Haftanın önemli Web3 gelişmeleri (20-24 Haziran)

Bu hafta yaşanan en önemli Web3 gelişmelerini sizler için derledik.

Gün geçtikçe hayatımızda daha fazla yer edinen Web3 teknolojileri, gelecek için yüksek potansiyel vadediyor. Metaverse'de sunulan NFT'ler, blokchain tabanlı platformlar, dijital varlıklar ve kripto paralar her geçen gün daha aşina olduğumuz kavramlar haline geliyor. Geleceğin teknolojileriyle ilgili gözden bir şey kaçırmamak adına tarihin ilk Metaverse anlaşmasından Gate.io'nun Türkiye pazarına girmesine, haftanın önemli Web3 gelişmelerini sizler için derledik.

Tarihin ilk metaverse anlaşması yapıldı

metaverse-standarts-forum

Yakı zaman önce, önde gelen teknoloji şirketleri, metaverse'ün potansiyeline daha hızlı ulaşması için Metaverse Standards Forum'da bir araya geldi. Kurucu üyeleri arasında Meta, Microsoft, Huawei gibi 30'dan fazla teknoloji devi firmanın yer aldığı 'Metaverse Standards Forum'da markalar, bir nevi 'açık kaynaklı' bir metaverse oluşturmak için gerekli olan birlikte çalışabilirlik standartlarını geliştirmek amacıyla bir araya geldiler. 

Marklar, Metaverse için ortak bir standart belirlemek isteyerek metaverse'ün sahip olduğu potansiyele daha hızlı ulaşmasını ve farklı metaverse evrenleri arasında bir uyum sağlanmasını amaçlıyorlar.

Meta VR başlık prototiplerini sergiledi

meta-vr-prototip-4

Meta, 2014'te Oculus firmasını satın alıp çalışmalarını sanal dünyada kullanıcı deneyimini geliştirmek üzerine yoğunlaştırmıştı. Geçtiğimiz günlerde ise Mark Zuckerberg, yayınladığı bir videoyla yeni VR başlık prototiplerini sergiledi. Videoda çeşitli özelliklerin öne çıktığı Butterscotch, Half Dome, Holocake 2 ve Starbursts adlı 4 farklı model bulunuyor. Çıkış tarihleri belli olmasa da modeller henüz test aşamasında. Yeni modelleri piyasada görmemiz için daha zaman var gibi görünüyor.

Web3 girişimi Neol'a 5.2 milyon dolar tohum yatırım

neol

Haftanın bir diğer önemli gelişmesi ise bir Web3 platformundan. Kurucu ortakları arasında Kerem Alper ve Akar Şümşet'in yer aldığı Web3 girişimi Neol, geçtiğimiz günlerde 5.2 milyon dolarlık tohum yatırımı aldığını açıkladı. Kendini, merkeziyetsiz bir yapıya sahip yeni nesil öğrenim ve çalışma platformu olarak konumlandıran Neol tokenize bir sistem kurmayı amaçlıyor. Web3 tabanlı platform, yaratıcı bireylerle, scale-up seviyesindeki organizasyonları buluşturarak beraber çalışmalarını ve çeşitli işbirliklerine imza atmalarını sağlıyor.

Gate.io Türkiye pazarına adım attı

gate-io

Bir diğer önemli gelişme ise 190'dan fazla ülkede hizmet veren spot işlem borsası Gate.io'dan. Şu anda 1400'ün üzerinde kripto para biriminde hizmet veren Gate.io, Türkiye faaliyetlerine resmi olarak başladığını duyurdu. Spot işlemlerde dünyada 6. sırada yer alan kripto para borsası, kullanıcılara NFT odaklı projelere yatırım yapma ve yeni sanat eserleri yaratma fırsatı da sunuyor.

Facebook Pay'in yerini alan Meta Pay'in özellikleri

metapay-1

Haftanın son gelişmesi ise son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz Meta'dan. Geçtiğimiz gün Meta, internet sitesi üzerinden Facebook Pay altyapısını güncellediğini ve ismini Meta Pay olarak değiştirdiğini belirtti. Facebook Pay’in hali hazırda sunduğu tüm işlevleri yerine getirecek olan Meta Pay, metaverse teknolojilerini destekleyecek ve metaverse'te parasal işlemler için kullanılacak bir dijital cüzdan olarak tasarlanmış durumda. Piyasadaki NFT ve kripto para cüzdanlarına oldukça benzer işlevleri yerine getiren Meta Pay, internet kullanıcıları için dijital dünyadaki kimliklerini, sahip oldukları dijital öğeleri ve ödeme sistemlerini bir arada yönetebilmelerine imkan sağlayacak. Kısaca sahip olduğunuz dijital ürünler için Meta Pay, bir 'sahiplik kanıtı' olacak.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir