Ülkemizde stajyerlik ve stajyer kanunlarıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Bizim için bu sorunun cevabı işveren ve öğrenci açısından bakılması oranıyla birbirinden oldukça farklı şekiller alabiliyor. Türkiye’de stajyerlerin çoğunluğu maaş konusunda sıkıntılı; birçoğu hatta büyük bir çoğunluğu hiç maaş almıyor. Firmaların çoğu bu konuda hemfikir, yasal olmasının da desteğiyle stajyere maaş ödemesi yapılmıyor. Haklı arama kısmına gelecek olursak, o da şartlar dahilinde çok damümkün olmuyor çoğu zaman maalesef.
Peki dünya açısında bu değerlendirmeye hiç baktınız mı? Sizce dünyanın en büyük ve en karlı şirketleri, stajyerlerine hangi oranlarda ödeme yapıyor dersiniz? Ölçütler oldukça yüksek. Hatta bizdeki çoğu çalışan maaşını dahi yüksek oranlarda geçen rakamlar söz konusu.
İşte dünyanın en büyükleri ve stajyerlerine ödedikleri maaş oranları:
IBM

IBM ‘extreme blue’ adıyla bir stajyerlik programı sunuyor öğrencilerine. Staj boyunca çok farklı alan ve departman bazında çalışmalarda stajyer bulunabiliyor.
Ortalama stajyer maaşı ise : $ 3, 942 olarak seyrediyor.
HP

Öğrencilerin görüşlerine göre zorlu proje görevleri, esnek çalışma saatleri ve sağlam mentörlük gücüyle değerlendirildiğinde HP’de stajyer olarak bulunabilmek büyük fırsat.
Ortalama stajyer maaşı ise : $ 4, 180 olarak seyrediyor.
Qualcom

Qualcom yaz dönemi ve kış dönemi olmak üzere iki ayrı dönemde toplam 800 stajyer alımı yapıyor. Bünyesindeki stajyerlerin %60’ını da çalışan olarak bünyesine katıyor.
Ortalama stajyer maaşı ise : $ 4, 560 olarak seyrediyor.
Intel

Intel’in dünya genelinde bir stajyerlik programı mevcut. Farklı alanlarda, farklı mentörlük ve genişleme stratejisini benimsiyorlar.
Ortalama stajyer maaşı ise : $ 4, 836 olarak seyrediyor.
Apple

Apple çalışanlarında olduğu gibi stajyerlerinde de biraz daha katı ve çalışma disiplini çerçevesinde bir gelişim izlemeyi tercih ediyor. Rahat ve esnek çalışma şartları ve durumu arayanlar adına Apple maalesef pek de uygun bir şirket değil.
Ortalama stajyer maaşı ise : $ 4, 914 olarak seyrediyor.
Yahoo

Yahoo’nun stajyer alım çıtası bir hayli yüksek ve benimsedikleri stratejiye göre bunu her yıl arttırarak gitmeyi tercih ediyorlar.
Amazon

Amazonun en önemli özelliği stajyerlerini oldukça farklı projelere hazırlıyor ve üzerinde görevlendiriyor.
Ortalama stajyer maaşı ise : $ 5, 539 olarak seyrediyor.
Google

Google stajyerlerine göre, Google’da çalışmanın şartlar haricinde değeri dahi tartışılamaz. Oldukça interaktif ve önü açık bir stajyer programından bahsediliyor.
Ortalama stajyer maaşı ise : $ 5, 678 olarak seyrediyor.
Adobe

Adobe stajyerlerine iyi hazırlanmış bir geleceğin nasıl yönetileceğini öğretmeye çalıştığını açıklıyor. Stajyer ve çalışan arasında ortak bir kültür yaratmanın önemi ise asıl ve en önemli değerlerinin başında.
Ortalama stajyer maaşı ise : $ 5, 757 olarak seyrediyor.
Linkedin

Eğlence, deneyim, gelecek gibi terimleri Linkedin’de elde etmek oldukça kolay. Fakat elbette alım kriterleri ise bir hayli yüksekte seyrediyor.
Microsoft

Microsoft kendi bünyesinde dünyanın en seçkin ve derinlemesine staj programlarından birini oluşturmuş durumda. Stajyerlerine mümkün olduğunca şirket içi görevler vermeyi ve performans değerlendirmelerine stajyerlerini de katmayı ihmal etmiyor.
Ortalama stajyer maaşı ise : $ 5, 936 olarak seyrediyor.
Ebay

Ebay kültürü diğerlerinden biraz daha farklı yönlerde ilerliyor stajyerlik boyunca. Teknolojik açıdan büyük ve zorlu projelerin Ebay bünyesinde stajyerlerini beklediği söyleniyor.
Ortalama stajyer maaşı ise : $ 5, 939 olarak seyrediyor.
Facebook

Facebook’da stajyerlerden beklenen çok çalışmak ve hatta bu çalışma ile patronlarınıza dahi meydan okumak.
Ortalama stajyer maaşı ise : $ 6, 056 olarak seyrediyor.
Twitter

Stajyerlere tam zamanlı çalışanlardan ayrı kesinlikle herhangi bir muamele gösterilmiyor. Başlangıçta ‘boot-up’ adı verilen bir geçiş çalışmasının ardından, başarılı olanlar Twitter bünyesinde çalışan olarak devam edebiliyor.
Ortalama stajyer maaşı ise : $ 6, 938 olarak seyrediyor.
Bu bir tür iç değerlendirme olsa gerek,
Peki sizce aramızda oluşan farkın bu kadar uçurumlaşmasının sebebi yalnızca firmalar mı dersiniz?