Google Hakkında İlginç Bilgiler

İki üniversite öğrencisinin başlattığı akım, bugün milyonlara yepyeni bir arama platformu oluşturmayı oldukça iyi başarmış durumda. Geçen zaman zarfı içinde hızla büyüyerek dünyanın en büyük arama motoru olmayı başaran Google için aslında bazı bilgiler tarihçe kadar normal değil.

3

  İlk sunucu, ilk Google renkleri

     1996 yılında Larry Page ve Sergey Brin, ilk Pagerank algoritmalarını çalıştıracak ve sitelerin bilgilerini saklayacak sunuculara ihtiyaç duydular.  Zamanın en yüksek kapasiteli ticari sabit diski 4 GB’ken onların ihtiyacı 40 GB  kadardı. Tüm parayı bu 10 adet sabit diske harcayınca kendi ellerindeki  LEGO’lar, plastik kaplar ve fanlardan bir server kasası oluşturdular. Bu kasada  tesadüfen kullanılan renklerin ise Google’ın renklerini oluşturduğu söylenir.

Adamlar matematikçi 

Günümüzün en değerli şirketlerinden Google, ilk kez 2004 yılında halka arz edildi. Şirketin ilk aşamada halka arz ettiği hissenin değeri 2,718,281,828 dolardı. Bu rakam da rastgele seçilmiş, ya da yüzde üzerinden denk gelen bir rakam değil, e sabiti (Euler Sabiti)’nin ilk 10 hanesiydi. Ayrıca ilk halka arzında 85 dolar olan Google hisseleri şu anda 600 dolar civarında. Yani 2004′te Google hissesi alsaydınız, şimdi zengindiniz.

4

İlk Tweet

2009 yılında Twitter’a katılan Google’ın ilk tweeti de şirketin “geek” duruşuna yakışır bir tweet olmuş. İkili sayı sistemi kullanılarak atılan mesaj incelendiğinde ortaya arama motoru sayfasından alışkın olduğumuz “I’m feeling lucky” yani “Kendimi şanslı hissediyorum” yazısı çıkıyordu.

HTML bilgisi

Google sayfasının eski Yahoo gibi dopdolu değil de bu kadar basit bir görünüme sahip olmasının tek sebebi Sergey Brin ve Larry Page’in ilk zamanlarda HTML bilmemesi ve ancak bu kadar bir sayfa çıkartabilmeleri yüzündendi.

01

Doodle efsanesi tesadüfen başladı

Google’ın artık neredeyse her gün hazırladığı özel logoları yani Doodle’lar ilk olarak şirket içi bir espri şeklinde başlamıştı. Nevada’daki Burning Man (Yanan Adam) festivaline gidecek olan şirket kurucuları Larry Page ve Sergey Brin’in vermek istedikleri mesaj “Hata varsa, düzeltemeyiz. Dışardayız”dı.Nitekim tahtadan bir adamın yakılmasını konu alan festivali belirtmek için ana sayfaya da tahta adam logosu yerleştirilmişti

6

Google adı

Google kurucuları Sergey Brin ve Larry Page, şirketin ismini verirken de matematikten faydalanmışlar. Googol numarası yani 10 üzeri 100 sayısını kendilerine isim olarak seçmişler. Bir yazım hatası sonucu da okunuşu aynı olan Google şirketin ismi olmuş.

Bilinmeyen özellikler

Arama bölümüne 'elgoog' yazdığınız zaman ekran tersine dönüyor ve aynadan bakar gibi bakmaya çalışıyorsunuz. Arama bölümüne 'Do a barrell rol' yazdığınız zaman, 90'lı yılların Nintendo oyunu Star Fox'taki gibi ekranınız 360 derece dönmeye başlıyor. Arama bölümüne 'Google terminal' yazdığınız zaman, eski DOS versiyonuna dönüyor. Kullanması her ne kadar imkansız gibi görünse de sıkılana kadar kurcalayabileceğiniz bir hale geliyor

 

5 

Simetrik Google

Google ana sayfasını ezbere bildiğimizi sanarız, fakat aslında o basit anasayfa belki yüzlerce değişikliğe uğradı şimdiye kadar. Bu değişikliklerden belki de en önemlisi 2001 yılında gerçekleşti. Sayfanın ortasında olmayan logo ve logoya göre yine ortalanmamış olan arama çubuğu özellikle simetri hastalarını rahatsız ediyordu. 2001 yılında logo ortalandı.

 

Krize soktular

Sergey Brin ve Larry Page’in doğduğu 1973 yılında, Microsoft’un patronu olacak olan genç Bill Gates psikolojik destek alıyordu. Sinir krizleri geçiren Bill Gates, sanki gelecek felaketi önceden hissetmişti.

191

Noogle

Google gibi yerleşmiş bir şirketin kendine has adetleri yok değil tabii. Bunlardan en dikkat çekenlerinden bir tanesi de yeni çalışanlara uygulanan mini bir kural, yada onların tabiriyle işkence. Google çalışanlarının her biri, işe girdikleri ilk hafta bu Noogle yazılı şapkayı takarak gezmek ve çalışmak zorundalar.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir