Dünyanın En Çok İhtiyaç Duyduğu Kavram Etik - Anadolu Hayat Emeklilik Reklamı Üzerine

Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden, rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler, evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini, daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkûmdurlar.

Mustafa Kemal ATATÜRK

Bugüne kadar başarının yalnızca çok çalışmaktan geçtiğine inanan biriyim. Bu yalnızca kişiler, kurumlar ya da şirketler açısından değil, ülkeler açısından da geçerli bir durum bence. Ne zaman çalışmaktan sıkılsam Sakıp Sabancı'nın çalışmak çalışmak çalışmak sözlerini duyarım kulaklarımda. Bugün milletçe geldiğimiz durum adına özeleştiri yapacak olursak M.K. ATATÜRK'ün Dinlenmemek üzere yola çıkanlar asla yorulmazlar " sözünden çok uzakta olduğumuzu söylemek zor değil.

Bugün televizyonlarda yayınlanan bir reklamdan bahsedeceğim. Anadolu Hayat Emeklilik'e ait olan bu reklam, bireysel emeklilik üzerine. Reklamın odak noktasını oluşturan ve dikkat çekilmek istenen nokta ise reklamın sonunda ayakta alkışlanarak şöyle lanse ediliyor: Ben büyüyünce emekli olacağım, işe gitmeden para kazanacağım, keyfime bakacağım .

httpv://www.youtube.com/watch?v=MoZaec9o1hg

İlk etapta reklamın vermek istediği mesajı gözardı edip işin etik kısmına odaklanırsak, reklamın hem toplumun değer ve yargılarına hemde şirketlerin sahip olması gereken kendi öz değerlerine ters olduğunu söyleyebiliriz. Yıllar içerisinde gelişen sosyal sorumluluk kavramının yalnızca ağaç dikmekten ibaret olmadığını, toplumun değer ve yargılarının koruyacak şekilde uygulanması gerektiğini firmaların gözardı etmemesi gerek.

Reklamın vermek istediği mesaja gelirsek, toplumu negatif yönde etkileyecek; karını maximize etmek amacıyla toplum değerlerini hiçe sayan bir tavırla reklam yapmak, firmanın ne kurumsal sosyal sorumluluğa nede firmanın sahip olması gereken etiğe sahip olmadığını gösteriyor.

Reklam günümüzün olmazsa olmaz pazarlama araçlarından biri. Bir firmayı kendi ürününü tanıtmak amacıyla yaptığı reklam dolayısıyla eleştirmek mümkün değil. Ancak toplumun ahlaki ve etik değerlerini göz ardı ederek, toplumu bir adım daha ileriye taşıyacak kazan-kazan mantığının yerine kolay yoldan para kazanmayı amaçlamayı güdüleyen bir mantıkla reklam yapmak, ne sosyal sorumluluğa yakışan bir davranış ne de toplumun değer ve yargıları gözeten bir anlayışın ürünüdür.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir