Geleceğin İş Dünyasına Yönelik Dikkat Çekici 4 Tahmin

  • Yapay zeka başta olmak üzere yeni teknolojilerin, iş dünyasında nasıl bir değişime yol açacağı sürekli olarak tartışılıyor. Upwork isimli global freelance iş platformunun CEO'su olan Stephane Kasriel de World Economic Forum'un internet sitesinde yer alan yazısında iş dünyasının geleceğine yönelik tahminlerini sıraladı.
  • Upwork CEO'su Stephane Kasriel ise yapay zekanın ve robotların herhangi bir işsizlik problemine yol açmayacağını düşünüyor. Ancak kendisine göre, bu mevcut işleri doldurmak için gereken beceri eksikliği olacak.
  • Kasriel'in belirttiğine göre, geleceğin yetenek savaşı şirketler arasında olmayacak, şehirler arasında olacak.
  • ABD iş gücünün yaklaşık olarak %36'sı, yani 57 milyondan fazla insan freelance olarak çalışıyor. Upwork tarafından yapılan "Amerika'da Serbest Çalışma: 2017" isimli araştırma sonucunda elde edilen mevcut iş gücü büyüme oranlarına göre, 2027 yılı itibarıyla ABD iş gücünün büyük bir kısmı freelance olarak çalışacak.
  • İlgili Yazı: 2020'nin İş Dünyasında Hangi Meslekler ve Nitelikler Öne Çıkacak?


Yakın gelecekte yapay zeka başta olmak üzere yeni teknolojilerin, iş dünyasında devrim yaratacak cinsten bir değişime yol açacağı her geçen gün daha yüksek bir sesle konuşulmaya başlandı. Bir değişim olacağı kesin, ancak bu değişimin tam olarak nelere yol açacağı ve ne hızda gerçekleşeceği tam bir muamma. Bu durumda yapılabilecek en iyi şeylerden biri ise tahminlere kulak vermek. Upwork isimli global freelance iş platformunun CEO'su olan Stephane Kasriel, World Economic Forum'un internet sitesinde yer alan yazısında iş dünyasının geleceğine yönelik tahminlerini dört maddede özetledi.

Yapay Zeka ve Robotik, İşsizliğe Neden Olmayacak, Aksine Daha Fazla İş Yaratacak

İlerleyen yıllarda yapay zekanın insanlık için büyük bir tehdit haline gelebileceği özellikle geçtiğimiz sene çokça konuşuldu. Yapay zekanın bilim kurgu filmlerindeki gibi insanlığı yok etmek girişiminde bulunabileceği bile bu zamana kadar birçok kişi tarafından dile getirildi. Yapay zekanın tehlikelerine dikkat çeken kişilerden biri de ünlü girişimci Elon Musk idi. Musk geçtiğimiz sene içerisinde attığı bir tweet'te, yapay zekanın 3. Dünya Savaşı'na yol açacağını düşündüğünü belirtmişti.

Böylesi ciddi bir tehdidin yanı sıra, yapay zekanın küresel anlamda büyük bir işsizlik problemine neden olma ihtimali de tartışılan bir başka konu. Upwork CEO'su Stephane Kasriel ise yapay zekanın ve robotların herhangi bir işsizlik problemine yol açmayacağını düşünüyor. Bizden önceki her jenerasyonun çok büyük teknolojik değişikliklerden korktuğuna dikkat çeken Kasriel, sonuç olarak otomasyonun daha fazla iş fırsatı yarattığını dile getiriyor. Microsoft CEO'su Satya Nadella da Ekim 2017'de Vanity Fair dergisi tarafından Los Angeles'ta düzenlenen "Yeni Kuruluş Zirvesi" adlı etkinlikte yaptığı konuşmada, yapay zekanın yok ettiğinden daha fazla iş yaratabileceğine dikkat çekmişti.

Kasriel, buna rağmen yapay zeka ve otomasyon ile birlikte, bazı iş kollarının ortadan kalkacağını da kabul ediyor. Ancak bu iş kollarının hangileri olacağı kanısına varmanın kolay olacağını belirtiyor. Bununla birlikte Stephane Kasriel, 30 yıl içerisinde hangi işlerin talep edileceğini bilmenin çok daha zor olduğunu ifade ediyor. Upwork CEO'sunun tahminine göre, gelecekte iş sıkıntısı olmayacak, ancak bu mevcut işleri doldurmak için gereken beceri eksikliği olacak.

Şehirler, En Yetenekli Çalışanlar İçin Birbirleriyle Rekabet Edecek

E-ticaret devi Amazon, geçtiğimiz ekim ayında ikinci bir genel merkez inşa etmek için 5 milyar doların üzerinde bir yatırım yapmayı planladığını açıklamasının ardından, farklı farklı ABD şehirlerinden 200'ün üzerinde teklif almıştı. Hatta ABD'nin Georgia eyaletine bağlı Stonecrest isimli şehrin belediye il meclisi, Amazon'un yeni genel merkezini kendi şehirlerinde açması durumunda, şehrin ismini Amazon olarak değiştirmeyi oy birliğiyle kabul etmişti.

Upwork CEO'su Stephane Kasriel'in belirttiğine göre, Amazon'un ikinci bir genel merkez açacağını duyurmasıyla başlayan bu çılgınlığı görmezden gelen tek şehir California eyaletine bağlı San Jose idi. San Jose şehrinin vizyoner Belediye Başkanı Sam Liccardo, The Wall Street Journal gazetesinde yayımlanan "Amazon'un Genel Merkezi İçin Neden Teklif Vermiyorum?" başlıklı yazısında, Amazon gibi büyük şirketlerin teknoloji yeteneğinin olduğu yerde olmak istediklerini ifade etti. Stephane Kasriel de böyle olduğuna inanıyor.

Kasriel'in belirttiğine göre, geleceğin yetenek savaşı şirketler arasında olmayacak, şehirler arasında olacak. Ona göre, teknoloji toplumu bağlamadıkça ve uzaktan çalışma bir standart haline geldikçe, insanlar çalıştıkları yere en yakın olan şehirler yerine, seçtikleri şehirlerde yaşayacaklar. Upwork CEO'su, insanların seçtikleri bu şehirlerin, teknoloji dostu ortamlarda ilgi çekici yaşam seçenekleri sunarak belirli bir ortam sahip olacaklarını düşünüyor.

2027 İtibarıyla ABD İş Gücünün Çoğunluğu Freelance Olacak

Şu anda ABD iş gücünün yaklaşık olarak %36'sı, yani 57 milyondan fazla insan freelance olarak çalışıyor. Upwork tarafından yapılan "Amerika'da Serbest Çalışma: 2017" isimli araştırma sonucunda elde edilen mevcut iş gücü büyüme oranlarına göre, 2027 yılı itibarıyla ABD iş gücünün büyük bir kısmı freelance olarak çalışacak. Zaten daha şimdiden Y kuşağının neredeyse yarısı freelance çalışıyor.

Upwork CEO'su Stephane Kasriel'in söylediğine göre, aynı zamanda yetenek boşluklarını doldurmak isteyen büyük şirketler, büyük ölçekli olarak freelance yetenekleri işe alacaklar. Oxford İnternet Enstitüsü tarafından hazırlanan bir rapora göre, 2017 yılında büyük kuruluşlar arasında yetenek platformu kullanımı %26 oranında arttı.

Daha Esnek ve Geleceğin İş Dünyasına Uygun Bir Eğitim Sistemi Gelecek

Mevcut eğitim sisteminin iyi işlemediğini savunan Upwork CEO'su Stephane Kasriel, gelecek nesilleri eğitme şeklimizin, artık onları bugünün becerileri ve işlerine yeterince hazırlamadığını söylüyor. Kasriel'in ifade ettiğine göre, çocukluğumuzda matematik, bilim ve sanatı ayrı disiplinler olarak ele almamız ve daha sonrasında da günümüz ekonomisinde gerçek dünya problemlerini çözmeye çalışmamız bir anlam ifade etmiyor.

Stephane Kasriel, gelecekteki eğitimin, 21. yüzyılın iş gücünün ihtiyaçlarına uyması için daha esnek olacağı konusunda iyimser olduğunu belirtiyor. Upwork CEO'su, buna yönelik olarak son dönemde, teknoloji uzmanları tarafından da önerilen çok sayıda proje tabanlı okulun açıldığını ifade ederken bu okulların, geleceğin eğitiminin nasıl görüneceğine dair bir zemin oluşturduğunu dile getiriyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir