Google'ın Etkili Yöneticiler Yetiştirmek İçin Kullandığı 6 Etkili Formül

Hepimiz biliyoruz ki eğer yönetim yapısını değiştirmek istiyorsak öncelikli olarak düşünce yapımızı değiştirmemiz gerekiyor.

Bir şirket bünyesinde bireysel olarak yer alan bir çalışanın yönetici pozisyonuna geçmesi için mecburi bir değişim ve dönüşüm yaşanır ve bu değişim sanıldığı kadar kolay değil. Bazen terfi almamız için gereken yetkinlikler, yönetici olmamız için sağlamamız gereken yetkinlikleri tam olarak karşılamaz. Tam da bu nedenlerle bir çalışanın yöneticiye evrilme hikayesini yıllardır araştıran bir çok şirket var. Bunlardan birisi de tabii ki Google.

Google, 10,000den fazla yeni yönetici olmuş çalışanın performans değerlendirmeleri ve anket sonuçlarını analiz edip, en iyi yönetici ödülünün verileceği yarışmalar düzenleyerek bu süreçte aday olarak nasıl davranacaklarını bile gözlemleyeceği ve yöneticilerini daha iyi tanımasını sağlayacak olan Oxygen projesini hayata geçirdi ve iyi yöneticinin alışkanlıklarını saptadı.

Hadi gelin beraber Google’ın yöneticilerine yavaş yavaş aşılamaya çalıştığı bu 6 anahtar özelliğe bir göz atalım;

1-Zihniyet ve Değerler

Stranford Üniversitesi’nde psikoloji profesörü olan Dr. Carol Dweck'e göre, Google yöneticilerinin zihniyetleri geliştirmeler konusunda cesaretlendiriyor. Bunu aslında sabit zihniyetin (becerilerin aslında önceden belirlenmiş şeyler olduğuna dair inanış) tersi olarak açıklamak mümkün, yani geliştirilmiş zihniyet olarak kullanabileceğimiz bu kavrama göre akıl işlenebilir bir yapı, bu bakış açısına göre öğrenmeye daha istekli olan, kendilerine meydan okuyabilen liderler eninde sonunda performanslarını yükseltebilirler.

Fakat bildiğimiz üzere, başarı her zaman azim, konsantrasyon, sıkı çalışma gerektirir.

Bunun yanında, Google yöneticilerin şirket değerlerini kendi bakış açıları ile tekrar değerlendirmelerini ve buna göre yönetim stillerine göre bunu tekrar yorumlamaları konusunda cesaretlendiriyor. Bir görüşü dayatmak yerine yöneticilerin kendi değerlerini oluşturmasına izin veriyor. Böylelikle yönetici, zor kararlar alacakları zamanlar kendi “değerler sisteminden” faydalanabiliyor.

2-Duygusal Zeka

Per Daniel Goleman ve Richard Boyatzic'e göre duygusal zeka bizim ve başkalarının duygularını tanımamız ve anlamamızı sağlayan, davranışlarımızı ve ilişkilerimizi yegane şey. Ve duygusal zekası gelişmiş bir lider zor şartlar altında en iyi kararı verme konusunda gerçekten yüksek performans sağlayabilmekte.

3- Yönetici Olma Sürecinde Gelişen Paylaşımlar

Yöneticilerin kendi yönetici olma süreçlerinde yaşadıkları deneyimi birbirleriyle dürüstçe paylaşmaları diğerlerinin yolunu aydınlatabilir ve zorluklara karşı da yeni stratejiler geliştirmelerini sağlar.

4- Koçluk

Oxygen projesine göre, iyi bir yönetici olmanın bir numaralı kuralı aynı zamanda iyi bir koç olmaktan geçiyor.

Google’a göre bir yönetici çalışanları için aynı zamanda iyi bir koç olması için gerekenler;

  • Zamanında ve spesifik geri bildirim vermek
  • Kötü geribildirimleri motivasyonu düşürmeyecek şekilde karşındakine iletebilmek
  • Birebir toplantılar için bireysel bir iletişim dili geliştirmek
  • Empati yapabilme ve aktif bir dinleyici olabilme
  • Açık uçlu sorular sorarak çalışanın yeteneklerini keşfedebilme

5- Geribildirim 

Yöneticilerin çalışan hakkında yapacağı yorumlar ve geri bildirimler yapıcı olabileceği gibi aynı zamanda yıkıcı da olabilir. Yani geri bildirim konusu aslında çalışan ve yönetici arasında kurulan köprünün güçlü ama hassas olan yanlarından birisi. Google'a göre yöneticiler çalışanlar hakkında geri bildirim verirken ön yargıdan uzak, tutarlı olmalı, motivasyon sağlayabilecek (pozitif) ve gelişime yardımcı (negatif) geri bildirimler arasında denge kurabilmelidir.

6- Karar verme

Belirli şartlar altında karar vermek oldukça zorlu olabilir. Bu nedenle Google’a göre iyi bir karar verici olabilmek için yöneticiler aşağıdaki sorulara düzgün yanıtlar vermeliler.

Nedeni tanımla: Bu problemi neden çözüyorsun ve herkes problemi seninle aynı seviyede önemsiyor mu?

Amaç: Bu durum neden önemli

Karar verme rolünü üstlenen kim?

Karar nasıl verilecek?

Beklentileri önemse: Partnerlerin kararın ne zaman verilmesini istiyorlar?

Karar verme aşamasında ise Google’a göre yöneticiler karar almadan önce fikirleri diğerleri ile paylaşmalarını, aldıkları geri bildirimleri önemsemeli.

Bu 6 kural oldukça basit görünse de bir o kadar da önemli değişikliklere neden olabiliyor. Google düşük performansa sahip olan yöneticilerin bu program sonrasında yüzde 75 oranında bir gelişme gösterdiğini söylüyor.

Belki de sorun ne sizde ne çalışanlarınızdadır, belki de sadece yönetim yöntemlerinizi güncellemeye ihtiyacınız vardır ne dersiniz?

 

 

Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir