Hazır Giyim Savaşları: Zara vs H&M

  • Hazır giyim sektöründe en çok öne çıkan markalardan ikisi H&M ve Zara.
  • Zara'nın sahibi olan Inditex, 2017 yılında %7 oranında bir kar artışı açıkladı.
  • H&M, 2018'in ilk çeyreğinde faaliyet karının %62 oranında düştüğünü açıkladı.
  • İsveçli giyim markası H&M, yaklaşık olarak 4 milyar dolarlık satılmamış giysi nedeniyle bir envanter kriziyle karşı karşıya kaldı.
  • İlgili Yazı: Lüks Otomobil Savaşları: BMW vs Mercedes-Benz


Online alışverişin her geçen gün gücünü artırmasıyla birlikte, hazır giyim endüstrisinde de geleneksel mağazacılık tarafında varlık gösterebilmek gün geçtikçe daha zor bir hale geliyor. Ancak online alışverişin yükselişine rağmen, geleneksel mağazacılık alanında güçlü bir şekilde var olmayı başaran bazı hazır giyim markaları da bulunuyor. Bu markaların en başında ise İspanyol şirketi Inditex'in sahibi olduğu Zara ve İsveç merkezli H&M geliyor. Peki, bu iki markanın rekabetinde hangi şirket daha fazla ön plana çıkıyor?

Business Insider'ın paylaştığı bilgiye göre, Zara'nın ana şirketi Inditex, 2017 yılında %7 oranında bir kar artışı açıkladı ve yılın son çeyreğinde satışlarındaki artışı sürdürdü. Buna karşılık olarak H&M'in ise son aylarda durumunun pek iyiye gittiği söylenemez. 2017 yılının son çeyreğinde büyük bir satış düşüşü yaşayan İsveçli şirket, bu yılın ilk çeyreğinde ise faaliyet karının %62 oranında düştüğünü açıkladı.

WSGN isimli trend öngörü şirketinde perakende stratejisi ve anlayışları müdürü olarak görev yapan Nivindya Sharma'ya göre, Zara talep yaratmak için herhangi bir zamanda sınırlı miktarda yeni hisse senedi sunarak yarışa devam ediyor. Aynı zamanda şirket, her defasında alışveriş yapanlara yeni bir deneyim sağlamak için mağaza düzenini düzenli olarak güncelliyor. Bu da ürün çeşitliliği değişmese bile, daha sık değiştirilen vitrin düzenleri ve mankenler ile karşılaşacağınız anlamına geliyor.

Özellikle moda ve giyim markaları söz konusu olduğunda, tüm sosyal medya kanalları arasında Instagram -görsel odaklı olması sebebiyle- daha fazla ön plana çıkıyor. İki hazır giyim markasının Instagram'daki takipçi sayılarını karşılaştırdığımızda ise rakamların kafa kafaya olduğunu görüyoruz. İstatistik platformu Statista'nın, önde gelen moda markalarının Instagram'daki takipçi sayılarını paylaştığı grafiğe göre, Aralık 2017 itibarıyla H&M'in 23,9 milyon, Zara'nın ise 23,6 milyon Instagram takipçisi bulunuyor.

[caption id="" align="aligncenter" width="1000"]Statistic: Leading fashion brands ranked by number of Instagram followers as of December 2017 (in millions) | Statista Aralık 2017 İtibarıyla Önde Gelen Moda Markalarının Instagram'daki Takip Sayılarına Göre Sıralaması (Milyon)[/caption]

H&M, Envanter Kriziyle Boğuşuyor

Nivindya Sharma, bunların yanı sıra Zara'nın online platformunda yeni ürünlerle ilgili bildirimleri düzenli olarak müşterilerine ilettiğini ve bu şekilde düzenli olarak ziyaret etmeleri için tüketicilerde istek uyandırdığını ve aciliyet hissi yarattığını ifade ediyor. Bu taktikler, şirketin aşırı miktardaki yeni envanterde boğulmak zorunda kalmamasını ve alışveriş yapanların heyecanlı kalmasını sağlıyor.

İsveç merkezli H&M de işte tam olarak bu noktada başarısız oldu. Markanın satış rakamları, gittikçe artan bir şekilde potansiyel müşterileri kendi taraflarına çeken daha çevik online oyuncuların baskısı altında kaldı. Bunun sonucu olarak da perakende şirketi, yaklaşık olarak 4 milyar dolarlık satılmamış giysi nedeniyle bir envanter kriziyle karşı karşıya kaldı. Bunun üzerine giyim markası, tedarik zincirini daha iyi hale getirmek için bazı büyük teknolojik değişiklikler yapmaya başladı.

Öte yandan Zara ise stok sorununun önüne geçmenin bir yolunu bulduğu için kısmen başarılı oldu. Marka stratejisti Martin Roll, geçtiğimiz mart ayında, Zara'nın daha moda giysiler sunmanın yanı sıra, her ürünün üretim miktarını sınırladığını, envanteri kontrol ettiğini ve satışların artmasını sağlayan yapay kıtlığı meydana getirdiğini yazdı.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir