Girişimler neden basında haber olmalı?

Yaratıcı fikir ve çözümlerle önemli problemleri ortadan kaldıran ve bu yönleriyle başlı başına haber değeri taşıyan girişimler, basın bültenlerinin gücünün yeterince farkında mı?

Çoğunlukla sermayesiz ya da küçük sermayelerle, bireysel çaba ve fedakarlıklarla, inanılan bir iş fikri üzerine kurulan girişimlerin, yoğun rekabet ortamında bir yandan sundukları çözümleri iyileştirmeye çalışması, diğer yandan daha çok kişiye ulaşması gerekiyor. Türkiye’deki start-up ekosistemi genişledikçe, hızlı büyümeyi, potansiyel yatırımcılara ulaşmayı, satışları büyütmeyi, markalaşma sürecini hızlandırmayı ve müşteri bağlılığını yükseltmeyi gerektiren bu zorlu yolculukta, doğru hamleleri yapmanın önemi her geçen gün artıyor. 

Girişim ekosisteminin PR’ın en etkili araçları arasında yer alan basın bültenlerinin gücüne yeteri kadar önem vermediğini savunan Online PR Servisi B2Press, girişimlerin medyanın gücüne inanması ve basın bülteni dağıtımı başta olmak üzere PR faaliyetlerini öncelikli gündemleri arasına almalarının büyük getirileri olduğunu düşünüyor. 

Müşteri ve yatırımcılara ulaşmanın organik yolu: Basında haber olmak! 

Girişimciliğe ilgi duyan herkes bilir: 10 girişimden yalnızca biri varlığını sürdürebilir ve büyüyebilir. İş dünyasının rekabetçi ortamı, zor değişen geleneksel kalıplar ve tüketicilerin oturmuş alışkanlıkları düşünüldüğünde, bu veri o kadar da yanlış gelmiyor kulağa… Böylesine hızlı değişen bir iş ortamında iş fikrinin hayata geçebilmesi, benzer dönemlerde ortaya çıkan rakiplerinden ayrışabilmesi, yatırımcılara ulaşabilmesi ve müşteri tabanını genişletmesi, doğru zamanda, doğru biçimlerde icra edilen tanıtım faaliyetleriyle mümkün oluyor.

New York Times çok satan yazarı ve girişimci Neil Patel, büyüme yolculuğunda girişimlere etkili tanıtım stratejilerinin gerektiğini, şirketlere kitlelere ulaşmak konusunda en büyük desteği verebilecek faaliyetler arasında da basında yer almak olduğunu savunuyor. Hizmet ne kadar iyi ve benzersiz olursa olsun, kitlelerce benimsenebilmesi ve dönüştürücü etkiler yaratabilmesi için doğru bir tanıtım stratejisiyle sunulması gerekiyor. 

Girişimler, haber değeri olan işler yapar!

Forbes’ta yer alan bir makalede, start-up’ların “endüstrileri alt üst etmek ve dünyayı değiştirmek isteyen” erken aşama şirketler olduğu vurgulanıyor. Endüstri, sektör, iş alanı fark etmeksizin yenilikçi ve dönüştürücü fikirleri ölçeklenebilir iş modellerine dönüştürmeye odaklanan girişimler, inovasyondan beslenen çevik yapılar olarak öne çıkıyor. İşte tam da bu yüzden, her alanda yerleşik düşünceleri ve iş yapma biçimlerini yeni çağa uyarlamayı hedefleyen girişimlerin tüm faaliyetleri, haber değeri taşıyor. 

Kamuoyunda karşılık bulan, güncel, istatistiklere ve verilere dayanan her gelişme, o ölçüde medya potansiyelini beraberinde getiriyor. Fakat yine de, fikir ne kadar yeni olursa olsun, en az onun kadar yeni medya araçlarıyla ve çeviklikle kamuoyuna ulaşması gerekiyor. İletişim sektöründe bu çevik stratejiyi, ancak ve ancak online PR servisleri sunabiliyor.  

Girişimler neden basında yer almalı?

  • Hızlı büyümek zorundadırlar.
  • Yatırımcılara ulaşmaları gerekir.
  • Markalaşma sürecini hızlandırmak isterler. 
  • Social selling sayesinde gelir kaynaklarını çeşitlendirmeleri gerekir.
  • Müşteri bağlılığını artırmak için de kendilerini hatırlatmaları gerekir

Pazarlama ve satış ayrı, itibar ve algı ayrı 

Halkla ilişkiler ya da PR, genelde büyük kurumsal şirketlerle, onların sosyal sorumluluk projeleriyle, duyurularıyla, etkinlik tanıtımlarıyla özdeşleştiriliyor. Basın bültenlerinin de yine bu şirketlerce, bu gelişmeleri duyurmak için tercih edildiği ve eski bir yol olduğu düşünülüyor. Doğrusu, bu önyargılara geleneksel PR şirketlerinin ve PR ajanslarının iş modelleri de sebep oluyor. Çoğunlukla yıllık kontratlarla, büyük şirketlerle çalışmayı tercih eden PR ajansları, basında haber olmak gibi çok temel bir ihtiyacı bile start-up’lar, KOBİ’ler ve bireysel girişimciler için erişilmez hale getirebiliyor. Durum böyle olunca PR faaliyetlerinin en etkili araçlarından biri olan basın bülteni dağıtımına karşı “eski, geleneksel, verimsiz” gibi önyargıların oluşması, kaçınılmaz hale geliyor.

Öte yandan, pazarlama ve satış kısa vadeli hedefleri hızla gerçekleştirmeye odaklanırken, marka bilinirliğine yönelik faaliyetler orta ve uzun vadede, şirketlerin müşterileriyle ve üçüncü taraf paydaşlarla iletişiminin temelini oluşturuyor. Bu kapsamda PR, aslında pazarlama ve satış faaliyetlerinin en önemli dayanak noktalarından birini temsil ediyor. Bir şirketin iş fikrinin toplumda benimsenme oranını doğrudan etkileyen, tüketici tercihlerinde belirleyici olan ve girişimlerin etki alanını genişleten marka değerini yaratabilmek için, belirli stratejiler kapsamında düzenli hale getirilmiş, büyüme yolculuğunun başladığı ilk günden itibaren gündeme alınmış PR uygulamalarına ihtiyaç duyuluyor. 

Zira online basın bülteni dağıtımı hizmeti; girişimlerin çoğunlukla odaklarına aldığı dijital reklamlara ve influencer pazarlamaya kıyasla organik, erişim alanı çok daha geniş, bütçe kaybı risklerinin olmadığı, gerçekçi ve somut sonuçlar vaat ediyor. PR faaliyetlerinin, reklamlara kıyasla 10 ila 50 kat daha fazla dönüşüm getirdiği biliniyor.

Girişimler basında nasıl yer alır?

  • Girişimi anlatmaya değil, çözüm geliştirilen ihtiyaca odaklanmalı 
  • Üretilen fayda somutlaştırılmalı, teknik anlatımdan uzaklaşılmalı
  • Gazetecilerin ulaşamayacağı bilgi sağlanmalı 
  • Gündemle uyumlu konu başlıkları geliştirilmeli
  • Veri ve istatistiklerle haber değeri yakalanmalı

İş dünyası ve girişimcilik medyasını hafife almayın 

İkinci decacorn'unu geçtiğimiz günlerde çıkaran ve 6 unicorn’a ev sahipliği yapan Türkiye, startups.watch raporuna göre girişim yatırımları açısından MENA'nın ikinci, Avrupa'nın 10. ülkesi olarak girişim ekosistemiyle öne çıkıyor. İş dünyasının, teknolojiyi iş süreçlerine dahil eden fikirlere odaklandığı bir atmosferde, medyanın dikkati de bu genç ve yaratıcı şirketlere yöneliyor. Bu sayede çok hızlı yayılan ve viral etki gösteren girişim haberleri, haber siteleri yayınlarını sürdürdüğü müddetçe arama motoru sonuçlarında varlığını koruyor. Düzenli yürütülen online PR çalışmaları, haber kaynaklarında şirketlere dair nitelikli bir arşiv oluşturmaya yararken, iş alanı, çözüm ve girişime dair anahtar kelimelerin eşlenmesi, esnek, ölçeklenebilir ve uygun maliyetli satış yaratma taktiklerinden biri olan arama motoru pazarlamasını da kayda değer bir biçimde destekliyor. 

Tüm bu nedenlerin start-up’ların PR çalışmalarını önceliklendirmeleri ve bu alana dair önyargılarını kırmaları için ikna edici olduğunu savunan Online PR Servisi B2Press, girişimler için SEO uyumlu, haber değeri taşıyan basın bültenleri kaleme alıyor. Basın bültenleri, haber ajansları, medya listeleri ve anlaşmalı medya kuruluşları aracılığıyla dağıtılıyor. Medya takibini ve basın bültenin yer aldığı internet sitelerinin haftalık, aylık, yıllık periyotlarda raporlanmasını da kapsayan bu hizmet, kullandığın kadar öde modeliyle start-up ve KOBİ’lerin düzenli kullanımlar yapabileceği maliyetlerle sunuluyor. 30 ülkede, 23 farklı dilde basın bülteni dağıtımı hizmeti sunan, özel haber ve röportaj çalışmalarıyla Türkiye’nin önde gelen mecralarında haberlerinizin çıkmasını mümkün kılan B2Press’in girişiminiz için sunabileceklerini öğrenmek isterseniz, internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir