Bukombin.com: Senin Kombinin Hangisi?

Giyinme, Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre yalnızca vücudu dış etkenlerden korumak için karşılanması gereken fizyolojik bir ihtiyaç iken, günümüzde fizyolojik olmanın yanı sıra sosyal bir ihtiyaç halini  de aldı. Üstelik artık giyinmek de yetmiyor.İnsanlar toplumda kabul görmek ve saygınlık kazanmak için" iyi giyinmek"  istiyor.Bu istek yoğun bir talebe dönüşünce, arz da haliyle aynı oranda artıyor. Demem o ki artık hepimiz iyi giyinmenin yollarını arıyoruz ve moda olan ne varsa ona ulaşmaya çalışıyoruz. Bizler bu kadar istekliyken bu fırsatın değerlendirilmemesi tabi ki düşünülemez. Varlığını ispatlamış markaları, modacıları ve e-ticaret sitelerini ayrı tutarsak her gün yeni birilerinin giyim-kuşam ve moda dünyasına merhaba dediğini söyleyebiliriz. Özellike e-ticaret sitelerinde ve moda bloglarında azımsanamayacak bir artış var.Dolayısıyla hepsinden haberdar olmak neredeyse imkansız.

Bu kalabalığın arasından sıyrılmak için hedef kitleyi bir şekilde kalbinden vurmak, daha önce karşılanmamış bir ihtiyacı karşılamak, yeni ve  mümkünse eğlenceli fikirlerle ilgi çekmek, bunu başardıktan sonra da ulaşılan kitleyi elde tutmak şart.

Geçen yıl kurulan ve son zamanlarda hepimizin ya kişisel olarak keşfettiği ya da arkadaşlarımızın birer birer Facebook sayfasını beğenmesiyle gözümüze takılan bukombin.com yukarıda saydıklarımızı gerçekleştirerek önemli bir başarı elde etti ve Facebook'ta 1 milyonu aşkın beğenme, Twitter'da ise 23.957 takipçi sayısına ulaştı.

Doğrusunu söylemek gerekirse arkadaşlarım bu siteyi beğendiğinde, Facebook'ta paylaşılan kombinlere bakarak bu kadar beğenilmesine anlam verememiştim. Yapılan kombinlerin genelinde parfüm şişeleri dahil her şey aynı renkti ve bana göre zevksiz kombinlerdi. Hatta kıyafetlerle iPhone kombinlendiğine bile şahit oldum. Bu yüzden hiç girip incelemedim. Ama erkek arkadaşlarımdan da siteyi beğenenler çıkmaya başlayınca bu popülerliğin sebebini merak ettim ve siteyi incelemeye başladım.

935412_506660126050199_666933006_n

Neden başarılı olduklarına  ve farklılaşan yanlarına dair gözlemlerim şu şekilde;

Öncelikle site bir e-ticaret sitesi değil ama çeşitli markalar, bu markaların ürünleri ve fiyatları var. Ürünü satın almak için üzerine tıkladığınızda ürün markasının kendi sitesine yönlendiriliyorsunuz. Yani bukombin.com yalnızca teşhir görevini üstlenmiş, satış kısmına karışmamış. Zaten sitenin adından da anlaşılacağı gibi burada asıl yapılan ve insanları kendine çeken  iş kombin oluşturmak. Sadece kıyafet değil ev dekorasyonu, elektronik hatta araba bile kategoriler arasında yer alıyor. Siteye üye olanlar istedikleri kategorilerden seçim yaparak kombinler oluşturuyor ve   arkadaşlarıyla paylaşıyor. Editörlerin seçtiği kombinler sitede de yayınlanıyor. Erkeklerden de oldukça ilgi olduğu rahatça söylenebilir. Özellikle Twitter sayfasında erkeklerin de katılımı hayli fazla. Sanırım herkes içindeki Cengiz Abazoğlu'nu ya da Tuvana Büyükçınar'ı dışarıya çıkaracak platform arıyordu, bukombin.com bunu farketti ve harekete geçti. Başarılı olmasının en önemli nedeni de kullanıcılara  hem eğlenecekleri, hem sanal ortamda da olsa yarattıkları bir şeyin beğenileceği hem de modayı takip edebilecekleri kapsamlı bir ortam sunması.

Yapılan kombinlerin yukarıda bahsettiğimiz gibi sitede yer alan çeşitli markaların ürünlerinden oluşması da tabi ki işin ticaret kısmı ve zekice düşünülmüş bir pazarlama stratejisi. Çünkü beğendiği kombine sahip olmak isteyenlerin sayısı hiç de az değil. Bunu Facebook paylaşımlarına yapılan yorumlardan da rahatlıkla anlayabiliriz. Bu durumda bukombin.com tam olarak  olmasa bile aracı e-ticaret sitesi olarak tanımlanabilir.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir