Bill Gates'in başarısının ardındaki bir numaralı "gizli" beceri: Rasyonel iyimserlik

"Paranın Psikolojisi" adlı kitabın yazarı Morgan Housel, Bill Gates'in başarısının ardındaki gizli becerinin iyimserlik olduğunu söylüyor; ancak körü körüne iyimserlik değil.

Çok satan "Paranın Psikolojisi" adlı kitabın yazarı Morgan Housel, geçtiğimiz gün CNBC için kaleme aldığı makalede, 'iyimserlik' ve 'kötümserlik' kavramları üzerine tartıştı. Bill Gates'in bir numaralı sırrının iyimserlik olduğunu belirten Housel, karamsarlığın hayatta kalmak için hayati önem taşıdığını vurgularken, iyimserliğin de aynı derecede önemli olduğunu ifade etti.

bill-gates-1

Morgan Housel, yazdığı makalede, "Etrafta belirsizlik atmosferi hakim olsa da, işlerin daha iyiye gideceği inancı, sağlam bir ilişkiden uzun vadeli bir yatırım yapmaya kadar her şeyin en önemli parçalarından birini oluşturur. İyimserlik ve kötümserlik birbiriyle çelişen zihniyetler gibi görünür; bu nedenle, insanlar genellikle aralarından birini tercih ediyorlar. Ancak, bu iki kavramı hayatınızda nasıl dengeleyeceğinizi bilmek, edinilmesi gereken en önemli becerilerden biridir." diyor.

"Başarılı insanlar, iymserlik ve kötümserlik arasında denge kurabilenlerdir."

Morgan Housel, başarılı insanların iymserlik ve kötümserlik arasında denge kurabildiklerinden bahsediyor. "Bill Gates, bu becerinin ne kadar etkili olabileceğini gösteren mükemmel bir örnek" diyen Housel, şu şekilde devam ediyor, "Microsoft'u kurduğu günden itibaren, bankada her zaman şirketi 12 ay boyunca hiç gelir elde etmeden ayakta tutmaya yetecek kadar nakit bulundurmakta ısrar etti. 1995 yılında Charlie Rose, kendisine neden elinde bu kadar çok nakit tuttuğunu sormuştu. Teknolojide işler o kadar hızlı değişiyordu ki, bir sonraki yılın işlerinin garanti olmadığını söyledi. 2007 yılında şunları söyledi: Her zaman endişeliydim, çünkü benim için çalışan insanlar benden büyüktü ve çocukları vardı. Bu nedenle daima, ‘Ya maaşlarını ödeyemezsek? Acaba maaş bordrosunu karşılayabilecek miyim?’ diye düşünürdüm." Morgan Housel, sözlerine şöyle devam ediyor: "Bill Gates'in anladığı şey, ancak kısa vadede hayatta kalabilecek kadar kötümser olursanız uzun vadede iyimser olabileceğinizdir."

bill-gates-3

"Bir kötümser gibi tasarruf edin ve bir iyimser gibi yatırım yapın."

Morgan Housel, tamamen kötümser ya da iyimser olarak düşünmenin kısa ya da uzun vadede herhangi bir faydası olmayacağını söylüyor. Housel, "Ortada ise benim rasyonel iyimser dediğim nokta var: tarihin sürekli bir sorunlar, hayal kırıklıkları ve aksilikler zinciri olduğunu kabul eden, ancak aksiliklerin nihai ilerlemeyi engellemediğini bildikleri için iyimser kalanlar. Çoğu zaman diğer insanlardan daha ileriye bakıyorlar."

Housel, iyimserlik ve kötümserlik arasındaki dengeyi sağlamak isteyenlere şu önerilerde bulunuyor: "Bir kötümser gibi tasarruf edin ve bir iyimser gibi yatırım yapın. Bir kötümser gibi plan yapın ve bir iyimser gibi hayal kurun."

Kariyer
Sosyal Medyayı Kadınlar mı, Erkekler mi Daha Etkin Kullanıyor?

Geçtiğimiz günlerde onuncu yılını tamamlayan Facebook’un  bugün 1,23 milyar aylık aktif kullanıcısı mevcut. Dünya çapında 37 ofis ve 6 binden fazla da [...]

Bunlar İlginizi Çekebilir