"Heh şimdi işler değişti..." Sanırım Sora'yı tanımlayan cümle bu

Consciouslab Kurucusu Kayhan Dural: "Yazı, ses, video, animasyon, 3D ve daha birçok başlıkta üretim şeklimiz değişiyor. Daha fazla hayal edeceğimiz, yaratıcılığın bardaktan boşalırcasına artacağı yepyeni bir döneme daha giriyoruz. Ben çok heyecanlıyım, ya siz?"

Consciouslab Kurucusu Kayhan Dural ile metin komutları ile video üretmenin yanı sıra mevcut bir görüntüyü alarak geliştiren veya eksik kareleri doldurarak yeni video yaratan Sora'yı konuştuk. Dural, “Sora ve akabinde gelen tüm yapay zekâ bazlı üretim modelleri özellikle prodüksiyon gerektiren içerik üretimini herkes için daha erişilebilir hale getirerek, yaratıcılığın sınırlarını genişletecek.” diyor.

"Heh şimdi işler değişti..." Sanırım Sora'yı tanımlayan cümle bu

Uzun süredir yapay zekâ ve yaratıcılığın kesişimindeki işlerle uğraşıyorum. 2017’den bu yana bu alanda projeler yapıyor, son bir senedir de direkt bu amaçla kurduğum Consciouslab ile birlikte yepyeni ufuklar keşfediyorum. Haliyle pek de kısa olmayan bir süredir yapay zekâ araçlarının üretim süreçlerinde devrimsel değişiklikler yapacağına dair yazıyorum, anlatıyorum. Ancak teoride herkes bilse de, bazı şeylerin “AHA” anları oluyor. Ya da ben o şekilde tanımlıyorum, bilmiyorum. Benim için o “AHA” moment’ı (anı) Kasım 2022 GPT-3’ün chatbox’a gelmesi, yani bildiğimiz şekliyle ChatGPT’nin duyurulmasıydı. Tüm planlarımı sorguladığım tokat gibi bir andı ve bir o kadar da heyecanlıydı. Difüzyon modellerinin statik imajlarda geldiği noktayı gördükçe videonun da çok zamanı kalmadı diyorduk ama OpenAI’nin SORA’yı tanıttığı 15 Şubat 2024 akşamında gerçekten bir bomba düştü gibi oldu. Gerçek bir “AHA” anıydı. 

Ne mi oldu? Hikâye anlatımı ile ilgili her parti, her meslek geleceğini sorguladı. İyi veya kötü, heyecanlı veya endişeli, “değişim” geldi çattı…

Sora’dan sonra?

Özetle: Sora ve akabinde gelen tüm yapay zekâ bazlı üretim modelleri özellikle prodüksiyon gerektiren içerik üretimini herkes için daha erişilebilir hale getirerek, yaratıcılığın sınırlarını genişletecek. 

"İplikle bıyık alan bir ahtapot" 

İddiaya girerim bu metinleri okurken zaten bir tebessüm ettiniz. Enter’a basacağım ve iplikle bıyık alan bir ahtapot mu gelecek? Şu noktadan itibaren prodüksiyonla ilgili neler olabileceğini kimseye anlatmamıza gerek yok. Hayal gücünün tool kullanma becerilerinden daha önemli olduğu günler gerçekten de geldi. (şükür)

Sosyal medyayı düşünelim. Video içeriklerin bu kadar önemli olduğu bir zamanda, Sora gibi araçlarla birlikte üretilecek reklam filmlerini, içerikleri, meme’leri… Heyecanlanmamak elde değil. 

Hadi sizinle bir pratik yapalım. Ben SORA sonrası dönem için birkaç başlık yazacağım, siz de her başlıkla alakalı 10 saniye durup neler olabileceğini düşüneceksiniz. Hazırsanız başlayalım: 

  • Hikâye Anlatımında Kişiselleştirme
  • Tasarım ve Sanat
  • Eğitim
  • GIF
  • Kısa Film
  • Sitcom
  • Edit
  • Siyaset

(En çok hangisi düşündürdü? Veya başka ne gibi başlıklar aklınızda belirdi?  Belki yorum olarak yazmak istersiniz.)

Yazı, ses, video, animasyon, 3D ve daha birçok başlıkta üretim şeklimiz değişiyor. Bizim zaman çizelgemizde hayal etmenin, render’a en yakın olduğu anları yaşıyoruz. Daha fazla hayal edeceğimiz, yaratıcılığın bardaktan boşanırcasına artacağı yepyeni bir döneme daha giriyoruz. 

Ben çok heyecanlıyım, ya siz? 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir