Clarks'ın Çocuk Ayakkabıları 'Cinsiyetçilik' Kıskacında

Cinsiyet eşitsizliği küresel ölçekte kanayan bir yara. Öyle ki çağ ne kadar ileri olursa olsun, dönemler boyunca aşmak için mücadeleler verilmiş birçok sorun birkaç kelime, bir afiş, bir reklam hatta bir ürünün isminde bile gün yüzüne çıkabiliyor. Son olarak Clarks’ın ürettiği kız ve erkek çocuk ayakkabılarının isimleri kadın erkek rolleri arasındaki eşitsizliğin günlük hayatımıza bu kadar yansımış olması bakımından eleştirildi.

Birleşik Krallık menşeli marka Clarks’ın okul dönemi için tasarladığı kız çocuk ayakkabılarından birisine  “ Oyuncak Bebek” erkek çocuk ayakkabılarından birisine ise “Lider” ismini vermesi ile adeta ortalık karıştı. Cinsiyet ayrımcılığının günlük yaşamımızın ne kadar içinde olduğunu, sadece sözle ya da hareketle değil bir ayakkabı ile de çocuklara cinsiyet rollerinin dayatılabileceği konusunda bir çok kesimden tepki aldı.

Aslında sadece isimleri değil, ayakkabıların tasarımları da bu görüşün ne derece haklı olduğunu kanıtlıyor.  Çünkü kız çocuk ayakkabılarının iç malzemesi kalp desenli iken erkek ayakkabılarının iç malzeme teması ise futbol.

Ancak Clarks müşterilerinden birisinin şikayeti sonrası websitesinden sadece  “Oyuncak Bebek” ismini verdiği ayakkabıyı eski ve devam etmeyecek bir seri açıklaması ile kaldırarak “Tüm koleksiyonumuzun cinsiyet ayrımı gözetmeyen inançları yansıtması adına çok çalışıyoruz.”  “İstemeden incinmenize neden olduğunuz için özür dileriz.” Mesajı yayınlayarak müşterileri ve kamuoyundan özür diledi. Ancak erkek çocuklar için üretilen “Lider” modelinin hala satışta olduğunu da hatırlatmak isteriz.

Konuya tepki gösterenler arasında durumunu “2017’de gerçekleşmiş olmasına inanılamaz “ olarak özetleyen İskoçya başbakanı Nicole Sturgeon ve birçok İngiliz kabine üyesi ve hak savunucusu yer aldı.

Cinsiyet ayrımcılığı gibi bir konu ile gündeme gelmesi nedeniyle Clarks’ta durumların pek parlak olduğunu söyleyemeyiz. Ancak yetkililer markanın prestijini kurtarmak amacıyla bundan sonra “unisex modellere daha fazla yer vereceklerini” ifade ettiler.

Son zamanlarda cinsiyet ayrımcılığını yıkmaya çalışan birçok başarılı reklam görmüşken önce kız çocukları balerin, erkek çocukları mühendis olarak gösteren reklamı ile Aptamil, sonrasında cinsiyetçi ürünleri ile Clarks aslında çağlar boyunca kültürel kodlarımıza yerleşen cinsiyet rolleri yıkmanın ne kadar zor olduğunu hatırlatıyor. Bu nedenle yıkmak için de ne kadar canla başla çalışmamız gerektiğini de..

 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir