Brave New World markaları geleceğe hazırlıyor

Brave New World Kurucusu Serhat Gürcü’ye, bütünsel yaklaşımıyla dikkat çeken Brave’in markalara sunduğu hizmetlerden gelecek dönem hedef ve stratejilerine kadar birçok konuda sorularımızı yönelttik.

Serhat Gürcü’nün “metaverse” alanındaki yeni girişimi Brave New World, bu alanda yer almak isteyen markalara sürdürülebilir ekosistemler yaratıyor. Brave New World Kurucusu Serhat Gürcü’ye, bütünsel yaklaşımıyla dikkat çeken Brave’in markalara sunduğu hizmetlerden gelecek dönem hedef ve stratejilerine kadar birçok konuda sorularımızı yönelttik.

2022’nin ilk yarıyılı YouthWorks için nasıl geçti? 
YW’ün iş modeli, veri ve yaratıcılık arasındaki entegrasyonu sağlama üzere kurulu. Bu holistik bakış açısı müşterilerine pozitif katkı sağladığı için ajans sürdürülebilir büyümesine devam ediyor. Hem kreatif hem de medya işlerimizden memnunuz.

Özellikle son yıllarda dijital dönüşümün hız kazanmasıyla birlikte yol haritanızda hangi değişiklikleri yaptınız?
Önce medya ve data ekibi kuruldu, sisteme entegre edildi daha sonra iki yeni business yaratıldı. Birisi yapay zekâ ve blockchain temelli bir Saas platformu olan AdIn, diğeri ise şirketleri yeni gerçekliğe hazırlayan bir Web 3.0 şirketi olan Brave. Bu ikisi YW dışında ayrı şirketler, tüm reklam / pazarlama dünyasına hizmet vermek için kuruldular ben de artık orada çalışıyorum.

Yeni yapınız Brave’den kısaca bahseder misiniz? Bu girişiminizin hayata geçmesini sağlayan içgörü ve deneyimleriniz neler?
Biliyorsunuz; Metaverse, token ekonomisi, NFT, Web 3.0, DAO’lar gibi kavramlar havalarda uçuşuyor. Aslında herkes yeni dünyada yerini almak istiyor fakat nereden başlayacağını bilmeyebiliyor. 

Kripto paralar ve NFT, kitlesel adaptasyonu hızlandırsa da hâlâ yolun çok başındayız fakat değişim kaçınılmaz bir noktada olduğundan şirketler/markalar panikle hareket ettiklerinde epey bir yatırımı boşa harcamış olabiliyorlar. 

Brave New World; şirketlerin nereden, nasıl başlaması gerektiğini biliyor, stratejiler geliştiriyor, projeleri ekosistem partnerleri ile birlikte geliştiriyor ve sürdürülebilir ekosistemler yaratıyor. Yani Brave markalardan çok şirketlerle çalışıyor.

Peki pazarlama dünyası yaratıcı projeleri kimlerle yapacak? 
Bu noktada işin kreatif yanının ajanslara yakınsayacağını düşünüyorum yani ajansların hızla know-how’larını ve tedarik zincirlerini geliştirmeleri gerekiyor. Bu durum ajanslar için her ne kadar yeni büyüme alanları yaratsa da iş modellerini yakın zamanda değiştirmek zorunda bırakacaktır. Özellikle yaratıcı ajansların iş modelleri sabit gelir ile çalışıp reklam filmi üretmek üzerine kurulu. Bu çok sancılı bir transformasyon olacak.

Tüm bu gelişmeler bize var olan katı yapıların önce merkeziyetsizliğin ne anlama geldiğini, network tipi iş üretme biçimlerini ve kavramların anlamını içselleştirmeleri zorunluluğunu gösteriyor. Bunlar anlaşılmadan markanın sonuna -verse getirmenin “iyi niyetli çabalar” şeklinde kalacağını düşünüyorum. Bu sebeple Brave, metaverse’de; bina, stand, deneyim vs. alanı üretmiyor. Sürdürülebilir ekosistemler tasarlıyor. Bu ekosistem VR, AR, Blockchain vbg altyapılarını içeriyor. Bu altyapıları da her biri alanında en iyi olan partnerlerimiz ile birlikte yapıyoruz.

Brave’deki ekibinizi tanıyalım...
Şu anda 10 kişi olan Brave takımımızdaki sayıyı artırmak istiyoruz. Ekibin içerisinde ajanslardan farklı olarak; 2 ülke, 4 üniversite, 17 blockchain ve NFT öğrenci kulübü, 51 partner şirket ve 81 NFT artist yer alıyor. Ekosistemimizi daha büyütmeyi hedefliyoruz. Ekibimiz, stajyerler dahil blockchain, nft gibi konularda deneyim sahibi kişilerden oluşsa da, bu konuda yetenek havuzu yeni oluşmaya başladığı için en büyük zorluk yetenek bulmak. Ekibimizde yer almak isteyenler [email protected] adresinden bize ulaşabilirler.

Brave olarak markalara hangi hizmetleri sağlayacaksınız?
B2B ana odağı. NFT projeleri, blockchain altyapıları, VR, AR çözümleri ile şirketleri meta ready hale getiriyor. Halihazırda Türkiye’de iki önemli şirket için ekosistem geliştiriyor.

Sizi birçok kreatif ajanstan ayıran farkınız da veri odaklı olmanız. Metaverse alanındaki hizmet yelpazenizden bahseder misiniz? 
YW metaverse için henüz bir proje yapmadı çünkü henüz erken olduğunu düşünüyoruz. Yapmak istediğinde Brave’in gücünü kullanabilir. Şu anda markalarımız için NFT odaklı projeler yapılıyor. Çok da iyi geri dönüşler alıyoruz. Medya tarafı ise “meta media” ile, markaları bu konularla ilgili hedef kitlelere ulaştırıyor. 

Metaverse, özellikle reklamcılık dünyasında neleri değiştirecek?
Muhtemelen 10 senelik bir perspektifte bakmak gerekir çünkü hem teknoloji altyapısının, hem de kültürün aynı anda gelişmesi gerekiyor. Fikir vermesi açısından Accenture’ın paylaştığı verilere bakabiliriz. Bu veriler örneğin ETH kullanıcı sayısının 2031 yılında, 1 milyar kişiye ulaşacağını söylüyor. İnternetin 1 milyar kullanıcıya ulaşmasından çok daha hızlı olsa da metaverse’ün hayatımıza kalıcı şekilde girmesi de en az bu kadar sürebilir.  

Peki metaverse’ün reklamcılığa etkileri nasıl olabilir? 
Reklamcılık dünyasında bildiğimiz her şeyi değiştirebiilr. Bu değişim de merkeziyetsizlik ile ilgili olacaktır. Hem markaların hem de kreatif yapıların merkeziyetsizlik kültürüne uygun davranmaları gerekecek. Örneğin iş yapış şekilleri kökten değişecek. Her iki tarafta da muhtemelen aylık sabit ücretle çalışan yetenekler çok azalacağı için işler daha DAO mantığında ilerleyecektir. 

Reklamcılık okutma, dinletme ve  gösterme / izletme şeklinde evrildi. Bu paradigma da yerini dijital ve phygital deneyime bırakacaktır. Özellikle AR VR’dan daha çabuk hayatımıza girecektir. Bu da hem kreatif hem de medyayı derinden etkiler. 

Devlerin ortak platformları üzerinden sosyalleşerek iş yapılmaya devam edilse de her markanın kendi evreni olacaktır. Kabaca web sitelerinin hazırlandığı ilk günlerdeyiz diyebiliriz. 

Ölçümleme ve hiper kişiselleştirme teknolojileri de çok gelişeceği için bildiğimiz ajans yapıları kökten değişecek çünkü şu anda reklamcılık katmanlar arasında nasıl bir etkileşime sebep olacağını belirlemekle uğraşıyor. IBM’in hazırladığı kapsamlı rapora göre, reklam bütçelerinin yüzde 63’ü bu sebeple çöpe gidiyor. Blockchain ve AI bu sorunu çözecektir.

Son olarak gelecek dönem stratejileriniz ve hedeflerinizi dinleyelim...
Kişisel olarak yeni heyecanım AdIn ve Brave New World. 

AdIn hem AI hem de Blockchain altyapısı ile reklam pazarlama dünyasına çok büyük katkılar sunacak. Türkiye’den çıkan ve dünya çapında ses getiren bir teknoloji geliştirdiğimize inanıyorum. 

Brave New World ise şirketleri meta ready hale getirme misyonunu üstlendi. Onun da dünya çapında başarılı bir şirket olacağını düşünüyorum.

YW ise çok yenilikçi bir yaratıcı ajans. Medya ve data ile kreatif entegrasyonunu çok iyi  tamamladı, müşteriler de faydasını görüyor. Bu stratejiyi geliştirmeye devam edeceğiz. 

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir