları da talep görüyor.

Yeni Medya, Genetik/Biyomühendislik ve Almanca Öğretmenliği bölümleri yükseliyor

Yeni Medya, Genetik/Biyomühendislik ve Almanca Öğretmenliği bölümleri ise, son 3 yılda yükseliş gösteren bölümler listesinin başında yer alıyor. Ayrıca, Malzeme Bilimi Mühendisliği, Aktüerya Bilimleri, Kore Dili ve Edebiyatı, Endüstriyel Tasarım Mühendisliği ve Jeofizik Mühendisliği gibi bölümler de işverenlerin ilgisini çeken tercih edilme oranlarıyla dikkat çekiyor.

Yeni Medya bölümü mezunları, medya, tekstil ve bilişim sektörlerinde istihdam ediliyor. Bu bölüm mezunları, özellikle medya alanında farklı rollerde görev alabiliyor. Endüstriyel Tasarım Mühendisliği bölümü mezunları ise otomotiv ve savunma sanayi gibi sektörlerde istihdam ediliyor. Bu bölüm mezunları, ürün tasarımı ve geliştirme süreçlerinde aktif roller üstlenebiliyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir