Brawl Stars Oyunu Nasıl Çocukların Favorisi Oldu?

2017 yılında lansmanı yapılan, 2018-2019 yılında ise ulaştığı kitlelerin genişliği ile ses getiren Brawl Stars oyunu bence incelenmeye değer bir vakadır.

2017’de oyun lanse edildiğinde günde 5 milyon pre-register alan oyun, global lansman öncesinde 6 milyon dolarlık bir gelir elde etmişti bile…

Supercell’in en popüler oyunu Clash Royal’e kendi içinde önemli bir rakip olmaktadır. Her geçen gün oyuncu sayısı artan Brawl Stars, Türkiye’de 6-11 yaş arasındaki erkek çocuklarla gerçekleştirdiğimiz pek çok odak grup içerisinde de “en favori oyun” olarak anılmaktadır.

Oyunun bu kadar popüler olmasının nedeni nedir ?

  1. Oyunlarda UX’in Önemi: Bir bütün olarak bakıldığında kullanıcı deneyimi sunan, kolay algılanan, kolay oynanan, rekabet hissini tatmin eden, oyuncuyu hayal kırıklığına uğratmayan uygulamalar, kullanıcıları daha fazla oyunda tutmaktadır. Brawl Stars gibi freemium oyunlarda ise kullanıcı, oyundan zevk alıyorsa uygulama içi satın almalara yönelir. Diğer ücretli oyunlar gibi onların ilerlemelerini engellemeyen bir yapı içerisinde kurgulanan, her yaştan çocuğun kolaylıkla kullanabildiği bu oyun daha ilk adımında Türk çocuklarını yakalamıştır.
  2. Ara Yüz Kullanışlılığı: Birçok farklı eylem ve düğmeye sahip olmasına rağmen, Brawl Stars'ın menüsü, karakterlerin özelliklerini rahatlıkla algılayabileceğiniz bir yapıda kurgulanmıştır.  Seçilen karakteri net bir şekilde göstermek için menünün merkezine odaklanır. Ekranın yan tarafındaki daha az önemli tüm eylemleri tematik bir şekilde gösterir. Bu da çocukların hızlı anlamalarına, stratejilerine uygun karakterleri kolaylıkla seçmelerine yardımcı olur.

18 düğmenin tümü, oyuncunun gün boyunca daha fazla performans gösterme olasılığına bağlı olarak, oyun oynarken ellerin ve parmağın standart konumunu dikkate alarak düşünceli bir şekilde yerleştirilir ve yeniden boyutlandırılır. Bu nedenle, deneyim çok pürüzsüzdür ve bir oyuncu hiçbir zaman herhangi bir eylem gerçekleştirmek için konumunu ayarlamak zorunda değildir. Aslında bir alt görünüme girerken hem geri düğmesi hem de ana sayfa düğmesi görünür: ilk önce beklediğiniz gibi solda ve ikincisi sağda. Her ikisi de sizi ana menüye geri getirir. Bu gereksiz bir fazlalık gibi görünebilir, ancak bu genel olarak solak ve sağ elini kullanan oyuncuların ihtiyaçlarını karşılayabilirken, her oyuncuya belirli bir anda cihazı nasıl tuttuklarına bağlı olarak iki seçenek sunar, böylece bir kez daha orada akıllı telefonun konumunu değiştirmeye gerek yoktur.

  • Oyun Kurgusu: Brawl Stars'ın oynanışı çok basit ve mobil oyun için son derece uygun: kişinin gerçekleştirebileceği sadece iki ana eylem var: Hareket et ve saldır. Ekran iki ana sıcak noktaya ayrılmıştır: çekim ve nişan için sağ ve hareketler için sol olan. Ayrıca, en fazla düşmana çok fazla çaba sarf etmeden veya nişan alma gereği duymadan ateş edebilir. Ana saldırıları kullanmak, ekranın sağ tarafında bulunan ve çekim için tasarlanmış olan düğmeyle erişilebilen özel bir saldırıyı yeniden şarj eder.

Bir anne olarak kan revan içinde kalan ekranlarda oynanan silahlı oyunlara nazaran Brawl Star’ta “gerçek anlamda zarar görmeden” bir erkek çocuğunun rekabet ve savaş arzusunu tatmin eden bir kurguda oyunun yapılandırılması beni ayrıca cezbetmektedir. Ne kan, ne ölüm gösteren oyunda, karakterler her zaman sevimli ve eğlencelidir.

  • Ödül Döngüsü: enerjisi bittiği anda oyunun dışında kalınan yun sistemlerine karşın, Brawl Star içerisinde farklı ödüller sayesinde oyunda yansanız da devam etme imkanına sahipsiniz. Altınlar, elmaslar ve ödül kutuları sayesinde karakterlerinizi daha güçlü yapabilir, oynayacağınız oyuna göre strateji belirleyerek en doğru karakterle ilerleyebilir, kupalar kazandıkça eni karakterler alabilir ya da arzuya göre satın alabilirsiniz.
  • 3 Dakika Kuralı: Sürekli acele ettiğimiz, hep bir yerlere yetişmeye çalıştığımız günümüzde metrodan inmeniz ve çevrimiçi bir oturumdan çıkmanız gerekebilir. Supercell’in oyun oynama süresi ortalama 2,30 dakikadan fazla sürmez ve birçoğu üç dakikadan fazla dayanamaz. Bu, şirketin diğer başlıkları için de geçerlidir: Clash of clans'ın saldırısı üç dakikalık bir zamanlayıcı ile sınırlıdır, Clash Royale savaşları da üç dakika sonra sona erer.  Bu sağlık açısından da önemli bir durumdur, saatlerce oyun başında kalan herkesin duruş bozuklukları, mide bulantıları yaşadığı bilinen bir gerçektir. Maksimum üç dakika ayarlanmış bir oyun süresine sahip olmak, az zamanda oyun oynama tatmininin yaşanmasına ve annelerin saç baş yollamamasını sağlamaktadır.

Seans açısından ortalama olarak daha uzun olan tek mod, hafta sonu düzenlenen haftalık etkinliktir, genellikle oyunda kaldığınız süre boyunca sizi ödüllendirir ve ortalama dört-beş dakikalık bir seanstır. Hafta sonu boyunca özel etkinliklerin yapılması keyfi bir karar değildir: insanların oyunu oynamak için daha fazla zamanları vardır ve ayrıca bir yatakta veya koltukta rahatça oyun oynama imkânına sahip olurlar.

  • Kadın karakterlerin çok olması: Normal şartlarda bir bilgisayar oyununda bu kadar çok güçlü, stratejik özellikleri olan kadın karakterlerde göremezsiniz. Hiçbir erkek çocuğunun bir kadın karakteri idealize edip, onun güçlerine sahip olduğunu kolay kolay göremezsiniz. Her geçen gün sayıları ve güçleri artan Brawl Stars karakterleri arasında en değerli olanlar kadın karakterler. Evde, okulda, araştırmalarda gördüğümüz çocukların bu kadın karakterlere ulaşma ve onları benimsemeleridir. Pek çok alanda kadının gücünü ön plana çıkarmaya çalışan kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarına baktığımızda, Brawl Stars’ın tek bir oyunla 6-11 yaş arası erkek çocuklar nezdinde bunu başardığını görmek umut vericidir. Erken yaştan itibaren kadınların da her konuda başarılı, güçlü olacağı mesajını bilinçaltına aşılayan oyunu beğenmemizdeki önemli nedenlerden bir tanesi de budur.

Brawl Stars’ın hem çocuklar hem de yetişkinler nezdinde popüler olmasına şaşırmıyoruz. Belki sürdürülebilirlik anlamında oyunda eksiklikler olabilir ( Basamak yükseldikçe ödüllerin azalması, oyunun yavaşlaması, elmas sahipliğinin zorluğu vb.) ancak, Brawl Stars,

  • Cinsiyet eşitliği
  • Stratejiye uygun karakter seçimini desteklemesi
  • Basit ve sade yapısı
  • Karakterlerinin ürkütücü olmaması
  • Kan revan bir ortamdansa daha naif bir ortam içerisinde sunulması
  • Tek ve ekip olarak farklı modlarda oynama imkanı sunması
  • 3 dakika sınırı
  • Karakterlerinin pek çok sektörde ikonik kullanım imkanı
  • Ücretsiz giriş ve oynama imkanı ile daha gönül rahatlığıyla çocuklara sunulabilecek bir oyundur.
Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir