Doğtaş Marka ve Ürün Direktörü Çağrı Öztürk: "Metaverse dünyası popülerliğini artıracak"

Doğtaş Marka ve Ürün Direktörü Çağrı Öztürk: "Metaverse, bir oyun veya insanların sadece eğlence için varlık gösterdiği bir alan değil, gerçekliği ve sanal dünyayı birleştiren kendi içerisinde gelişen dijital bir evren."

Yeni bir gerçeklik, anlam dünyası ve işbirliği fırsatları sunan; kültürel, entelektüel ve ekonomik üretim için altyapı ve etkileşim olanakları tanıyan metaverse kavramı, değişime ayak uydurmak isteyenlerin gündemine yerleşti. Bu alanı bir oyun alanı olarak gören markalar, ardı ardına stratejiler geliştirmeye çalışırken, birçok kişi de internetin geleceği olarak görülen bu sanal evrende şimdiden yerini ayırtmak istiyor.

Metaverse evrenine dair teknolojide geride kalma korkusu, sektöre dair pazarı ve yatırımları artırıyor. Gartner tarafından yapılan araştırmada 2026 yılına kadar insanların yüzde 25’inin; iş, alışveriş, eğitim, sosyal medya ve eğlence için günde en az bir saatini metaverse’te geçireceği öngörülüyor. Peki marka ve pazarlama dünyasını nasıl bir gelecek bekliyor? Son zamanların en sıcak gündem maddelerinden metaverse kavramıyla ilgili, Doğtaş Marka ve Ürün Direktörü Çağrı Öztürk ile görüştük.

Metaverse, değerli ve sürekli gelişen bir bilgi-işlem platformu olarak popülerliğini artırıyor
Teknoloji büyük bir hızla değişiyor ve gelişiyor. Daha önceleri biraz da filmlere konu olan “bilimkurgu” yaklaşımları, gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Birçok insan için bu yeniliklerden biri de metaverse dünyası. Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçekliğin hayatlarımızın, etkinliklerimizin ve pazarlama dünyalarımızın bir parçası olması, metaverse dünyasını da hızlı bir şekilde kabullenmemize ve planlarımızın içerisine almamızı sağladı. Yapılan araştırmalar 2021'de yaklaşık 85 milyon kullanıcının en az ayda bir AR veya VR deneyimi yaşayacağını gösteriyor. Metaverse dünyası ise; değerli ve sürekli gelişen bir bilgi-işlem platformu olarak popülerliğini artırarak sürecini devam ettiriyor. 

Gerçek dünyadaki pazarlama aktiviteleri ve metaverse aktiviteleri paralel ilerliyor
Dünya medyasında kendine sıklıkla yer bulan metaverse konseptinin, sosyal medyada her gün artan hashtag kullanımı, ilgili paylaşımlar ve hatta metaverse adına kurulan özel bir fon, bu alana yapılan yatırımların gün geçtikçe artacağının da bir işareti. Bugün, sıklıkla üzerine konuştuğumuz metaverse’ler bir oyun veya insanların sadece eğlence için varlık gösterdiği bir alan değil, gerçekliği ve sanal dünyayı birleştiren kendi içerisinde gelişen, kullanıcıların yaratmasına, tasarlamasına, sahip olmasına, satmasına ve yatırım yapmasına olanak tanıyan dijital bir evren. Bu alanı pazarlama bakış açısıyla değerlendirdiğimizde ise en önemli konu; gerçek dünya pazarlama aktiviteleri ve metaverse aktivitelerinin paralel ilerlemesi. Doğtaş olarak biz de bu alanda çalışmalarımızı mümkün olduğunca aynı dinamikler çerçevesinde yürütmeye özen gösteriyoruz. Örneğin, offline dünyada kullandığımız reklam panosu tasarımlarını bu dünyada da farklı alternatiflerle kullanmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bununla birlikte sadece metaverse dünyasında sahip olunabilecek bir koleksiyon tasarımı ve deneyim alanları da yine planlarımızın arasında yer alıyor. 

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir