GittiGidiyor CMO’su Feyza Dereli Fedar: "Kurumlar cinsiyet eşitliğine duyarlı olmalı"

GittiGidiyor CMO’su Feyza Dereli Fedar'a; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…

Her alanda yeniliğe ve gelişime katkıda bulunan kadınlar, iş dünyasında da fark yaratarak yaşamın her alanında iz bırakıyor olsa da, toplumun yarısını oluşturan kadınların iş dünyasındaki yeri ne yazık ki yüzde 30’u geçemiyor. Türkiye’nin alanında öncü ve lider şirketlerinin yönetimlerinde görev alan kadınlar, dünyada ve Türkiye’de, toplumsal cinsiyete dayalı zihniyet kalıplarını değiştirme adına iş dünyasında pek çok toplumsal önyargıyla başa çıkmak zorunda kalıyor. Zihinlerdeki ‘mit’leri ortaya koyan pek çok araştırmada, gelişmiş ülkelerin kadın-erkek eşitliğini sağlamada diğerlerinden ileride olduğunu görüyor ancak dünyanın hiçbir yerinde tam bir cinsiyet eşitliğinden söz edilmediği gerçeği ile yüzleşiyoruz.

GittiGidiyor CMO’su Feyza Dereli Fedar'a; cinsiyet eşitliği konusundaki bariyerleri, kadın istihdamını artırma adına yürüttükleri çalışmaları ve kariyerinin başındaki kadın yönetici adaylarına tavsiyelerini sorduk…

"Kurumların fırsat eşitliği sağlaması oldukça kritik"

Cinsiyetler arası eşitsizlik ne yazık ki küresel bir sorun ve bu konuda gidilecek çok fazla yolumuz var. Kadınlar hâlâ iş hayatında başvuru aşamasından terfilere kadar çok sayıda engelle karşılaşabiliyor. Bu noktada cinsiyet eşitliğinin sağlanması için öncelikle tüm çalışanların, şirketlerin sunduğu fırsatlara ve kaynaklara eşit bir şekilde erişebilmesi gerekiyor. Kurumların fırsat eşitliği sağlaması, maaş ve kariyerde ilerleme gibi konularda adil kararlar alması oldukça kritik. Bu doğrultuda şirketlerin bilinçli bir yönetim kadrosuna ve buna uygun bir kurum kültürüne sahip olması önemli.

Çalıştıkları kurumlarda yeterince desteklenmeyen kadın çalışanlar, kariyer hedeflerine ulaşmakta zorluk yaşayabiliyor. İş görüşmelerinde adayların cinsiyete bağlı olarak değerlendirilmesi, ücret politikaların adil olmaması, doğum izinlerini engelleyici yaklaşımlar kadınların iş hayatında fırsat bulmasını zorlaştırabiliyor. Kurumların bu konuda daha fazla destek olması, kadını iş hayatından uzaklaştıran yaklaşımlarla değil, tam aksine onlara yardımcı olacak uygulamalar hayata geçirmeleri, cinsiyet eşitliğine duyarlı bir işveren olmaları gerekiyor.

"Toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini artırmak için projeler geliştiriyoruz"

GittiGidiyor olarak, cinsiyet eşitliğini destekleyen bir kurum kültürüne sahibiz. Bu doğrultuda hem şirket içinde hem de şirket dışında bu konudaki bilinci en üst seviyeye yükseltmek için çalışıyor, fark yaratan adımlar atıyoruz. Ayrıca hayata geçirdiğimiz uygulamalarımızla diğer kurumlara da örnek oluyoruz.

Öncelikle Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlenmesi Birimi (UN Women) ortak girişimi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri’ni (WEPs) imzalayan şirketler arasında yer alıyoruz.

Çalışan gruplarımızdan biri olan Women’s Initiative Network (WIN) ile birlikte kadınların iş hayatında ve sosyal yaşamlarında güçlenmelerine katkı sağlamak ve toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini artırmak amacıyla projeler geliştiriyoruz. Bu kapsamda işe alımlarda her yeni pozisyon için yapılacak mülakatlarda en az 1 kadın adayla görüşülmesi şartını gözetiyoruz. Yönetim kadrosu dahil tüm seviyelerde kadın/erkek istihdam oranımızı sürekli takip ediyoruz.

Woman at eBay çatısı altında yürütülen “Rise Up” programıyla tüm dünyadaki kadın çalışanlarla etkileşime girerek hem deneyimlerini paylaşmalarına hem de uzmanlardan eğitim almalarına olanak sağlıyoruz. Ayrıca, Teknolojide Kadın Derneği’nin kurucu üyeleri arasında bulunuyor ve bu alandaki çalışmalarda aktif olarak görev alıyoruz. Diğer taraftan, iş ve kariyer yaşamının ebeveynlikten rol çalmasını engellemek adına oluşturduğumuz “GittiGidiyor Ebeveyn Manifestosu” ile tüm çalışanlarımıza 20 hafta annelik ile 12 hafta babalık ve evlat edinme izni sunuyoruz. İzin dönüşlerinde ise mevcut pozisyon, ücret ve diğer haklarının korunacağını, bu iznin çalışanımızın kariyerine olumsuz etki etmeyeceğini taahhüt ediyoruz. Ayrıca Aile İçi Şiddet Politikamız ile aile içi şiddet mağduru bir çalışanımız olursa, o kişinin ihtiyaç duyabileceği destek mekanizmalarını çalıştırıyoruz. İşe alım, işten çıkarma, ücret politikası, yan haklar gibi hiçbir koşulda ayrımcılık yapmıyoruz. Çalışanın durumunu tüm yönleriyle göz önünde bulundurarak performans ve güvenlik sorunlarının çözümüne ilişkin tüm opsiyonları değerlendiriyoruz.

Tüm bu uygulamalar, GittiGidiyor’da herkesin kendisini iyi, huzurlu ve güvende hissetmesine olanak sağlıyor. Bu sayede kadın çalışma oranımız yıldan yıla artış gösteriyor. 350 kişinin çalıştığı GittiGidiyor’da kadın çalışan oranımız yüzde 37 iken; yönetim kurulumuzdaki kadın üyelerimizin oranı yüzde 30. Hedefimiz, bu anlamda eşit temsil seviyesine ulaşmak.

"İşe önce kendini eğiterek ve farkındalıkları artırarak başlanmalı"

İlk olarak kadın yöneticilerin toplumsal cinsiyet ayrımcılığına dayalı kalıplaşmış yargılardan uzak durmaları, örnek teşkil etmek açısından oldukça önemli. Diğer yandan kendilerini bu konuda sürekli geliştirmeleri, nefret söylemlerinden kaçınmaları ve eşitlikçi bir dil kullanmak konusunda hassas davranmaları önem taşıyor. Yani işe önce kendilerini eğiterek ve farkındalıklarını artırarak başlamaları gerektiğine inanıyorum. Öte yandan bu yaklaşımın şirket kültürü haline gelmesiyle ilgili sorumluluk almalarını öneriyorum. Ayrıca bu alanda faaliyet gösteren dernek, vakıf ve STK’larda yer alarak, bilgilendirici ve bilinçlendirici eğitimlere katılmalarının da son derece faydalı olacağını düşünüyorum.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir