Biraz da Başkalarına "Adamlar Yapıyor" Dedirtecek, Türk Esnafı Yaratıcılığı

Türklerin genel huyudur, özellikle savaş, bilim kurgu, aksiyon konularını işleyen Hollywood filmlerini izledikten sonra kafalar onaylar biçimde yavaş yavaş öne arkaya sallanır ve mutlaka birileri şu cümleyi kurar: "Adamlar yapıyor be!"

Başkalarını pek çok konuda takdir ederiz, imreniriz, kıskanırız, burun kıvırırız fakat bence Türkler olarak yeterince farkında olmadığımız çok karakteristik bir özelliğimiz var: "Esnaflarımızın yaratıcı ve espirili viral pazarlama taktikleri."

Çok yokluk görmüşüz, savaşlar geçirmişiz haliyle derdimiz iki kuruş ekmek parası kazanmak, başımızı sokacak bir ev almak, ayağımızı yerden kesecek bir araba... Derken istekler büyüdükçe daha çok para kazanmak gerektiğini fark eden esnaflarımız kendilerini diğerlerinden farklı kılacak maliyetsiz yollar arıyorlar. Tüm dünyanın viral pazarlama dediği ve uğruna ortaya ne paralar ne vakitler harcadıkları taktiklerin en alasını bizim esnaflarımız senelerdir iki lafıyla, cama yapıştırdığı iki kelime ile yapıyor zaten.

Yavaş yavaş, emek emek büyümüş ve yeni şubeler açmış özellikle de gıda sektöründeki esnafların, her şubelerine diğer il veya ilçelerdeki şubelerini yazma gibi bir özelliği vardır. Müşterilere bir şekilde diğer şubeler de tanıtılır ve oralarda da sirkülasyon sağlansın istenir. Öyle ya da böyle birilerinin dikkatini de çeker ve "Aa filanca yerde de şubesi varmış bir gün de oraya gidelim" dedirtir.

Kadıköy Caferağa'da bulunan Pilavzade isimli pilavcı ise bu duruma mizahi bir dille atıfta bulunarak adından söz ettirmeyi başarmış.

Yukardaki görsele ilk baktığınızda pek çok Türkiye şehrinin adını görebiliyorsunuz. Bu şehirler içinde Roma, Jakarta, Seul, Londra gibi birbirinden uzakta ve alakasız pek çok şehrin adı okunabiliyor. İnsana bir müddet neden bu yerlerde Pilavzade'nin şubeleri olabileceğini düşündürüyor. Çünkü yazı stili ve pankartın tipi tam olarak yukarıda bahsettiğimiz ve diğer şubelerinin reklamını yapan bir lokanta zinciri havası uyandırıyor. Ama...

Biraz daha dikkatli baktığınızda ve pankartın tam ortasını okuduğunuzda "Bu Şehirlerde Şubemiz Yoktur" yazısını görüyorsunuz ve durduk yere bir pilavcı sizde farklı bir yer ediniyor. Şakayı beğenip gülseniz de beğenmeyip "ne bu şimdi" deseniz de Pilavzade zihninizde diğer pilavcılardan daha farklı bir yerde konumlanıyor. Bir arkadaşınıza bahsederken adını unutursanız "şu şakacı pilavcı işte" diyebileceğiniz bir yere dönüşüyor.

İlk adımı atmak, farklılık yaratmak her ne kadar risk taşıyan ve kaçınılan bir şey olsa da akıllıca ve cesurca olduğunda hak ettiği değeri görebiliyor.

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir