Gündem yorgunu olduğumuz için unutmayacağız desek de çabuk unutuyoruz

Tazefikir Group Kurucusu ve Yaratıcı Ajans Başkanı Çağlar Gözüaçık ile hedef kitlenin zor dönemlerde markalardan neler beklediğini ve ortak bir hedefe en verimli şekilde hizalanmak ve gerçek anlamda toplumsal fayda sağlamak için yaptıkları çalışmaları konuştuk.

2023 için yeni sene, yeni umutlar dedik... Pandemi öncesi yaşam koşullarına dönülemeyeceğinin kanıksanması, tüm dünyada halkın geleceğe yönelik beklentilerini alışılmadık şekilde farklılaştırmasıyla sonuçlandı. İlk çeyreğini geride bıraktığımız yılda; ekonomik refahın yok oluşu, deprem felaketinin unutulmayacak acısı ve pek çok etmenlerle mücadele edilen karamsarlığın hüküm sürdüğü tabloya bir de Türkiye’nin geleceği açısından kritik bir seçim eklendi. Dünya Mutluluk Raporu 2022 yılı araştırmasında ve son yıllarda yapılan tüm araştırmalar Türkiye’nin en mutsuz ülkeler listesinde başı çektiğini gösteriyor. Bununla beraber ülkedeki antidepresan kullanımındaki artış da dikkatleri çekiyor. Elbette küresel ve toplumsal sorunları bugünden yarına çözmek kolay olmasa da bir yerden başlamalı ve bu dönemde markalara çok iş düşüyor…Peki belirsizlik üzerine belirsizlik yaşadığımız böyle bir dönemde tüketiciler markalardan neler bekliyor? Tazefikir Group Kurucusu ve Yaratıcı Ajans Başkanı Çağlar Gözüaçık ile hedef kitlenin zor dönemlerde markalardan neler beklediğini ve ortak bir hedefe en verimli şekilde hizalanmak ve gerçek anlamda toplumsal fayda sağlamak için yaptıkları çalışmaları konuştuk. 

Gündem yorgunu olduğumuz için unutmayacağız desek de çabuk unutuyoruz
Yaşadığımız büyük felaket, elbette sadece bölgede yaşayanları değil, tüm ülkeyi derinden etkiledi. İlk adımda hepimiz, oradaki insanlar için ne yapabiliriz diye düşündük. Eylemlerde bulunduk. Bu süreçte markalar, belki de devletten daha hızlı harekete geçti, önemli bağışlar yaptı. Günümüz dünyasında tüketiciler sevdikleri, ait hissettikleri markalardan bunu net bir şekilde bekliyor. Hatta konuya hassasiyet göstermeyen markaları alışveriş listesinden ve kalbinden aforoz edebiliyor. Bence sıkıntı şurada başladı, yapılan deprem yardımlarının çoğu pazarlama iletişimi bütçesinden kesildi. Kârdan ya da başka bir faaliyet kolundan değil. Gelinen noktada pek çok markanın iletişim bütçesi ya kalmadı ya da oldukça azalmış oldu. Cüssesiyle orantılı olarak hâlâ gücü olanlar, ya da ürün lansmanı yapması gerekenler şu an yeniden normalleşmek için doğru zamanının ne olduğu konusunda tereddütler yaşıyor.  Ülkemiz gündem yorgunu bir ülke olduğu için her ne kadar unutmayacağız desek de çabuk unutuyoruz. Öte yandan, psikolojimizin tamamen yıkılmaması, ayakta kalabilmemiz için de biraz balık hafızalı olmamız gerekiyor. Tazefikir olarak bizim sloganımız, Yaratıcı Etki ve Toplumsal Fayda Ajansı. Biz hem pazarlama yapıp hem de topluma katkı sunmanın mümkün olduğunu düşünüyoruz. Geçtiğimiz 17 yılda pek çok alanda, bu çerçevede projeler yürüttük. Ve tüm bu tecrübelerden şunları gördük:

  • Sosyal fayda içeren bir iletişim stratejisi oluşturmak her zaman mümkün, bunu yaparken samimi olmalısınız.
  • Satış hedefleyebilirsiniz, bunda da gerçekçilik önemli.
  • İletişim algıyı yönetmektir. Kampanyanızı ve niyetinizi iyi anlatmalısınız.
  • Didaktik değil, bilimsel ve güvenilir olmalısınız.
  • Bir konuda bilgi veriyorsanız uzmanlarıyla çalışmalı, danışma kurulunuzu açıklamalısınız. 
  • Kampanyanızda mümkünse tüketicilerinizin de dahil olabileceği, harekete destek verebileceği noktalar olmalı.
  • Ülkemizde çok fazla sorun var, dev bir konunun içinde boğulmamak için hangi sorunun hangi bölümüne çözüm geliştirmek için uğraşacağınızı iyi belirlemelisiniz. 
  • Ölçümlemek önemlidir, ajansınızla birlikte ölçümleme kriterleri belirlemelisiniz.
  • Projenizin kısa, orta, uzun vadeli adımlarını düşünmelisiniz.
  • Bir projeye giriyorsanız bunu gündem geçene kadar değil, sürdürülebilir şekilde planlamalısınız.

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir